Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Λοιπόν: Τρεις είναι τελικά οι συνταγές με τον βασιλικό, προκειμένου να φτιάξετε προζύμι χωρίς μαγιά…

 
ΣΤΑ Μανταλακια
September 17 at 1:46am


Διαβάζω:
Βρεθήκαμε στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως και είδαμε το εξής θαυμαστό και το μαρτυρούμε.
Πίσω από το προσκυνητάρι της εικόνας του Ευαγγελισμού πού βρίσκεται στο Καθολικό της Μονής βρίσκονται δύο ράφια. Οι πατέρες που έχουν το διακόνημα να ζυμώνουν τα πρόσφορα και τα ψωμιά έφεραν ένα δοχείο με το χυλό και το τοποθέτησαν στο κάτω ράφι. Στο πάνω ράφι βάζουν μετά την ακολουθία το βασιλικό με τον τίμιο σταυρό. Στο χυλό επάνω δεν βάζουν απολύτως τίποτε. 

Με την ενέργεια του Τιμίου Σταυρού μεταβάλλεται σε προζύμι. 
Μεγάλα και θαυμαστά τα έργα σου Κύριε!
1. Ερώτηση: Πρέπει οι πατέρες της Μονής Βατοπαιδίου να βάλουν και το Σταυρό μαζί με τον βασιλικό; Και μάλιστα όχι σε επαφή με το χυλό αλλά σε απόσταση –στο πάνω ράφι, για να γίνει το προζύμι;
2. Διαβάζω: Παίρνουν οι νοικοκυρές ένα κλαδί βασιλικό από τα χέρια του ιερέα. Επάνω στον πηκτό χυλό, βάζουν σε σχήμα σταυρού το ευλογημένο κλαδί του βασιλικού.
3. Ερώτηση: Εδώ, γιατί δεν έχουμε το ζεύγος Σταυρός και βασιλικός αλλά μόνο βασιλικό (έστω και δυο κλαδιά που να σχηματίζουν σταυρό) και μάλιστα σε έμμεση επαφή με τον χυλό;
4. Διαβάζω: Άλλες νοικοκυρές συνηθίζουν να βράζουν τον βασιλικό και αυτό το χλιαρό νερό να το χρησιμοποιούν στην παρασκευή του χυλού. Το θαυμαστό είναι ότι το προζύμι γίνεται χωρίς την προσθήκη ενζύμου-μαγιάς, δηλαδή με την ενέργεια της χάριτος του Τιμίου Σταυρού.

5. Συμπέρασμα: Εδώ λοιπόν δεν έχουμε καθόλου το σχήμα του Σταυρού, αλλά μόνο ζουμί από τον βασιλικό, όπου ο βασιλικός δεν θα ακουμπήσει άπλα, αλλά και γίνεται μίγμα με το χυλό!
6. Έχουμε λοιπόν τρεις διαφορετικές συνταγές!
Μήπως τελικά το προζύμι γίνεται χωρίς να χρησιμοποιηθεί καθόλου βασιλικός, καθόλου Σταυρός; Το δοκιμάσατε κι αυτό;

http://sdsakis10.blogspot.gr/2014/09/blog-post_46.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: