Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Ζήτω η… «ΕΑΜ»! (Εθνική Ανταλλακτική Μονάδα). [= Παράλληλο χρήμα (ανταλλακτική μονάδα) τώρα!!! Η δημιουργική απάντηση στο δίλλημα Grexit ή Δραχμή.]

Όχι στα «IOU»
Δεν θα έχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα η πρόταση των IOU (I  Owe You). Τα IOU, όντας χρεόγραφα υπαρκτού χρέους, δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα στην ελληνική οικονομία και κρίση παρά μόνο ευκαιρίες κερδοσκοπίας σε κάποιους.
Είναι σαφές ότι το IOU θα επιβάλει μία ακόμα εσωτερική υποτίμηση με κίνδυνο νέας συνολικής κατάρρευση και δεν θα αποτελέσει μέσο πραγματικής αναθέρμανσης και ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας, αλλά μόνο αυτό που από την φύση του είναι: απλή παράταση των πληρωμών σε υποτιμημένες δυνατότητες και αξίες και δυνατότητα ακραίας κερδοσκοπίας για όσους κατέχουν Ευρώ.
Αποκλειστικά Εθνικό Νόμισμα ?
Καθώς το Ευρώ κατέστρεψε τις τελευταίες παραγωγικές δομές της ελληνικής οικονομίας (παράλληλα με την Ε.Ε. και τις πολιτικές της), ήταν πλέον σαφές ότι το εθνικό νόμισμα, αν και ποτέ δεν έπαψε να έχει θετικά στοιχεία, θα γινόταν άμεσα ευάλωτο και εξάρτημα της παραγωγικής ανυπαρξίας και υποτέλειας της ελληνικής οικονομίας.
Ευρώ:  Όχι στον Θάνατο !!!
Όλα δε αυτά που θέλουν να επιβάλλουν οι δανειστές στην παρούσα φάση, αναφέρονται αποκλειστικά στο δημόσιο χρέος και την κάλυψή του και όχι στην χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Ουσιαστικά, όσα προτείνουν οι δανειστές (πέρα των πολιτικών επιλογών και των σχεδίων κατάληψης και υποτέλειας της χώρας) είναι μία μεγαλύτερη υφεσιακή αφαίμαξη της ελληνικής οικονομίας και των πολιτών για να καλυφθούν τα κρατικά ελλείμματα και στην πραγματικότητα προκειμένου να πάρουν πίσω τα δανεικά τους. Για τους λόγους αυτούς η εμμονή στο Ευρώ είναι χειρότερη από ο,τιδήποτε άλλο και είναι αντίθετη με όσα επικαλούνται οι θιασώτες του.
Η Λύση της Εθνικής Ανταλλακτικής Μονάδας
Για να συλλάβετε φαντασιακά, να φανταστείτε την λειτουργία του μέσου αυτού, να σκεφτείτε ότι αύριο λαμβάνετε μία κάρτα με 1.000 τέτοιες μονάδες με τις οποίες μπορείτε να πάτε παντού και να αγοράσετε αγαθά ή να λάβετε υπηρεσίες με αντιστοιχία 1 προς 1 με το Ευρώ ή ότι οι τράπεζες ανοίγουν  και μπορείτε να πάρετε ένα μέρος των χρημάτων σας σε Ευρώ και ένα μέρος σε τέτοιες χρήσιμες μονάδες. Αυτά αφού αναλογιστείτε ότι στην χώρα δεν υπάρχουν Ευρώ για να καλυφθούν οι ανάγκες των περισσότερων Ελλήνων (και της οικονομικής δραστηριότητας), ό,τι μας ζητούν ακόμα μεγαλύτερη αφαίμαξη και (για όσους έχουν χρήματα στις τράπεζες) ότι η παραμονή στο Ευρώ ως έχει και η όποια συμφωνία υποτέλειας, οδηγεί αναπόφευκτα σε χρεοκοπίες τραπεζών και σε βαθύτατα κουρέματα των καταθέσεών.
Ας δούμε όμως την πρόταση σε ένα προς ένα τα καίρια σημεία της:
1. Το Ευρώ το πληρώσαμε ακριβά ως λαός. Το μόνο ουσιαστικά που προσφέρει το Ευρώ είναι ότι αποτελεί ένα μέσο συναλλαγών με σταθερή (σχετικά) εσωτερική και εξωτερική ισοτιμία και ανταλλακτική αξία. Αυτό λοιπόν σύμφωνα με την παρούσα πρόταση παραμένει το επίσημο “νόμισμα” της χώρας, προκειμένου να εκμεταλλευτούμε το πλεονέκτημα αυτό. Παραμένοντας στην Ευρωζώνη έχουμε την δυνατότητα τακτικών ελιγμών σε σχέση με την συμπεριφορά των Ευρωπαίων και τις όποιες δυνατότητες παρέχει η Ε.Κ.Τ. . Το επίσημο νόμισμα της χώρας δεν αλλάζει και παραμένει το Ευρώ.
2. Δεν το ονομάζουμε νόμισμα ή χρήμα, αλλά “Ανταλλακτική Μονάδα” για να είναι σύμφωνο με τις συνθήκες της Ε.Ε./Ε.Κ.Τ. για το Ευρώ. Οπως θα δει ο αναγνώστης και πιο κάτω, δεν ανταποκρίνεται σε μία σειρά από ουσιώδεις όρους που αναφέρονται και αντιστοιχούν στο “νόμισμα”. Εάν αποτολμήσουν να μας πουν ότι παραβιάζουμε τις συνθήκες θα πρέπει να ακολουθήσουν ένα μακροχρόνιο αγώνα, που με σημαντική βεβαιότητα, μάλλον θα δικαιώσει την Ελλάδα. Άλλωστε, για να εκδώσει ένα κράτος “ανταλλακτική μονάδα” αποκλειστικά εσωτερικής χρήσης, δεν χρειάζεσαι την άδεια κανενός, ούτε υπάρχει προηγούμενο στα νομικά και οικονομικά δεδομένα για να το μεταχειριστούν.
3. Το κράτος με νόμο θεσπίζει την Εθνική Ανταλλακτική Μονάδα ως μέσο παράλληλης με το Ευρώ εσωτερικής συναλλαγής και πληρωμής για την προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών. Σήμερα, η έκδοση χρήματος δεν υπακούει στον κανόνα του καλύμματος σε χρυσό ή άλλες αξίες. Είναι αυθαίρετη και ουσιαστικά ανεξέλεγκτη και αποτελεί ουσιαστικά λογιστική μονάδα γραμμένη σε αρχεία υπολογιστών. Ούτε καν ως χαρτονόμισμα δεν υφίσταται το σύνολο του παγκόσμιου χρήματος. Στην περίπτωση της ΕΑΜ (Εθνική Ανταλλακτική Μονάδα) δεν πρόκειται καν για χρήμα ή νόμισμα, αλλά για κάτι νέο, που ορίζεται ως Ανταλλακτικό Μέσο.
4. Η Εθνική Ανταλλακτική Μονάδα έχει είτε άυλη είτε υλική μορφή είτε αμφότερες. Στην άυλη μορφή ενσωματώνεται σε μία προσωπική χρεωστική κάρτα. Στην μορφή αυτή έχει το πλεονέκτημα ότι κυκλοφορεί άμεσα και ότι μπορείς με ένα απλό σύστημα ηλεκτρονικής διασύνδεσης να ελέγξεις και να εξαφανίσεις και την φοροδιαφυγή. Στην υλική μορφή πρόκειται για χρεόγραφο αντίστοιχο του χρήματος, με ανταλλακτικές αξίες αντίστοιχες του ισόποσου σε Ευρώ. Οι λόγοι έκδοσης είναι κυρίως ψυχολογικοί και πρακτικοί (όπου δεν υπάρχει το άυλο ηλεκτρονικό μέσο).
5. Σε κάθε περίπτωση μορφής έκδοσης ορίζεται με νόμο και αναγράφεται στην υλική μορφή ότι “ανταλλάσσεται με αγαθά και υπηρεσίες ισόποσης αξίας σε Ευρώ”. Η αποδοχή του μέσου ορίζεται υποχρεωτική με βαριές ποινικές συνέπειες και διοικητικά πρόστιμα και λειτουργικές συνέπειες για όσους την αρνούνται.
6. Όπως καταλάβατε: η αναλογία Ανταλλακτικής Μονάδας με Ευρώ είναι παγίως και εξ ορισμού 1 προς 1 με το Ευρώ. Ο όρος αυτός καθιστά αδύνατη την διολίσθηση ισοτιμίας στην αγορά. Τον “πληθωρισμό” που επικαλούνται κάποιοι οπαδοί του Ευρώ. Η πάγια ισοτιμία 1 προς 1 δεν δημιουργεί αναστάτωση και έξοδα στην αγορά με αλλαγές τιμών και ισοτιμιών και είναι σαφής, σταθερή και κατανοητή από όλους. Ο,τι έχει τιμή 1 Ευρώ έχει και τιμή 1 ΕΑΜ. Οποιος αρνείται να δεχθεί την ΕΑΜ, προσπαθεί να επιβάλλει άλλη ισοτιμία, ή να κερδοσκοπίσει, αντιμετωπίζει ποινικές συνέπειες, ακόμα και κακουργηματικού χαρακτήρα, βαριά πρόστιμα και στέρηση της άδειας λειτουργίας της επιχείρησής του.
7. Ένας από τους βασικούς στόχους της Εθνικής Ανταλλακτικής Μονάδας, που οδήγησαν στην εφεύρεση της ιδέας είναι και η ώθηση προς την ελληνική παραγωγή, με την δημιουργία εσωτερικής αγοράς με ελληνικά προϊόντα. Αντίστοιχα, ένα από τα προβλήματα που με απασχόλησαν έντονα κατά τον σχεδιασμό της, είναι το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία είναι κατά κύριο λόγο εμπορική οικονομία εισαγόμενων προϊόντων. Αυτό σημαίνει σε πρακτικό πεδίο ότι, εάν η ΕΑΜ αφηνόταν να λειτουργήσει ελεύθερα ως προς τα εισαγόμενα προϊόντα πολύ σύντομα τα διαθέσιμα της χώρας σε Ευρώ θα είχαν εξανεμιστεί για εισαγωγές, χωρίς να υπάρχει αντίστοιχο μέσο αναπλήρωσης. Η τάση για εισαγωγές και η ελλειμματική, δύσκολη και αιματηρή σε τόκους ανάγκη εξεύρεσης Ευρώ έπρεπε να βρει μία λύση. Η λύση είναι η θέσπιση ενός κανόνα με νομική δεσμευτική υπόσταση : “Ο,τι εισάγεται πωλείται μόνο σε Ευρώ, ό,τι παράγεται στην Ελλάδα πωλείται και σε Ευρώ και σε ΕΑΜ”.
Με την ρύθμιση αυτή επιτυγχάνονται ταυτόχρονα πάρα πολλοί από τους πραγματικούς και ουσιαστικούς στόχους της ΕΑΜ. Πρώτα από όλα υπάρχει ένας ουσιαστικός λόγος να ωθηθεί η παραγωγή αγαθών στην χώρα μας και να ξαναπάρουν αυτά θέση στην αγορά. Καθώς το Ευρώ θα είναι δυσεύρετο και στο μυαλό των ανθρώπων μεγαλύτερης αξίας θα προτιμούν τα ελληνικά προϊόντα. Όσοι επιμένουν στο “εισαγόμενο” θα πρέπει να το πληρώσουν σε Ευρώ, ώστε να αναπληρωθεί το κόστος εισαγωγής του. Το κυριότερο όμως στην πρακτική αυτή λειτουργία είναι ότι με την ΕΑΜ καλύπτονται οι βιοτικές ανάγκες των ανθρώπων που βρίσκονται σε αδυναμία. Για τον λόγο αυτό και πρότεινα με επιστολή μου προς τον πρωθυπουργό, το ξεκίνημα της ΕΑΜ να γίνει με την αποστολή μίας κάρτας πιστωμένης με 1.000 μονάδες. Η ΕΑΜ είναι ένα μέσο κάλυψης των αναγκών των  ανθρώπων που βρίσκονται σε αδυναμία κατοχής και χρήσης του δυσεύρετου και ανύπαρκτου για πολλούς Ευρώ. Είναι και ένα μέσο αναδιανομής του εισοδήματος.      
8. Οι συνέπειες του ανωτέρω όρου και της έκδοσης της ΕΑΜ θα είναι αυτονόητα πολύπλευρα θετικές για την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία. Όπως :
-  Ώθηση στην παραγωγή και εμπορία ελληνικών προϊόντων, αφού θα υπάρχει έντονη ζήτηση και προτίμησή τους.
- Μείωση του ελλείμματος εισαγωγών – εξαγωγών (35 δις ετησίως), που αποτέλεσε μία βασική αιτία του χρέους (δημόσιου και ιδιωτικού).
-  Επένδυση και θέση σε κίνηση της ελληνικής οικονομίας με μέσο μηδενικού κόστους, αντί του πανάκριβου και δυσεύρετου Ευρώ (δηλ. και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα).
-     Άμεση επανεκίνηση της οικονομίας με την εισαγωγή του μέσου (ΕΑΜ) ως κεφαλαίου κίνησης.
-     Ανατροπή των αδυναμιών που προκαλεί η ύφεση, με την ενδεδειγμένη και ελεγχόμενη πάντα πληθωριστική κίνηση κεφαλαίων.
-     Μεγάλοι τομείς της οικονομίας που βρίσκονται σε καταστροφική αδράνεια (π.χ. οικοδομή), επανεκινούν, καθώς η εργασία και τα αναγκαία υλικά παράγονται στην Ελλάδα. (    Αν παραταύτα κάποιος θέλει “πλακάκια Ιταλίας” θα πρέπει να πληρώσει το αντίτιμο αυτών σε Ευρώ, ακόμα και κατά την αγορά έτοιμης κατοικίας.)
(κατωτέρω εκτίθεται και σειρά άλλων καίριων θετικών στοιχείων της χρήσης του, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του). 
9. Με μέσο την ΕΑΜ θα μπορούν να καταβάλλονται μισθοί και συντάξεις, αλλά και να γίνονται προμήθειες και καταβολές του Δημοσίου προς τους δικαιούχους. Η αναλογία που θα γίνεται αυτό σε Ευρώ και σε ΕΑΜ, από το Δημόσιο, αποτελεί μία εργασία των τεχνοκρατών, που έχουν και την γνώση των δυνατοτήτων του Δημοσίου και θα εξελίσσεται ανάλογα με τις δυνατότητες κατανάλωσης προϊόντων που προέρχονται από την Ελλάδα. Οπωσδήποτε θα πρέπει ένα μέρος να καταβάλλεται σε Ευρώ (και για λόγους νομικής κάλυψης, ίσως μάλιστα θα πρέπει να μειωθούν οι ονομαστικοί μισθοί σε Ευρώ για να μην έχουν νομικό επιχείρημα ότι πρόκειται για την θέσπιση μέσου πληρωμής, η ΕΑΜ θα ορίζεται ως μέσο κάλυψης αναγκών ...).
Μία αντίστοιχη αναλογία θα πρέπει να οριστεί με νόμο και για την αμοιβή προμηθευτών και εργολάβων του Δημοσίου. Η αναλογία αυτή θα πρέπει να είναι τέτοια που να ωθεί στην παραγωγή και χρήση υλικών από την Ελλάδα. Η αναλογία αυτή θα είναι πάγια και γενική κατά τομέα και όχι κατά σύμβαση, για να μην υπάρχουν εύνοιες ημετέρων. Με την ρύθμιση αυτή επιτυγχάνονται σημαντικοί στόχοι που απελευθερώνουν το ελληνικό κράτος από την θηλιά και εκβιαστική ασφυξία του χρέους και του δίνουν την δυνατότητα να προχωρήσει και σε αναπτυξιακό προγραμματισμό και χρηματοδότηση.  Είναι ευνόητο ότι το κράτος καλύπτει ένα μεγάλο μέρος των εσωτερικών αναγκών του με την έκδοση της ΕΑΜ και αποκτά ταυτόχρονα μεγάλα διαθέσιμα σε Ευρώ. Οι προϋπολογισμοί του γίνονται αυτόματα πλεονασματικοί (χωρίς άλλες ανθρωποθυσίες) και μειώνεται δραστικά το Δημόσιο Χρέος σε ποσά.
Η αύξηση του ΑΕΠ με την ώθηση της ελληνικής παραγωγής μειώνει το Δημόσιο χρέος και σε ποσοστό του ΑΕΠ και θα  έχει πλέον την δυνατότητα να δανειστεί και από τις “αγορές” (εφόσον το έχει ανάγκη) για να καλύψει τις ανάγκες του σε συνάλλαγμα και Ευρώ, καλύπτοντας και τις ανάγκες της ιδιωτικής οικονομίας. Η ΕΑΜ φέρνει την εξυγίανση !!!.
Θα πρέπει να αναφερθώ στο σημείο αυτό και σε μία από τις βασικές αιτίες για την οποία η Ευρωζώνη αποτελεί “μαύρη τρύπα χρέους” στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη και τα περισσότερα μέλη της βρίσκονται σε καθεστώς προετοιμασίας για κατάρρευση: με το εθνικό νόμισμα οι εσωτερικές ανάγκες ενός κράτους για χρηματοδότηση (μισθοί, συντάξεις, έργα, εκπαίδευση, υγεία, επενδύσεις κλπ.) καλύπτονταν με εθνικό χρήμα μηδενικού κόστους. Με το Ευρώ, αυτό το χρήμα τα κράτη οφείλουν να το δανειστούν έντοκα από τις “αγορές”. Αν π.χ. ένα κράτος είχε ανάγκη ετησίως 100 δις για τις εσωτερικές του ανάγκες, το εξέδιδε σε εθνικό νόμισμα και τις κάλυπτε. Εάν είχε καλή παραγωγική υπόσταση με ένα λογικό ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών οι πληθωριστικές τάσεις από την έκδοση εσωτερικού χρήματος ήταν ελεγχόμενες. Με το Ευρώ, το ίδιο ποσό το κράτος αναγκάζεται να το δανειστεί από τις “αγορές”  δημιουργώντας ένα τεράστιο έλλειμμα τόκων σε αυτό και στους πολίτες του. Ας το αναλογιστούν αυτό οι Ευρωπαϊκοί λαοί, καθώς τους επιβάλουν την λιτότητα και την μείωση του επιπέδου ζωής για να μειωθούν τα ελλείμματα που δημιουργεί το Ευρώ και προκειμένου να κερδίζουν οι τράπεζες και οι κερδοσκόποι των αγορών μέσω του “χρήματος λαών της Ευρώπης”. Μόνο η υπερπαραγωγική – υπερεξαγωγική (και κυρίως προς τρίτες χώρες) Γερμανία ευνοείται και γλυτώνει έστω προσωρινά από αυτή την συνθήκη λειτουργίας του Ευρώ. Εάν θέλουν Ευρώπη και Ευρώ, πρέπει οι συνθήκες που το ορίζουν να αλλάξουν εκ βάθρων. (Η παράγραφος αυτή είναι μία ανάλυση δώρο και στους λαούς της Ευρώπης).   
10. Με Συλλογική Σύμβαση Εργασίας θα πρέπει να καθορίζονται τα ποσοστά της καταβολής του μισθού των εργαζομένων σε Ευρώ και σε ΕΑΜ από τους εργοδότες. Με νόμο θα πρέπει να καθοριστούν τα ελάχιστα επιτρεπτά ποσοστά ανά τομέα της οικονομίας και της εργασίας, που θα αποτελούν και τα αντίστοιχα ποσοστά για όσους δεν καλύπτονται από Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
11. Η ΕΑΜ είναι μέσο κάλυψης αναγκών και όχι νόμισμα με ιδιοαξία, υπεραξία και υποαξία. Για τον λόγο αυτό, η ΕΑΜ δεν κυκλοφορεί στο εξωτερικό ως νόμισμα. Με τον όρο αυτό (όπως και με την παράλληλη χρήση του Ευρώ) η ΕΑΜ δεν υπόκειται σε συναλλαγματικές πιέσεις και υποτιμήσεις.
12. Η ΕΑΜ μπορεί να αποτίθεται σε τράπεζες, αλλά δεν τοκίζεται, ούτε για την κατάθεσή της, ούτε για τον (πιθανό) δανεισμό της. Δημιουργείται συνεπώς ένα πλαίσιο που καθιστά την ΕΑΜ μέσο ανταλλακτικής κυκλοφορίας και όχι νόμισμα και εξαλείφει την κερδοσκοπία του τοκισμού, η οποία αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες καχεξίας της ελληνικής οικονομίας και της ανταγωνιστικής ανεπάρκειας έναντι επιχειρήσεων άλλων κρατών.
13. Ανάμεσα στα άλλα πρόδηλα αποτελέσματα της κυκλοφορίας της ΕΑΜ, είναι και αυτό της σωτηρίας των καταθέσεων των πολιτών, ίσως και των τραπεζών (οι οποίες θα πρέπει απαραίτητα να εθνικοποιηθούν). Στην περίπτωση αυτή, θα μπορέσουν οι πολίτες να πάρουν (έστω και με ένα χαλαρό capital control) χρήσιμα για την ζωή τους μέσα (Ευρώ και ΕΑΜ).
Επίσης μπαίνει ένα μέτρο στις εκροές από την Ελλάδα, τόσο από Έλληνες, όσο και από αλλοδαπούς, αφού ένα ποσοστό των εσόδων τους θα είναι σε ΕΑΜ.
Η μετατροπή ΕΑΜ σε νόμισμα θα είναι εφικτή μόνο εφόσον υφίσταται πραγματική ανάγκη και πληρούνται προϋποθέσεις γενικής εφαρμογής θεσπισμένες με νόμο.
Η κυκλοφορία κεφαλαίων σε Ευρώ δεν μπορεί να απαγορευτεί. Θα πρέπει όμως να είναι ελεγχόμενη και πλήρως αιτιολογημένη η νόμιμη προέλευση των χρημάτων.  

Καταλήγοντας, συνοψίζοντας και ολοκληρώνοντας:
Η Ελλάδα και εμείς οι ίδιοι ζούμε στιγμές ασφυξίας. Την ασφυξία την επέβαλλαν οι δανειστές μας για να ζητούν τώρα την οριστική παράδοση του λαού και της χώρας. 

Στην πραγματικότητα στην Ελλάδα υπάρχει πλέον ελάχιστο χρήμα, που δεν επαρκεί ούτε για τις βασικές ανάγκες των περισσοτέρων πολιτών, πόσο μάλλον για την λειτουργία της όποιας οικονομίας της και του κράτους. Το δίλημμα GREXIT ή Υποταγή είναι πλέον σαφές και σε αυτό απαντάμε δημιουργικά και ριζοσπαστικά με την Εθνική Ανταλλακτική Μονάδα. 
Η λογική ισοτιμίας είναι στον σχεδιασμό επίσης απλή: 1 Ευρώ = 1 ΕΑΜ. Ούτε “G-Euro” ειδικής ισοτιμίας, ούτε ομολογιακά δάνεια, ούτε κρατικές εγγυήσεις, ούτε αποθεματικά, αλλά μόνο έκδοση συναλλακτικού μέσου.
Όσο για αυτό που επικαλούνται κάποιοι, ότι στην αγορά δεν θα κυκλοφορεί Ευρώ και ότι θα μεταναστεύσουν κεφάλαια, ξεχνούν ότι υπάρχουν και ανθρώπινες ανάγκες και ρυθμιστικές δυνατότητες που μπορούν  να εκμηδενίσουν τέτοιες τακτικές, όπως μεταξύ άλλων: ό,τι εισάγεται να πωλείται μόνο σε Ευρώ (ό,τι δεν εισάγεται και στα δύο συναλλακτικά μέσα) ή κάθε κίνηση κεφαλαίων προς το εξωτερικό να καταγράφεται (με δυνατότητα ελέγχου του πόθεν έσχες). Υπάρχουν δεκάδες πρακτικές λύσεις για κάθε ζήτημα που είναι έτοιμες, μελετημένες και προσχεδιασμένες.
Στην ουσία το άμεσο χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι θα λυθεί με θεϊκή παρέμβαση ή με δανειακή χρηματοδότηση από όσους απομυζούν μέσω αυτής την Ελλάδα ή όσους σκόπιμα σχεδιάζουν και εφαρμόζουν την οικονομική ασφυξία. 

Το πρόβλημα θα λυθεί με δικές μας ενέργειες και την εφαρμογή της ιδέας του παράλληλου χρήματος (και όχι νομίσματος), αυτό που θα αποκαλούμε “Εθνική Ανταλλακτική Μονάδα”. 

(Τα ανωτέρω είναι σύντομη περίληψη - αποσπάσματα ενός πολύ μεγάλου κειμένου όπως το επεξεργάστηκα, κειμένου που έλαβα με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, και που το το υπογράφει ο φίλος κ. Δημήτρης Καραμήτσας)

Δεν υπάρχουν σχόλια: