Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

Σχολιαστής μας, διαβάζει μια- μια τις παραγράφους στο κείμενο της «προετοιμασίας για την εξομολόγηση», και (σε παρένθεση) απαντά σε κάθε μια από αυτές:

Σχολιαστής μας, διαβάζει μια- μια τις παραγράφους στο κείμενο της «προετοιμασίας για την εξομολόγηση», και (σε παρένθεση) απαντά σε κάθε μια από αυτές:
Κύριε δίδαξε με να σε αγαπήσω
2 ώρες πριν
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ
ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΗΣ ΚΡΟΣΤΑΝΔΗΣ

Στοχασμοὶ γιὰ ἐκείνους ποὺ ἑτοιμάζονται νὰ σταθοῦν ἐνώπιόν του Δημιουργοῦ καὶ τῆς κοινότητας τῆς Ἐκκλησίας στὸ φοβερὸ μυστήριο τῆς ἱερῆς ἐξομολόγησης…
1. Εξομολογοῦμαι, ὅλες τὶς μοχθηρὲς πράξεις ποὺ ἔχω διαπράξει διὰ ἔργου, λόγου ἢ σκέψεων ἀπὸ τὴν στιγμὴ τῆς βάπτισής μου μέχρι καὶ τὴν παροῦσα ἡμέρα.
(Από τότε που ήμουν μωρό!)
2. Ἔχω ἁμαρτήσει ἐνώπιόν του Κυρίου μὲ τὴν ἔλλειψη πίστης ποὺ μὲ διακρίνει.
(Δεν είμαι σίγουρος ότι είμαι 100% ορθόδοξος… 

Δεν ξέρω καν τι είναι η ορθοδοξία και τι διαφέρει αυτή από κάθε άλλη πίστη… 
Διότι στο σχολείο μας, μας απαγόρευαν οι παπάδες εκείνα τα βιβλία των θρησκευτικών που έλεγαν και άλλα εκτός από τα δικά μας τα εκκλησιαστικά πράγματα. 
Έτσι –με τις παρωπίδες αυτές, δεν μπορώ να κάνω καμιά σύγκριση. Αυτά τα «ορθόδοξα» μου έμαθαν, αυτά αναγκαστικά πιστεύω! 
«Έτσι τα βρήκα», και, εγώ!)
3. Ἔχω ἁμαρτήσει καὶ μὲ τὶς ἀμφιβολίες μου σχετικὰ μὲ τὴν Ὀρθόδοξη Πίστη καὶ τὴν Ἁγία Ἐκκλησία μας.
(Αμφιβολίες σχετικά με το πόσο έχουν πειραχτεί ιερά κείμενα της βίβλου -κυρίως η παλαιά διαθήκη από τον Αδάμ και την Εύα κλπ, στην οποία βίβλο υποτίθεται ότι στηρίζεται η Ορθόδοξη Πίστη. 

Πειραγμένα τόσο πολύ, ώστε να δημιουργούνται εύλογες απορίες. 
Αμφιβολίες, βλέποντας μια τεράστια διάσταση απόψεων ανάμεσα... α) στα μοναδικά σε σοφία διδάγματα της βίβλου τα θεόπνευστα –του λόγου του θεού δηλαδή, και... β) στα πολλά και διάφορα ανόητα των θρησκευτικών ανθρώπων –των παπάδων κλπ, διδάγματα αντίθετα και στη λογική και στη θεολογία! 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο αρραβώνας της 15χρονης Μαριάμ, με έναν 80χρονο τάχα, τον Ιωσήφ, χήρο με μεγάλα παιδιά… μεγαλύτερα και από την αρραβωνιαστικιά του!
4. Ἔχω ἁμαρτήσει, διότι δὲν συμμετέχω στὶς θεῖες λειτουργίες.
(ΔΕΝ ανήκω δηλαδή, στο μικρό και καλό ποσοστό του 2% του πληθυσμού της Ελλάδας, που μόνο αυτό εκκλησιάζεται τακτικά. 

Σύμφωνα δε με τους κανόνες της Εκκλησίας θα έπρεπε να αφοριστώ μετά από τρεις συνεχόμενες αδικαιολόγητες απουσίες, αλλά η Εκκλησία δεν το κάνει αυτό για να μη με χάσει από πελάτη της.)
5. Ἔχω ἁμαρτήσει, διότι  και κανονικά –τακτικά αν προσέρχομαι στὴν Ἐκκλησία, το κάνω μὲ μισῆ μόνο καρδιά.
(Διότι σκανδαλίζομαι βλέποντας το θρησκεμπόριο που επικρατεί εκεί. 

Βλέποντας να επικρατούν ένα σωρό μη χριστιανικά στοιχεία στη λατρεία μας. 
Στοιχεία βουδιστικά, όπως π.χ. τα κεριά, τα λιβάνια, τα καντήλια, η προσκύνηση, τα λείψανα, το χειροφίλημα, το φωτοστέφανο, τα κομποσκοίνια, το δάχτυλο ευλογίας… Και στις λιτανείες τα ανθοστόλιστα κουβούκλια, οι κορδέλες, οι τέντες και οι ομπρέλες!)
6. Ἔχω ἁμαρτήσει μὲ τὴν κρίση κατά κληρικῶν.
(Όπως πιο πάνω, που ανάφερα ότι κάνουν θρησκεμπόριο.)
7. Ἔχω ἁμαρτήσει διότι δὲν σέβομαι ολες τὶς Ἑορτὲς τῆς Ἐκκλησίας.
(Εξαιρώ δηλαδή κάποιες εορτές του απόλυτου σεβασμού μου. 

Τέτοιες είναι κυρίως κάποιες που δεν στηρίζονται σε ορθόδοξα κείμενα, όπως π.χ. οι τάχα γονείς της Παναγίας, τα γενέθλια της Παναγίας, τα τάχα Εισόδια της Παναγίας… Επίσης γιορτές με αγίους να σκοτώνουν δράκους… Γιορτές με ονειρικούς αγίους –από τη Νέα Μάκρη μέχρι τη Λέσβο… Με κάποιους «φανερωμένους» αγίους… Γιορτές με κάποιους σύγχρονους γέροντες, που η αγιοκατάταξη τους έγινε σκανδαλωδώς… Και τέλος, γιορτές με την γελοία εικόνα της Τήνου, την παπική, αυτήν με την βλάσφημη παράσταση του Ευαγγελισμού, του κρίνου και του περιστερού!)
8. Ἔχω ἁμαρτήσει καὶ με τοὺς ὅρκους μου.
(Λέω καμιά φορά... «μα το Χριστό», «μα την Παναγία»! Και σαν δημόσιος υπάλληλος ορκίστηκα και στο ευαγγέλιο που απαγορεύει παντελώς τον όρκο!)
9. Ἔχω ἁμαρτήσει μὲ τὸ ἐκτεταμένο γέλιο μου.
(Αυτό το "παθαίνω" πολλές φορές, με κάποιες ατάκες από τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο. 

Κυρίως όμως "πεθαίνω" κυριολεκτικά από τα γέλια, διαβάζοντας ορισμένα από τα σχόλια του κ. Παναγιώτη –σατυρικά, σκωπτικά, στο ιστολόγιο του το «χαίρετε»!)
https://www.facebook.com/chrysta.meli/posts/1993672600740956

Δεν υπάρχουν σχόλια: