Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Ω, ταλαίπωροι ιερείς της εμπορικής Εκκλησίας! Ω παμπόνηροι διαστροφείς των Γραφών και των Πατέρων! Άλλο πράγμα είναι -ρε σεις- η τιμή για τους πεθαμένους μας, και άλλο η ανάπαυση που πουλάτε με τρισάγια, με κομποσκοίνια και με μνημόσυνα υπέρ… των τυχερών σας!

Διαβάζω:
Pentapostagma.gr
6 ώρες πριν
Οι ελεημοσύνες είναι μεγάλη προσφορά για την ανάπαυση των κεκοιμημένων

Διαβάζω: Θέλεις να τιμήσεις τον απελθόντα; Τίμησέ τον με άλλον τρόπο από θρήνους και κοπετούς και μοιρολόγια… Κάνοντας ελεημοσύνες, ευεργεσίες και λειτουργίες. (ιερός Χρυσόστομος).

Σχολιάζω:
Και τι επικράτησε από όλα αυτά; Η «ελεημοσύνη και η ευεργεσία» της… τσέπης των παπάδων! Με τρισάγια στον τάφο και μνημόσυνα στο ναό!
Εξαιρετικά δε, και με πριβέ λειτουργίες «υπέρ αναπαύσεως», ακόμα και την Κυριακή ημέρα που είναι ημέρα χαράς, ημέρα Αναστάσεως. 

Βλέπεις λοιπόν τότε –Κυριακάτικα- στο ναό το χώρο μπροστά στο ιερό να είναι καταλυμένος από τις γλάστρες και τα άλλα αξεσουάρ μνημοσύνων των γραφείων τελετών… Βλέπεις και όλη τη μπροστινή σειρά των καθισμάτων δεξιά, να είναι «καπαρωμένη - αγκαζέ», και να περιμένει να έρθει (στο τέλος της λειτουργίας κατά κανόνα) η μηνιφορούσα συνήθως χήρα με τη συνοδεία της για να την καταλάβει τιμητικά!
Έτσι, σε τέτοιες περιπτώσεις ο παπάς, στο τέλος της λειτουργίας δεν κοινωνεί τον κόσμο, δεν κάνει απόλυση, αλλά αρχίζει το μνημόσυνο κρατώντας όλο το εκκλησίασμα όμηρο στην πριβέ αυτή λειτουργιά της χήρας!
https://www.facebook.com/pentapostagmagr/posts/617927384980048


ΣΧΕΤΙΚΟ:

Προσευχή για τους συνανθρώπους μας που εκοιμήθησαν

Δεν υπάρχουν σχόλια: