Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Το αξέχαστο για εμάς τους παλαιούς «Τίποτα άσχημο δεν έχεις», ίσως να τραγουδήσουν και πάλι φέτος (σήμερα και αύριο) επίκαιρα, οι ρετρό μασκαράδες καρναβαλιστές… Και θα θυμίσουν στους πάντες ξανά την θρυλική Ελίζα Μαρέλλι, για την οποία έγινε το τραγούδι αυτό, που το εκτέλεσε δε πρώτη αύτη, κοριτσάκι ακόμα. Εμείς όμως -οι ορθόδοξοι χριστιανοί, στους «χαιρετισμούς» από την προσεχή Παρασκευή, θα πούμε τα δικά μας τραγούδια, και θα αναγνωρίσουμε μόνο την Παναγία σαν… την «πιο όμορφη γυναίκα»! Ναι, άμε!

Το 1955 μια μικρή  μαθήτρια του σχολείου και του ωδείου εμφανίζεται σε μια επίδειξη στον Παρνασσό, όπου την ξεχωρίζει αμέσως το κοινό, ενώ ακολουθεί πρόταση για συμβόλαιο από τη δισκογραφική εταιρία Columbia. 
Είναι η  Ελίζα Μαρέλλι που εμφανίζεται σε μια εποχή κοινωνικών και καλλιτεχνικών αδιεξόδων. Το ελαφρό τραγούδι δείχνει να αποσύρεται, και η νεαρή τραγουδίστρια έδειχνε αέρας και σφυγμός για την επιβίωσή του. Στα 18 της χρόνια ήταν ήδη η πιο σημαντική νέα εκπρόσωπός του.
Στην αρχή δεν την εμπιστεύθηκαν οι συνθέτες, ενώ ο Μιχάλης Σουγιούλ χαρακτηριστικά είχε δηλώσει: ''Μα είναι ακόμα παιδί, ας περάσουν 3-4 χρόνια''.
Ο Κορίνθιος, πιο διορατικός, της έγραψε δύο τραγούδια σε στίχους Ν. Φατσέα ''Μη φοβάσαι'' και ''Τίποτα άσχημο δεν έχεις''.

Τίποτε άσχημο δεν έχεις    
Στίχοι: Νίκος Φατσέας
Μουσική: Ζοζέφ Κορίνθιος
Τραγουδάει: Η  Ελίζα Μαρέλι  (πρώτη εκτέλεση) ...Ακολουθεί: ο Φώτης Πολυμέρης

Έχεις γλυκά χειλάκια βελουδένια
μαγευτικά μαλλάκια μεταξένια
μάτια που σφάζουν όποιον κοιτάζουν
ένα κορμάκι χυτό και ζηλευτό
Στον κόσμο αυτό δεν είναι καμιά άλλη
να `χει τ’ αγνά τα όμορφα σου κάλλη

αληθινό κουκλάκι ζωντανό
είσαι μικρό μου σαν άστρο φωτεινό

Τίποτε άσχημο δεν έχεις
όλα σου είναι ένα κι ένα διαλεχτά
και το πιο όμορφο λουλούδι
σβήνει και χάνεται σε σένανε μπροστά

Τίποτε άσχημο δεν έχεις
όλα τα μάτια τα τραβάς όπου κι αν πας
είσαι η πι’ όμορφη γυναίκα
ευτυχισμένος είν’ αυτός που αγαπάς
 
ΣΧΕΤΙΚΟ:

Κυκλοφόρησε η εκκλησιαστική – η ορθόδοξη, σοβαρή, επίσημη και πέρα για πέρα αυθεντική περιγραφή της Παναγίας… Τόσο της μορφής της, όσο και ολόκληρου του σώματος της … Από την κορυφή μέχρι τα νύχια! Από τα ξανθά της τα μαλλιά και τα μαύρα της τα φρύδια τα γραμμένα, μέχρι και τις γάμπες και τη γραμμή του μπικίνι! (Μόλις τώρα, την ανάρτησε στη σελίδα της στο facebook, η χριστιανή φίλη μου κ. Αγγελική Κοσκολού, 62 ετών, συνταξιούχος καθηγήτρια –από Παπάγου μεριά.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: