Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Η Τέχνη του «φαίνεσθαι»

ΔΙΑΒΑΖΩ:
Ιερά Κατήχησις
13 λεπτά πριν

Η Τέχνη του «φαίνεσθαι»

Είναι τέχνη το «φαίνεσθαι», και μάλιστα απ’ τις δύσκολες. Θέλει πολύ προσπάθεια και χρήμα. Κάποιοι επενδύουν περιουσίες πάνω σε αυτή τη λογική προκειμένου να πετύχουν τους στόχους τους και τις περισσότερες φορές τα καταφέρνουν. Άλλοτε πάλι τίποτα δεν αποδίδει και το υποκείμενο γίνεται απλά ξεφτίλα.
 Οι δεσποτάδες μας - ως γνωστόν - από τα φοιτητικά τους κιόλας χρόνια προπονούνται εντατικά και επιδίδονται μετά μανίας στο αγαπημένο τους άθλημα, αυτό της πασαρέλας και του στησίματος έμπροσθεν των φωτογραφικών φακών και των λοιπών εικονοληπτικών μηχανημάτων. Όποιος πει πως δεν είναι έτσι τα πράγματα, ζει απλώς σε άλλον πλανήτη...

Οι πόζες διαδέχονται η μία την άλλη και κάποιοι έχουν εξελιχθεί σε μαιτρ του είδους. Στη βιτρίνα της ανάρτησής μου επέλεξα να βάλω τον «άγιο» Γλυφάδας ο οποίος ποζάρει για τον φωτογραφικό φακό ως άλλος «Γέροντας» γεμάτος πνευματικότητα αφήνοντας ελεύθερα να αναδυθούν τα αρώματα της αγιότητας και του Ορθόδοξου μυστικισμού.
Ωστόσο, είναι αλήθεια πως πολλοί εκ των «αδερφών» και συναδέρφων του «αγίου» Γλυφάδας δεν το ΄χουν το θέμα. Ιδιαίτερα, κάποιοι νεόκοποι μητροπολιτάδες θέλουν ακόμα πολλή δουλειά και πολλά καρβέλια, προκειμένου να καταφέρουν μέσα από τις πόζες τους να συγκινήσουν αλλά και να προκαλέσουν ρίγη και έκσταση, όχι μόνο στο ποίμνιο αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία.

Τα παραδείγματα των νεοεκλεγέντων μητροπολιτών Κομοτηνής, Κίτρους, Γρεβενών είναι ιδανικά. Και τα τρία λεβεντόπαιδα μας αξίωσαν να ζήσουμε στιγμές απείρου κάλλους, δακρύβρεχτες από την μία, άκρως εκκοσμικευμένες και παραληρηματικές από την άλλη χωρίς όμως να μας αποδείξουν ότι αξίζουν πράγματι τα λεφτά τους.
Ο «άγιος» Νέας Ιωνίας & Φιλαδελφείας όσο κι αν προσπαθεί κι αυτός φαίνεται πως στο τέλος ξεμένει από νερό αφού οι πόζες του είναι βγαλμένες από κωμωδία του Φίνου. Τη μια ροχαλίζει, την άλλη κοιτά τον ουρανό, την επόμενη δένει τα κορδόνια του και πάει λέγοντας.
Είναι κάποια πράγματα βρε αδερφέ που όσο κι αν προσπαθήσεις δε θα τα καταφέρεις, πώς να το κάνουμε.

Δείτε για παράδειγμα τους «αγίους» Σύρου και Πειραιώς, σε πρόσφατη φωτογράφησή τους, για την προώθηση των νέων χρυσοκέντητων χαλιών και κιλιμιών του οίκου Gypsy Priests.
Ο οίκος λανσάρει τα νέα του κομμάτια σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη για το Έθνος. Παρόλα αυτά οι δύο Αρχιερείς δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, και το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό. Εύγε!!! Μόνη αισθητική παραφωνία ο τελείως αντιαισθητικός «άγιος» Μεγάρων ο οποίος θαρρώ πως έχει και άλλα πολλά προβλήματα εκτός αυτά που φαίνονται.
Για το τέλος άφησα κάτι λιγότερο πλουμιστό και έντονο που όμως έχει κι αυτό τη δική του χάρη. Αφού άνοιξα με τον «άγιο» Γλυφάδας είπα να κλείσω και μ΄ αυτόν για να πάει καλά το Σαββατοκύριακο. Η φωτό δείχνει μια άλλη πλευρά του Γέροντα, μια πιο ανθρώπινη και γήινη, αφού διακρίνεται ατημέλητος, αναμαλλιασμένος και κουρασμένος. Στο πλάι του όμως ο φύλακας Άγγελός του, ο πατήρ, που για χάρη του όλη η μητρόπολη έγινε άνω κάτω προκειμένου να απολαμβάνει τη μοναξιά της κορυφής. Τι άλλο να θες απ΄ τη ζωή σου, τελικά…
- Τα χάλια σας δεν έχουν όρια, λέω εγώ.

Δείτε για παράδειγμα τους «αγίους» Σύρου και Πειραιώς, σε πρόσφατη φωτογράφησή τους, για την προώθηση των νέων χρυσοκέντητων χαλιών και κιλιμιών του οίκου Gypsy Priests.

Δεν υπάρχουν σχόλια: