Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2017

Εδώ, Blog «Xairete»! Καλημέρα σας, και καλό σαββατοκύριακο! (και οι πιο πρόσφατες αναρτήσεις μας, οι τίτλοι τους -σε ενεργό link, είναι…)

Καλημέρα, καλό μήνα, καλό φθινόπωρο, καλή νέα σχολική χρονιά, και καλή χριστιανική... πρωτοχρονιά!


Με αφορμή την χθεσινή Μεγάλη Εορτή της Ορθοδοξίας μας, αυτήν της Προσκύνησης της Τίμιας Ζώνης της Παναγίας μας, τέθηκε στο διαδίκτυο ένα ερώτημα σχετικά με όλα τα ρούχα της Παναγίας μας, που έχουμε σήμερα σαν Ιερά Λείψανα στη λατρεία μας. Ρούχα εξωτερικά και εσωτερικά, διαφορά αξεσουάρ ένδυσης της, ή ακόμα και τα πιο εσωτερικά εσώρουχα της (ή και παντόφλες και φανέλες, όπως έχουμε του γ. Παΐσιου)… Από τους σχετικούς διάλογους μάθαμε πολλά… Ότι εκτός από τον ρουχισμό της… Υπάρχει ακόμα και το άγιο γάλα της Παναγίας, που λατρεύεται σε αμέτρητα προσκυνήματα… Υπάρχουν και τρίχες από τα μαλλιά της, και από όλο το σώμα της… Υπάρχει και η ζώνη του Ιωσήφ, και το δαχτυλίδι των αρραβώνων του με την Μαρία! Προσκομίστηκε αναλυτικός πίνακας, και όλες οι σχετικές πηγές πληροφόρησης! Αλληλούια!


Εκκλησιαστικός σαδομαζοχισμός: Ζώνη για μαστίγωμα, ή τίμια βίτσα; (Να λοιπόν γιατί όλοι και όλες –ως αδελφές ψυχές, προστρέχουν με περισσότερη θέρμη στην Μεγάλη Παναγία… Αυτήν με το μεγάλο το μακρύ το ματζαφλάρι για σκήπτρο, και… βοήθεια τους! Να γιατί πιο ψυχρά θα αποταθούν στον μικρό Χριστό… Ο οποίος, μόνο περιορισμένα μπορεί να τους ικανοποιήσει με εκείνο το μικρό το δαχτυλάκι της ευλογίας του!)


1. Διαβάζω: Στις 31 Αυγούστου εορτάζουμε την Κατάθεση της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου. 2. Σχολιάζω: Εκτός από τη ζώνη (του φορέματος της υποθέτω), τι άλλα εξωτερικά ρούχα, η αξεσουάρ ένδυσης, ή εσώρουχα της Παναγίας έχουμε και κατέχουμε στη λατρεία της Εκκλησίας μας;


Αλεξάνδρα… Μεγάλη η χάρη της… Σήμερα που γιορτάζει… Και καντήλια, και κεριά… Και λαμπάδα -σαν το μπόι της, της αξίζει!


Στου παραδείσου, τα μπουζούκια…


Όταν ο θεός άκουσε την παράκληση της Παναγίας που του ζήτησε να την κάνει θεά, πανταχού παρούσα… Για να είναι κοντά στον καθένα μας, να μας σκεπάζει όλους όταν της το ζητάμε… Και τότε ο θεός την έκανε δισεκατομμύρια κομματάκια και την σκόρπισε σε όλον τον πλανήτη… Τότε, που ο ίδιος έφτιαξε και εκείνη την πέτρα που του ζήτησε ο τρελός, να είναι τόσο μεγάλη και βάρια που αν και θεός παντοδύναμος να μην μπορεί να την σηκώσει! Χα!


Μπράβο! Να και μια υγιεινή, καθαρή, και πολιτισμένη αρτοκλασία. Οι άρτοι, δεν είναι χύμα και γυμνοί σε ένα καλάθι, αλλά σκεπασμένοι, και επιμελώς συσκευασμένοι –ένας, ένας, με διαφανές πλαστικό περιτυλίγματος, ολόκληροι! Ίσως το έκαναν για να μη φύγει η άχνη ζάχαρης που είχαν από πάνω και λερώσουν τον τόπο, και χαλάσει και η ζαχαροπλαστική διακόσμηση, αλλά είναι ένα γεγονός, μια εξαίρεση αξιέπαινη! Μπράβο ξανά!


Το μεγάλο πανηγύρι… Και ο παπάς ο παχύς… Ετοιμάζεται να μας παίξει κάτι… Με την πίπιζα του, την ασημένια και χρυσή!


Η σημειολογία, μιας αγιογραφίας… Το ποτό, και το τσιγάρο σε σκοτώνει… Και ίσως χωρίς καμιά ελπίδα ανάστασης… Αντίθετα, είναι σαν να ανασταίνεσαι από τον τάφο αν προλάβεις και το κόψεις πριν σε κόψει! Φωτο: Στο αριστερό χέρι –το κρεμασμένο κάτω, το τσιγάρο (που δεν υπάρχει), και στο δεξί χέρι -το υψωμένο, ένα… αόρατο ποτήρι!..


Εικόνες, πρόσωπα, γλώσσα στη νοηματική διαλεκτό: 1. Η κοπέλα, σαν να λέει: «Τόση, και ακόμα άλλο τόσο μεγάλη, μπορεί να είναι η προστασία μου για εσάς, μη τυχόν και σας την βγει ο εχθρός –με αντίστοιχο σε μέγεθος όπλο, κρυφά και από πίσω σας!» 2. Ο νεαρός, σαν να λέει: «Χωρίς λοιπόν αυτήν την τόσο μεγάλη προστασία της -όπως τόσο παραστατικά, σας την δείχνει η μαμά μου… Να προσθέσω κι εγώ ότι… Να, τόση και άλλο τόσο μεγάλη σε φάρδος, θα σας την κάνει ο εχθρός τη βάση του σώματος σας, την… «Σούδα» σας –να πούμε… Αν δεν λατρεύετε σαν θεά τη μαμά μου, αν δεν μας φέρνετε τάματα, κλπ, κλπ!»


Yogic Mudras in Christian Iconography! Οι δε «θρησκάκηδες», γράφουν στα μπλόγκ τους, ότι… «έτσι ευλογούσε ο Κύριος!». Πού το βρήκαν οι αθεόφοβοι;


Διαβάζω σήμερα: Ο Γρηγόρης Ψαριανός, σε συνέντευξη που έδωσε στα «Παραπολιτικά» και τη Σάσα Σταμάτη, ξέσπασε κατά Μητροπολιτών: «Οι περισσότεροι Μητροπολίτες είναι ομοφυλόφιλοι, και… “το πνίγουν το κουνέλι”, κανονικά!», είπε ο βουλευτής του Ποταμιού, απαντώντας σε σχετική με την Εκκλησία της Ελλάδος, ερώτηση της δημοσιογράφου.


Πώς θα μπορεί να είναι «πάντοτε δίπλα μας», η «Παναγία»; Μαζί, δίπλα σε όλους μας, ταυτόχρονα; Μήπως μπορεί να γίνει… «χίλια κομμάτια», η γυναίκα;


Είδατε την σχεδίαση των χεριών, στα σύγχρονα σκίτσα; Προσέξατε πόσο τέλεια είναι, πόσο επαγγελματική και άριστα καλλιτεχνική; Σε αντίθεση δηλαδή με τις σχετικές λεπτομέρειες στις ορθόδοξες αγιογραφίες… Οι οποίες, παρά το ότι έχουν μια παράδοση εκατονταετιών, εξακολουθούν να παραμένουν πρωτόγονες, και μοιάζουν απλά με παιδικές καρικατούρες, με γελοιογραφίες του χειρίστου είδους! Κυρίως εκείνη η αποτύπωση του «χαιρετισμού» των αγίων και του Χριστού, το γνωστό «κωλοδάχτυλο ευλογίας», παραμένει και ατελής και σε πλήρη σύγχυση… Διότι, και κακότεχνη είναι, αλλά και διαφορετική κάθε φόρα… Την βλέπουμε δηλαδή, σε αμέτρητες παραλλαγές… Και απορούμε, για το τι ακριβώς κάνουν τα δάχτυλα σε όλους αυτούς τους περιέργους σχηματισμούς τους! Χα!


Καλημέρα και καλό σαββατοκύριακο! Εδώ, Αθήναι… Εδώ, ιστολόγιο «xairete»! Έχουμε χαρά, και διότι δρόσισε! Μαζί με τα μελτέμια, έχουμε βέβαια και τις ολόδροσες επίσης, τις πιο πρόσφατες αναρτήσεις μας στο blog, που οι τίτλοι τους -σε ενεργό link, είναι…

Δεν υπάρχουν σχόλια: