Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

Στο πανηγυράκι της βάπτισης, ποιο όνομα θέλουν να ακουστεί, τα εμπλεκόμενα μέρη, η μαμά, ο μπαμπάς και το σόι του καθενός τους;

ΝΕΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ:
Panagiotis Michalopoulos
6 ώρες πριν
Διαβάζω:
Η Μητρόπολη Πατρών απαγορεύει τα διπλά ονόματα στις βαφτίσεις
«Ένα όνομα δίνουμε στις βαφτίσεις» σχολιάζει στο newsbeast.-.gr o εκπρόσωπος Τύπου της Μητρόπολης.
Της απόφασης αυτής είχε προηγηθεί η απόφαση της εκκλησίας να σταματήσουν, επίσης, τα μυστήρια στον προαύλιο χώρο των εκκλησιών.
Ακόμη, οι περισσότεροι ιερείς δηλώνουν ότι έχουν εντολή να μην επιτρέπουν σε ανήλικους ή σε παντρεμένους με πολιτικό γάμο να γίνονται ανάδοχοι.

Σχολιάζω:
Το ένα όνομα, είναι η αρχή και η τάξη της Εκκλησίας. Αυτό σαν εκκλησιαστική «δεοντολογία» επικαλείται και η μητρόπολη Πατρών, η οποία είναι η Επισκοπή, είναι η τοπική εκκλησιαστική αρχή, είναι η ποιμένουσα Εκκλησία στην οποίαν τα πιστά τέκνα της, το «χριστεπώνυμο» (το με χριστιανικό όνομα και εκκλησιαστικό ήθος) ποίμνιο, πρέπει να υπακούει, για το δικό του το καλό, το πνευματικό του το συμφέρον.
Διαβάζω: «Τό ὄνομα εἶναι δηλωτικό τοῦ προσώπου καί ἕνα πρόσωπο ἔχει ...ἕνα ὄνομα!»
Τι προβλέπει ο νόμος του κράτους του οποίου είμαστε πολίτες;
«Ο Ελληνικός νόμος παρέχει στον γονέα το δικαίωμα να δηλώσει στο Ληξιαρχείο το Όνομα τού παιδιού, και πριν από τη βάπτιση του», και φαίνεται ότι δεν απαγορεύει την εγγραφή περισσοτέρων από ένα όνομα.
Ποιο όνομα όμως, ή ποια ονόματα;
«Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο (άρθρο 25 Νόμου 344/76 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 15 του Νόμου 1438/84 ΑΚ) και οι δύο γονείς από κοινού αποφασίζουν τη βάπτιση τού παιδιού και το όνομα. (Αν υπάρχει διάσταση στο ανδρόγυνο ή διαφωνία, τη διαφορά επιλύει το δικαστήριο).»
Συμπέρασμα:
Αν λοιπόν έχει γίνει η ονοματοδοσία, τότε η Εκκλησία, βρίσκεται προ τετελεσμένου γεγονότος. Και τότε, για να μην ξεφτιλιστεί τελείως, αποφασίζει –σεβόμενη τον εαυτό της, ότι δεν είναι υποχρεωμένη να αναφωνήσει κανένα όνομα παιδιού στο μυστήριο, και να μην καταγράψει τίποτε σχετικό στα δελτία της!
Άλλωστε, το μυστήριο της βάπτισης δεν έχει σχέση με την ονοματοδοσία.
Αν λοιπόν η Εκκλησία έχει ενδοιασμούς με τα δυο ή περισσότερα ονόματα ή έστω και με ένα όνομα που δεν το εγκρίνει, τότε απλά μπορεί να κάνει τη βάπτιση χωρίς να ακουστεί κανένα όνομα!
Τελεία και παύλα!

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1621756957886977&set=a.134489906613697.25213.100001580668005&type=3&theater 

Δεν υπάρχουν σχόλια: