Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

Θαύμα – Δράμα: Η Παναγία η Εικοσιφοίνισσα, η ομπρέλα για να μη μαυρίσει, και ο πολυέλαιος που δεν έπεσε!

- Πίσω μου σε έχω σατανά, με το άσπρο καυτό σορτσάκι! 
Συγγνώμη Παναγία Εικοσιφοίνισσα μου! Κολάστηκα ο χριστιανός!
Όπως μαθαίνω..
Γιόρτασαν την Παναγία, στο μοναστήρι της Εικοσιφοινίσσης -της Μητρόπολης Δράμας. Στην εκδήλωση, χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Δράμας Παύλος, μαζί με τον ηγούμενο της μονής Ιβήρων του Αγίου Όρους.

Λιτανεύτηκε βέβαια και η «αχειροποίητη» εικόνα της Παναγίας Εικοσιφοινίσσης, που δεν την ζωγράφισε ανθρώπου χέρι, αλλά άλλο χέρι που δεν είχε τις  κατάλληλες μπογιές για να αντέξει η εικόνα στο χρόνο, και έτσι η εικόνα μαύρισε. 
 
Στη λιτανεία, υπήρχε και μια μεγάλη ομπρέλα πάνω από την εικόνα, για να μη μαυρίσει περισσότερο.
 
Εντύπωση από όλα αυτά τα θαυμαστά προκάλεσε και ο μεγάλος πολυέλαιος στο μοναστήρι ο οποίος όλως παραδόξως δεν έπεσε να τους πλακώσει!
ΣΧΕΤΙΚΟ:
Και την ομπρέλα της λιτανείας λοιπόν,
από τον βουδισμό την πήραμε κι αυτήν! 
Όπως τα κεριά και τα λιβάνια στη λατρεία, τα φωτοστέφανα στις εικόνες, και τα κομποσκοίνια στην προσευχή, από τον βουδισμό τα πήραμε κι αυτά!
Τέτοιο αίσχος!
Σχετικό:
Parasol (Buddhism)

http://www.buddhagroove.com/readings/listings/the-parasol-in-tibetan-buddhism/

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"κάθε ομοιότητα είναι εντελώς συμπτωματική". Δεν παύει όμως κάτι να θυμίζει η ομπρέλα...

https://www.google.gr/search?q=indoist+parasol&biw=1265&bih=635&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAYQ_AUoAWoVChMIo6DC14m2xwIVRO8UCh3aXgNu#tbm=isch&q=hinduism+parasol

http://www.wikisymbol.com/122/288/sobi2details

όπως αντίστοιχα όλο και κάτι θυμίζουν και τα κεριά, τα φωτοστέφανα, οι εικόνες, τα λιβάνια, τα ... δάχτυλα, οι μακρόσυρτες ψαλμωδίες κι οι επιφωνήσεις των τεριρέμ, οι λιτανείες (ενίοτε με ομπρέλες), τα κομβοσχοίνια, οι στυλίτες, οι θαυματοποιοί και τόσα άλλα... θα μπορούσε να μη θυμίζει οι ομπρέλα; Το ερώτημα όμως δεν είναι αν ο Κύριος θα ήθελε ομπρέλες, αυτό είναι το λιγότερο, το ερώτημα είναι αν θέλει εικόνες για τις οποίες μάλιστα λένε στο εύπιστο λαό ότι είναι αχειροποίητες (δηλαδή πώς ζωγραφίστηκαν), αν θέλει λιτανείες, αν του αρέσουν οι περιφορές εικόνων και λειψάνων, αν θέλει τάματα, μπιχλιμπίδια, προσκυνήσεις σε εικόνες ανθρώπων. "Ουκ ελάτρευσαν την κτίσιν οι θεόφρονες, αλλά τον κτίσαντα".


Περίεργος (επισκέπτης)

P. MICHALOPOULOS είπε...

Σας ευχαριστούμε θερμά, φίλτατε!
Και τα δυο λινκ που μας δώσατε, τα τόσο ενδιαφέροντα, τα προσθέσαμε ως «σχετικά», στην πιο πάνω ανάρτηση, εμπλουτίζοντας την!