Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017

Διαβάζω: «Σήμερα, γιορτάζουμε το γενέθλιον, ή γεννέσιον της υπεραγίας δεσποίνης ημών Θεοτόκου». Γιορτάζουμε δηλαδή, τα… Παναγιούγεννα! Από δυο μυθικούς γονείς: Από μια κάποια Άννα -σαν μητέρα τάχα, και από κάποιον Ιωακείμ -σαν πατέρα τάχα!

Διαβάζω:
Σήμερα, «το γενέθλιον της υπεραγίας δεσποίνης ημών Θεοτόκου», σήμερα. Δηλαδή η γέννηση της Μαριάμ (Μαρίας), της μητέρας του Ιησού Χριστού. 

Θεομητορική εορτή, την οποίαν τιμούμε κάθε χρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου. 
Πολλοί ναοί ανά την Ελλάδα είναι αφιερωμένοι στο Γενέθλιον της Θεοτόκου.
Είναι γνωστό ότι τα τέσσερα Ευαγγέλια δεν παρέχουν πληροφορίες για την καταγωγή και τη γέννηση της Θεοτόκου. Τις σχετικές πληροφορίες τις αντλούμε από το απόκρυφο Πρωτευαγγέλιο του Ιακώβου (2ος αιώνας), σύμφωνα με το οποίο η Θεοτόκος γεννήθηκε στα Ιεροσόλυμα με θαυματουργικό τρόπο από μια ενάρετη γηραιά γυναίκα, ονόματι Άννα (εξελληνισμένος τύπος του εβραϊκού Χάνα = εύνοια, χάρη), μετά από επίμονες δεήσεις προς τον Θεό, αυτής και του συζύγου της Ιωακείμ. Η Άννα ήταν στείρα και συνεπώς άτεκνη, γεγονός που εθεωρείτο ντροπή στην ιουδαϊκή κοινωνία της εποχής της.
Στους πρώτους χριστιανικούς χρόνους ήταν γνωστές παρόμοιες διηγήσεις για τη γέννηση της Παναγίας και από το απόκρυφο Ευαγγέλιο του Ψευδο-Ματθαίου.
Διαβαζω:
1. Η Εκκλησία μας –η ορθόδοξη, έπεσε στη λούμπα να ονομάσει «Θεοτόκο», την Μαρία -την μητέρα του Χριστού, ο οποίος ήταν και τέλειος θεός και τέλειος άνθρωπος -σε ένα πρόσωπο. Την ονόμασε έτσι (Θεοτόκο, θεομάνα, θεομήτορα, θεογεννήτρια) διότι το πιο ακριβές –το «Χριστοτόκος», το εκμεταλλεύονταν διάφοροι αιρετικοί. Και εκείνοι που έλεγαν ότι ο Χριστός ήταν μόνο άνθρωπος… Και εκείνοι που έλεγαν ότι ήταν δυο πρόσωπα, δηλαδή ένας άνθρωπος μέσα στον οποίον πήγε και κατοίκησε ο θεός.
Έτσι και εμείς –οι ορθόδοξοι να πούμε, πήγαμε από αντίδραση στο άλλο άκρο, σε ένα ειδος μονοφυσιτισμού, αφού κόψαμε την ανθρώπινη φύση του Χριστού και κάναμε την Μαρία θέα που γεννάει θεούς! 

Υπονοούμε δηλαδή ότι ο Χριστός, υπήρχε πάντα… Και τον βλέπουμε μάλιστα και σε βυζαντινές αγιογραφίες να είναι και στον Παράδεισο, με τον Αδάμ… Υπονοούμε , ότι υπήρχε πάντα σαν Χριστός γιος του θεού -αόρατος, όμως… Ο οποίος (μέσα στον χωροχρόνο;) γεννήθηκε και από την Μαρία, και έτσι έγινε και ορατός θεός! 
(Σημείωση: Η καθαρή θεωρία του μονοφυσιτισμού υποστηρίζει ότι η ανθρώπινη φύση του Χριστού απορροφήθηκε από τη θεία φύση ως «σταγόνα μέλητος στον ωκεανό».)
2. Κατά παρόμοιο τρόπο πέσαμε και στη δύνη των λεγόμενων «θεομητορικών εορτών», σαν αντίδραση προς τον Νεστόριο που δεν δεχόταν τη συμμετοχή της Μαρίας στη σωτηρία των ανθρώπων. Ο Χριστός σώζει, και όχι η Μαρία που ήταν απλά μια γυναίκα ευλογημένη από τον θεό, κατά τον Νεστόριο.
Διαβάζω σχετικά:
1. Ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Νεστόριος δίδασκε ότι άλλος ο Λόγος του Θεού, πού γεννήθηκε προ πάντων των αιώνων από τον Πατέρα και άλλος ο άνθρωπος Χριστός, πού γεννήθηκε από την Παρθένο Μαρία. Στον άνθρωπο Χριστό, πού γέννησε η Παναγία, ήρθε λέει και κατοίκησε ο Θεός Χριστός, ο Λόγος του Θεού. Χώριζε δηλαδή τις δύο φύσεις του Χριστού σε σημείο, πού δημιούργησε δύο ξεχωριστά πρόσωπα.
2. Ο όρος Αρειανισμός, προέκυψε από θεολόγο και πρωτοπρεσβύτερο Άρειο ο οποίος υποστήριζε ότι ο Ιησούς ήταν δημιούργημα και όχι υπόσταση του Θεού. Μια μόνο φύση, η ανθρώπινη. Ο Χριστός, ήταν απλά, μόνο ένας άνθρωπος του θεού!
(τέτοιοι είναι οι σημερινοί Χιλιαστές)
3. Μονοφυσιτισμός, ονομάζεται το δόγμα κατά το οποίο η θεία φύση του Χριστού θεωρείται κυρίαρχη επί της ανθρώπινης. Εμφανίστηκε τον 5ο αιώνα και ιδρυτής του είναι ο Ευτυχής (γι' αυτό λέγεται και ευτυχιανισμός). Η θεωρία του μονοφυσιτισμού υποστηρίζει ότι η ανθρώπινη φύση του Χριστού απορροφήθηκε από τη θεία φύση ως «σταγόνα μέλητος στον ωκεανό».
ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΑ:
Christina Rizou 
Καλημερα!!! 
Η εκκλησια μεσα στην Εθνικη Αμυνα γιορταζει το γεννεσιο της Θεοτοκου ετσι χθες βραδυ ειχε λειτανευση!!!!!
Panagiotis Michalopoulos
Τι εικόνα λιτάνευσαν; Αυτήν με τους ψεύτικους γονείς της;
Christina Rizou
Οχι!!! Αυτη που δειχνει την Αγια Αννα καθησμενη κε την νεογεννητη Παναγια σε κουνια στα ποδια της και γυρο 3 αγιους που δεν γνωριζω ποιοι ακριβως ηταν..
Panagiotis Michalopoulos

Γενέθλιον τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου
EORTH-GENETHLIA-THEOTOKOY

https://xairete.blogspot.gr/search/label/EORTH-GENETHLIA-THEOTOKOY

Panagiotis Michalopoulos
Christina Rizou Και σήμερα… Που γιορτάζουμε πανηγυρικά, τα γενέθλια της Παναγίας…
Ακούσαμε τον Αρχιερέα (στην μονή Κύκκου Κύπρου), στην απόλυση της θείας λειτουργίας (του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, βέβαια)…
Τον ακούσαμε να τελειώνει με εκείνο το κλασικό… «Των οσίων και θεοφόρων Πατέρων ημών... των αγίων και δικαίων θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης...»!
Με τα ονόματα δηλαδή των δήθεν γονέων της Παναγίας… Τα παρμένα από τα απόκρυφα, κλεψίτυπα, ψεύδη, πλαστά, ψευδεπίγραφα, και απορριπτέα από την ορθόδοξη Εκκλησία «ευαγγέλια»! Χα!
http://xairete.blogspot.gr/2017/09/blog-post_21.html

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=323839478088600&id=100013876514087 
ΣΧΕΤΙΚΟ:
ΓΡΑΨΑΜΕ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ:
Καλημέρα, καλό μήνα, καλό φθινόπωρο, καλή νέα σχολική χρονιά, και καλή χριστιανική... πρωτοχρονιά!
Γράφει ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης στον Συναξαριστή του: 

«Σήμερα η Εκκλησία μας, εορτάζει την Αρχή της Ινδίκτου, δηλαδή την αρχή του νέου Εκκλησιαστικού έτους. Εορτάζει, την Iνδικτιώνα! “Ἴνδικτον ἡμῖν εὐλόγει νέου Χρόνου.” Iνδικτιών δε κατά την ρωμαϊκήν, ήτοι λατινικήν γλώσσαν (indictio), θέλει να ειπή ορισμός.»
Γράφει ο Μητροπολίτης Γόρτυνος καί Μεγαλοπόλεως Ἰερεμίας: 

«Ο μήνας Σεπτέμβριος εἶναι ὁ πρῶτος μήνας τοῦ ἐκκλησιαστικοῦ ἔτους καί ἔτσι λοιπόν ἡ ἑορτή τῆς Παναγιᾶς μας τήν ἐρχόμενη Τρίτη, τό Γενέθλιον τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου, εἶναι ἡ πρώτη θεομητορική ἑορτή.»
ΓΡΑΦΩ ΚΑΙ ΕΓΩ:

Ξεκινάμε λοιπόν: «Κόκκινη κλωστή δεμένη, στην ανέμη τυλιγμένη… Δώσε κλώτσο να γυρίσει, παραμύθι ν’ αρχινήσει!»
Πρωτοχρονιά λοιπόν σήμερα… Και πρώτη μεγάλη γιορτή… τα «Παναγιούγεννα» (από παραμυθένιους γονείς, από μια κάποια εσχατόγρια Άννα και από κάποιον εσχατόγηρο Ιωακείμ)!

https://xairete.blogspot.gr/2017/09/blog-post_1.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: