Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Panayiotis Michalopoulos: "Ποιες παραδόσεις; Να προσκυνάμε ξόανα -άμορφες εικόνες, κάρβουνα και μουτζούρες; Αυτές; Να προσκυνάμε και να ασπαζόμαστε… τάματα, αλυσίδες – βραχιόλια – κολιέ – δαχτυλίδια;"

Σχόλια, σχετικά με την ανάρτηση μας:

Είναι αυτή εικόνα; Εγώ βλέπω μια μουτζούρα επιχρυσωμένη, και στολισμένη με τάματα!

Panayiotis Michalopoulos
Είναι αυτή εικόνα; Εγώ βλέπω μια μουτζούρα επιχρυσωμένη, και στολισμένη με τάματα!

Ι.Ν Αγίας Μαρίνας Αλιβερίου N.Ευβοίας 

φυσικό δεν είναι να είναι μάυρη, αυτή η εικόνα είναι φτιαγμένη τον 8ο μ.Χ αιώνα,
 

Panayiotis Michalopoulos
Ναι, αυτό είναι φυσικό! Είναι όμως και ορθό, το να την έχουμε και να την προσκυνάμε –σήμερα- μια τέτοια… πρώην πια, εικόνα; Μια μουτζούρα, ένα κάρβουνο;
 

Lefteris N Kiousis
και κάρβουνο να είναι δεν παύει να είναι η Παναγία μας, ( Πρόκειται για το πιο σημαντικό κειμήλιο του Αγίου Όρους μαζί με την εικόνα του «Άξιον Εστίν». Η Παναγία η Πορταΐτισσα των Ιβήρων...
Panayiotis Michalopoulos
Λέμε -αγαπητέ Λευτέρη, ότι προσκυνούμε την εικόνα, την όποια εικόνα, δηλαδή το πρόσωπο αυτό που εικονίζεται, και η τιμή μεταβαίνει στο πρωτότυπο.
Αυτό όμως που εικονίζεται -στην περίπτωση μας, δεν είναι πια η Παναγία, αλλά ένα κάρβουνο!
Άρα, πού μεταβαίνει η τιμή όταν εμείς προσκυνούμε μια μουτζούρα;
 

Dikaios Daimon
Οι παραδόσεις που έχουμε κληρονομήσει προ εκατοντάδων ετών δεν επιτρέπεται να σβήσουν λόγω μοντέρνου εξωφρενισμού κάποιων ανεγκέφαλων !!
 

Panayiotis Michalopoulos
Ποιες παραδόσεις, αν επιτρέπετε; Να προσκυνάμε ξόανα -άμορφες εικόνες, κάρβουνα και μουτζούρες; Αυτές;
Να προσκυνάμε και να ασπαζόμαστε… τάματα, αλυσίδες – βραχιόλια – κολιέ – δαχτυλίδια;

https://www.facebook.com/InAgiasMarinasAliberiou/photos/a.494618517224005.120135.494612900557900/834418753243978/?type=1&theater

ΣΧΕΤΙΚΟ: 
Σάββατο, 9 Αυγούστου 2014

Ο Άγιος, και... η Αγία Ουρά του!

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=7b4kPYnchnQ

Ανώνυμος είπε...

και ουρές ... και ουρές!

Λέει ο π. Δανιήλ σε ομιλία, της οποίας το λινκ παρατέθηκε σε άλλο σχόλιο:

... "και καμαρώνει σαν παγώνι, και ντύνεται προκλητικά, σας ερωτώ: Είναι θρονιασμένος στο δεσποτικό θρόνο ο Χριστός την ώρα εκείνη; Φαντάζεστε το Χριστό, να μπαίνει μεσ΄ στην εκκλησία με τέτοια επιδεικτικότητα, με τέτοιο εντυπωσιασμό, με τέτοια έπαρσι, να ντύνεται με καμιά ουρά, αυτό τον μανδύα τον τεράστιο, να φοράει καμιά μίτρα, να κρατάει πατερίτσες, να κρατάει σκήπτρα, και "να εδώ είμαι, με βλέπετε; ελάτε όλοι να φιλήσετε το χέρι μου". Με συγχωρείτε, τον Επίσκοπο τον σέβομαι, δεν υπάρχει Εκκλησία χωρίς επίσκοπο, αλλά τον υπεραιρόμενον, αυτόν που μπαίνει στην εκκλησία και θρονιάζεται στο θρόνο του θεού ως θεός... ο κόσμος πια διαμαρτύρεται μ΄ αυτή την κατάσταση. Με συγχωρείτε, όταν λέει ο Παύλος αυτό, ξέρετε τι εννοεί; Την ειδωλοποίηση και τη θεοποίηση του εγώ. αυτός είναι ο "αντικείμενος", αυτός είναι ο "υπεραιρόμενος". Ο πατήρ Επιφάνειος ο μακαριστός έλεγε, γιατί δεν του άρεζαν, τρία πράματα στον κόσμο, τρία είδη στον κόσμο, τρία όντα στον κόσμο έχουνε ουρά: τα φίδια, τα πτηνά κι οι δεσποτάδες! Συγνώμη, τι ουρές είναι αυτές, και δως του και τις σέρνουνε 3-4 παιδιά την ουρά . Αυτά τα πράματα είναι μέσα στη λατρεία του αληθινού Θεού; ..."

Τι σχέση έχουν οι "ουρές" με τα είδωλα και τα ξόανα; ... Αυτές αποφασίζουν, διδάσκουν, κατηχούν, ποδηγετούν το λαό. Εις τόπον Χριστού (υποτίθεται). Αντί Χριστού.





P. MICHALOPOULOS είπε...

Ευχαριστούμε θερμά!
Πολύ καλός, ο κατηχητής μου… Ο άγγελος (και στη μορφή, και στα πάντα) των παιδικών μου χρόνων!
Ήταν φοιτητής τότε ο -γέροντας πια, Αεράκης… Και εγώ τότε ήμουν… 10χρονος μαθητής του Δημοτικού!

Και εδώ, επαληθεύεται αυτό που λένε, ότι το παιδί πρώτα αγαπάει τον Κατηχητή του, και μετά τον θεό!
Εγώ, το βίωσα αυτό!