Σάββατο 19 Απριλίου 2014

Φωτεινή Πιπιλή (βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και στενή συνεργάτης και φίλη του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά): «Μακαριώτατε αρχιεπίσκοπε. Η βλασφημία του Αμβροσίου μας σοκάρισε. Δεν ταιριάζουν στην ορθοδοξία τα φασιστοειδή.» «Οι ιερείς δεν πρέπει να μιλούν με φασιστοειδή τρόπο καθώς κάνουν ζημιά στην εκκλησία».

Το ιστορικό της υπόθεσης:
 

ΔΙΑΒΑΖΩ:
Σε άρθρο του στο Protagon ο κ. Δήμου γράφει τα εξής: 
«Όσο πλησιάζει το Πάσχα και σκέπτομαι πως πάλι θα ξοδέψουμε χρήματα για να φέρουμε το (δήθεν) Άγιο Φως και να το υποδεχθούμε με τιμές αρχηγού κράτους, γίνομαι εμμανής αντικληρικός
Και υποθέτω πως το ίδιο θα γινόταν, KAI, ο Ιησούς, που από ότι ξέρουμε, δεν πίστευε σε ειδωλολατρικά σύμβολα – και μάλλον θα μοίραζε τα χρήματα στους φτωχούς». 
Πηγή: naftemporiki  

ΔΙΑΒΑΖΩ:
Tι έγραψε ο Νίκος Δήμου, δηλαδή, ώστε να γίνει τόση φασαρία; Στην τελευταία παράγραφο ενός άρθρου του, παρέθεσε έναν μικρό προβληματισμό τριών αράδων: «Όσο πλησιάζει το Πάσχα και σκέφτομαι πως πάλι θα ξοδέψουμε χρήματα για να φέρουμε το (δήθεν) Άγιο Φως και να το υποδεχθούμε με τιμές κράτους, γίνομαι εμμανής αντικληρικός». Νομίζω, πως οι περισσότεροι λογικά σκεπτόμενοι πιστοί, το ίδιο ακριβώς πιστεύουν κατά βάθος. Πως το Άγιο Φως, είναι απλά ένας συμβολισμός και τίποτα περισσότερο.
Ένας θρησκευτικός μύθος που, ενδεχομένως, κάποιοι έχουν λόγο να διατηρούν, αλλά χωρίς να παύει να είναι ενός είδους μύθος. Ως συμβολισμός είναι σεβαστός, άλλωστε είναι και αναγκαίοι οι συμβολισμοί στις θρησκείες, μαζί πορεύονται. Ενδεχομένως, να πουν πολλοί πως τέτοιες αμφισβητήσεις δεν χωράνε τέτοιες ημέρες, όμως αυτό δεν αλλάζει την ουσία.
Δεν έχει νόημα να μπούμε περισσότερο στη συζήτηση και να αναφερθούμε στο πώς γίνεται αυτή η τελετή της αφής, πόσο πολύ ή λιγότερο αμφισβητήσιμη είναι η αλήθεια της, πως το ίδιο το Πατριαρχείο δεν έχει ποτέ -αν δεν κάνω λάθος- μιλήσει για ενός είδους θαύμα. 

Έχουν γραφτεί άπειρα πράγματα για όλα αυτά. Ο καθένας, διαλέγει αυτό που θεωρεί πως βρίσκεται πιο κοντά στη δική του αλήθεια.
Αυτό που έχει νόημα, είναι να δούμε τις αντιδράσεις που είναι ικανή να προκαλέσει μια άποψη αμφισβήτησης αυτής της ιστορίας. Θεολόγοι, ιερείς, βουλευτές (και του ΚΚΕ!), κόμματα, αρκετά μέσα ενημέρωσης, έδειξαν τα δόντια τους στον συγγραφέα που απλά επανέλαβε μια άποψη. Έστω κι αν αυτή από κάποιους θεωρείται προκλητική. 

Αποκορύφωμα όσα είπε ένας Μητροπολίτης, ένας ανώτερος υποτίθεται υπηρέτης της Εκκλησίας. «Ανθρωπάκι», «παρακαλούμε τον Θεό να σαπίσει το στόμα του» και άλλα τινά και διόλου χριστιανικά και απόλυτα αταίριαστα με το ύφος της θρησκείας, ακούστηκαν από τον Αμβρόσιο.
Νόημα όμως, έχει να σημειώσουμε και κάτι άλλο. Την εκκωφαντική σιωπή υπερασπιστών της δυνατότητας ελεύθερης έκφρασης απέναντι σ' αυτή την ιστορία. 

Στην Ελλάδα του 2014, ένας συγγραφέας εκφράζει μια άποψη που δεν πολυαρέσει και δέχεται έναν βομβαρδισμό όχι απλά αρνητικών, αλλά ακραίων έως και χυδαίων σχολίων. Και δεν ξεσηκώνονται και οι πέτρες. Όχι για να υπερασπιστούν τον Νίκο Δήμου (τον οποίο προσωπικά ελάχιστα γνωρίζω). Αλλά το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης οποιουδήποτε να γράφει και να λέει ό,τι νομίζει. Ό,τι κι αν η δική του αλήθεια περιέχει. Φαίνεται πως η υπεράσπιση της ανεμπόδιστης έκφρασης έχει και αυτή τα όριά της. Και έχει και σημασία και ποιος την εκφράζει. Αν δεν είναι «δικός μας», υπάρχει ένα θέμα...
http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.article&id=33343
 

ΔΙΑΒΑΖΩ (Δηλώσεις Αμβρόσιου):
Ξεπρόβαλε και πάλι ο αθεόφοβος, για να προσβάλει την αγία Ορθοδοξία μας! Πρόκειται για το ανθρωπάκι, το δημοσιογράφο - στρεβλωτή και διαστρεβλωτή της αλήθειας δημοσιογράφο- Νίκο Δήμου!
Είπεν ο αθεόφοβος, ότι το Άγιο Φώς, το οποίο πηγάζει θαυματουργικά από τον Πανάγιο Τάφο του Χριστού μας, είναι μύθος, η δέ ευλαβική αποδοχή του εκ μέρους των ευσεβών χριστιανών, συνιστά ειδωλολατρείαν!
'Ετσι έβγαλε αυτό, που έκρυβε μέσα του, δηλ. την σαπίλα της ψυχής του, την ασέβεια πρός τόν Θεό! Και αυτό είναι φυσικό!
Ο καθένας μας, της ευκαιρίας δοθείσης, βγάζει αυτό, που έχει μέσα του! 

Έτσι, λοιπόν, ο σκύλος γαυγίζει! Ο γάϊδαρος γκαρίζει! Ο βάτραχος κράζει κοάξ-κοάξ! Και ο άθεος βγάζει πρός τά έξω τη σαπίλα της ψυχής του!
Εάν υπήρχε στιβαρά εκκλησιαστική Διοίκηση, τότε θά είχε εκδώσει ΑΦΟΡΙΣΜΟ για το ασεβέστατο αυτό ανθρωπάκι.
Αφού όμως αυτό δέν έγινε, εμείς παρακαλούμε τόν Θεό νά σαπίσει τό στόμα του! Συγχωρήστε με, Αδελφοί καί Πατέρες!
Υποχρεούμεθα νά είμεθα ευγενείς πρός την αυτού μεγαλειότητα, τόν άνθρωπο, όχι όμως και πρός τά ανθρωπάκια!
Όποιον υβρίζει τόν γονηό μου, τον συγχωρώ! Αντιθέτως, όποιον υβρίζει τον Ουράνιο Πατέρα μου, τον Σωτήρα και Λυτρωτή μου, τον Χριστό, θα τον κατασπαράξω!
 

ΔΙΑΒΑΖΩ (Δηλώσεις Φωτεινής Πιπιλή):
«Μακαριώτατε αρχιεπίσκοπε. Η βλασφημία του Αμβροσίου μας σοκάρισε. Δεν ταιριάζουν στην ορθοδοξία τα φασιστοειδή», έγραψε η βουλευτής στο Twitter, ενώ σε δηλώσεις της στο Mega τόνισε ότι "οι ιερείς δεν πρέπει να μιλούν με φασιστοειδή τρόπο καθώς κάνουν ζημιά στην εκκλησία".
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


ΣΧΕΤΙΚΟ:
- Παρεμπιπτόντως: 
...Θα κατασπαράξω, και, το πουλί του Αγίου 
πρώην Αττικής Παντελεήμονα Μπεζενίτη, ...
αυτού δίπλα μου, αν πάει και από πίσω μoυ, 
και τολμήσει να μου το ακουμπήσει και εμένα! Χα! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: