Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Του αγίου Παγκαρίου! Βοήθεια σας!

"Με το έμπα" που λένε, στο ναό -στη θ. λειτουργία, σου την πέφτουν πρώτα – πρώτα, οι επίτροποι -στο παγκάρι. Θα σε καρφώσουν με το βλέμμα τους, για να δουν καλά-καλά, το πόσο καλός χριστιανός ή χριστιανή είσαι… Πόσο μεγάλο κερί θα πάρεις, και τι χρήματα θα ρίξεις!
Στην ιερότατη δε στιγμή του «Κοινωνικού», όπου συνήθως γίνεται και κήρυγμα, θα βγουν οι επίτροποι με το δίσκο, για να θορυβήσουν, για να ασεβήσουν, και για να ενοχλήσουν –εκβιάσουν, πες... Kαθώς θα στον κολλήσουν στη μούρη το δίσκο, για να αναγκαστείς να ρίξεις κάτι κι εσύ!
Αν μάλιστα γίνεται και μνημόσυνο που έχεις παραγγείλει –το κάνουν ακόμα και Κυριακή οι άθλιοι παπάδες, τότε σίγουρα θα σου τα έχουν πάρει προκαταβολικά (και οι παπάδες, εκτός από τα γραφεία τελετών).
Κάποτε μάλιστα, την ώρα του μνημοσύνου, κάποιος παρατρεχάμενος του ναού εκεί (για να βγάλει κι αυτός το χαρτζιλίκι του, τα ποσοστά του), θα κατεβεί από το αναλόγιο, θα σε πλησιάσει και θα σου ψιθυρίσει στο αυτί να μη πας μετά σε καφενείο τους καλεσμένους σου, αλλά να προτιμήσεις την ειδική αίθουσα του ναού για να τους προσφέρεις εκεί (με το αζημίωτο για το ναό) τα σχετικά… Τα βουτήματα δηλαδη, το κονιάκ και τον καφέ…
Κατά την έξοδο δε, μετά την απόλυση της θ. λειτουργίας, όλο και κάποιο τραπεζάκι θα έχουν στήσει οι κυρίες της αυλής του παπά, με τίποτε λαχεία υπέρ του ναού, κλπ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: