Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Μετά το Ναυτικό, ένας χρόνος στην εσωτερική ιεραποστολή… Και μετά, νέα επαγγελματική πορεία!..

Μετά το Ναυτικό (μιλάμε για το 1969), με προτροπή του π. Δανιήλ Αεράκη, παρακολούθησα τα μαθήματα της σχολής κατηχητών της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Στο τέλος δε των σπουδών, έπρεπε σύμφωνα με την μέθοδο που ακολουθούσαν οι υπεύθυνοι εκεί, έπρεπε κάποιος από τους σπουδαστές (είχαμε φοιτητές ιατρικής, νομικής, θεολογίας κλπ) να παραστήσει τον κανονικό κατηχητή, και να κάνει ένα μάθημα που θα του υπεδείκνυε η σχολή, ένα μάθημα τεστ, με ακροατήριο (κριτές – βαθμολογητές) όχι μόνο τους καθηγητές αλλά και τους υπόλοιπους σπουδαστές – υποψηφίους κατηχητές (σε ρόλο μαθητών), ενώπιων των οποίων θα γινόταν το μάθημα -παράσταση. 
Τότε λοιπόν, ο επικεφαλής του σεμιναρίου, επέλεξε εμένα για τον ρόλο αυτό… Μάλλον για να με εκθέσει (αν δεν ήμουν καλός), μια και δεν ήμουν του ανωτάτου επιπέδου των άλλων συμμαθητών μου, αλλά ένας… μέσος τεχνικός! 
Και εγώ, που στην προηγούμενη (πριν τον στρατό) πορεία μου στην κατήχηση, έβαζα πάντα τα δυνατά μου και αρίστευα… Έτσι και στην περίπτωση αυτή: Έκανα ένα μάθημα, για να το… θυμούνται! 
Ο επικεφαλής, έμεινε πολύ ικανοποιημένος, τηλεφώνησε μάλιστα μετά-όπως έμαθα- στον πατέρα Δανιήλ για να του εκφράσει τον ενθουσιασμό του για εμένα… 
Μετά, στην αίθουσα τελετών του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, έγινε η επίσημη απονομή των πτυχίων μας (τίτλος σπουδών, σε πάπυρο), απονομή, δια χειρός του τότε Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου Κοτσώνη.
1969 – 1970: Αφιερωμένος αποκλειστικά στην ιεραποστολή. 
Ενταγμένος στην αδελφότητα «ο Σταυρός» του πατρός Αυγουστίνου, επισκόπου Φλώρινας. 
Έμενα εκεί με τους θεολόγους και τους φοιτητές του οικοτροφείου (Ζωοδόχου Πηγής 44, στα Εξάρχεια), και μαζί με άλλα καθήκοντα (κατηχητικά – έκδοση θρησκευτικών περιοδικών κλπ) κρατούσα κυρίως και το βιβλιοπωλείο… 
Ένας χρόνος! 
Μέσα στον οποίον μπόρεσα να μάθω -«από μέσα», πώς λειτουργούν οι «οργανώσεις». 
Έμαθα ότι δεν ήταν όλα τόσο αγγελικά, όπως νόμιζα όταν ήμουν από έξω… 
Η φωτο (πάνω), είναι από εκείνη την εποχή της παραμονής μου εκεί… Είμαι στην βεράντα του τρίτου ορόφου, με ένα φίλο οικότροφο, φοιτητή της ιατρικής.

Σημείωση:
Και μετά από αυτά (θητεία στο στρατό και ιεραποστολή) ξεκίνησε νέα περίοδος, νέα επαγγελματική καριέρα (1970 – 2003).
Περίοδος με πολλά σασπένς (με εκκλησιαστικούς, με κατηχητικά πάλι, κλπ, κλπ) για την οποίαν περίοδο ίσως μιλήσουν -σε μια άλλη σειρά αναρτήσεων, κάποια άλλα (έγχρωμα πια αυτά) καταχωνιασμένα άλμπουμ!
Αυτά!

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Παναγιώτη, διαβάζοντας τις συνοδευόμενες από φωτογραφίες - ντοκουμέντα, τεκμηριωμένες καταγραφές των νεανικών αναμνήσεών σου, που ασφαλώς αφορούν το 1/1000 της ανιδιοτελούς προσφοράς σου στην Εκκλησία και στην Πατρίδα (διαμορφώνοντας χρηστούς χαρακτήρες πολιτών και κατηχημένα πιστά μέλη της Εκκλησίας), τι άλλο να πούμε οι επισκέπτες του μπλογκ σου εκτός από το ότι "υποκλινόμαστε" διαπιστώνοντας ότι αφιέρωσες τις αναφερόμενες δεκαετίες της ζωής σου στην Εκκλησία άνευ χρηματικής ή άλλης υλικής αμοιβής, δια τον Χριστόν κι όχι για τον χρυσόν.

P. MICHALOPOULOS είπε...

Σας ευχαριστώ που (εσείς μόνος) είστε ακόμα μαζί μας, -μέσα στο κατακαλόκαιρο.
Μια περίοδο, που δεν είχα την ελπίδα να έχω αναγνώστες και σχολιαστές.
Μια περίοδο, που κατά κανόνα δέχομαι επιθέσεις στις σελίδες μου και στους λογαριασμούς μου.

Μια τακτική, που είχε και φέτος τις δόξες της.
Δεν με αφήνουν ποτέ ήσυχο οι χριστιανο-φασίστες (από το 2005 αυτή η τακτική) και προσπαθούν (μη έχοντες επιχειρήματα) να μπλοκάρουν πάντα, ό,τι γράφω στο διαδίκτυο.
Μετά το «χαίρετε», πριν από ένα μήνα, είχα (από προχθές) και άλλα προβλήματα από τέτοιες κυβερνο-επιθέσεις.
Αλλά… «προς κέντρα λακτίζουν» αυτά τα γνωστά – άγνωστα, τα αφηνιασμένα τα γαϊδούρια…

Τώρα, από προχθές που μου μπλόκαραν μια δυνατότητα να ενημερώνομαι για τα τρέχοντα, για την επικαιρότητα, είπα κι εγώ να το αντιμετωπίσω χαλαρά, και, αυτό το θέμα.

Έτυχε δε να μου φέρουν και ένα σκάνερ… Και στην προσπάθεια να το δοκιμάσω, έκανα με την ευκαιρία και την σχετική αυτή εργασία, την αναφορά στις παλιές φωτογραφίες.
Και με την ευκαιρία, «αν δεν επαινέσουμε και το σπίτι μας…», που λένε…

Αλλά υπόκλιση οφείλουμε στον Κύριο, μόνο…
Σε Αυτόν που μας αξιώνει να γίνουμε συνεργάτες Του στο Έργο Του, στην Εκκλησία Του!
Χαίρετε, φίλτατε!

Ανώνυμος είπε...

Το καλοκαίρι (ιδίως τα Σαββατοκύριακα) βλέπω και σε άλλα φόρουμ ότι αδειάζουν από επισκέπτες, αφού και οι πόλεις αδειάζουν από κατοίκους και γεμίζουν οι παραλίες και οι εξοχές. Αρκετοί φυσικά, δεν μπορούν να απολαύσουν την εφαρμογή του "βίος ανεόρταστος μακρά οδός απανδόχευτος".

Αλλά οι τελευταίες αναρτήσεις σας δεν είναι για μια μέρα, είναι πολύτιμο αρχείο αναγνώσιμο οποτεδήποτε.

'Εχουμε μπροστά μας Θεού θέλοντος καιρό να τα πούμε διαδικτυακά. Προφανώς, αλλού θα συμφωνήσουμε, και αλλού ίσως να έχουμε άλλη άποψη, όχι για την Πίστη, ίσως για πρόσωπα και καταστάσεις. Το έργο του π. Αυγουστίνου μεγάλο, γι' αυτό επενέβη ο πονηρός και κατόρθωσε, μέσω ανθρωπίνων αδυναμιών να προκαλέσει διασπάσεις και διαφωνίες, ευτυχώς παρά αυτές, κάποιοι μαθηταί του παρά τις μεταξύ τους αντιθέσεις κηρύσσουν Ορθόδοξα, Χρυσοστομικά, Καντιωτικά (όπως εσείς).

Γενικά οι αντιδράσεις, επιθέσεις, συκοφαντίες κ.λπ. στην υγιαίνουσα Διδασκαλία και σ' 'οποιον τολμά να την υποστηρίξει, πολύ δε περισσότερο να την εφαρμόσει στο βίο του, είναι προδιατυπωμένες στα ιερά Γράμματα και καταγραμμένες σε ανάλογες περιπτώσεις στην εκκλησιαστική ιστορία (βλ. π.χ. εκθρόνιση, συκοφαντία, εξορία και θάνατος λόγω κακουχιών ψυχικών και σωματικών του Ιερού Χρυσοστόμου). Γιατί λοιπόν απορείτε για τους αφηνιασμένους (δεν θα τους αποκαλέσω όνους, όπως εσείς, γιατί τα γαϊδούρια τα θεωρώ πολύ καλύτερα από κάποιους απ' αυτούς).

Προσκυνώ τον Κύριο, γονατίζοντας στο μεγαλείο Του. Δεν είναι όμως, νομίζω, ασέβεια, μια υπόκλιση ευγνωμοσύνης και σ΄εσάς για την ανιδιοτελή προσφορά σας.

Χαίρετε.

P. MICHALOPOULOS είπε...

Χαίρετε.

P. MICHALOPOULOS είπε...

Σχετικό:
ΝΕΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ

http://xairete.blogspot.gr/2014/07/blog-post_8.html