Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Όταν η κ. Άννα Μπουσδούκου («Τώρα» - Σκάι) θεολογεί: «Η νηστεία της Σαρακοστής, σταματά το πρωί του Μ. Σαββάτου για όσους κοινωνούν τότε». (μπορούν δηλαδή να τσουγγρίζουν και να τρώνε αυγά!) «Για τους άλλους, σταματά στις 12 το βράδυ!» (με την μαγειρίτσα!)

Μια συζήτηση στην εκπομπή «Τώρα» («ο παλμός της επικαιρότητας με ειδήσεις και ρεπορτάζ για όλα όσα συμβαίνουν και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε»), της τηλεόρασης του Σκάι, παρακολουθήσαμε πριν από λίγο, σήμερα (Μ. Τρίτη), ανάμεσα στην δημοσιογράφο – παρουσιάστρια της εκπομπής, την κ. Άννα Μπουσδούκου, και την καλεσμένη της στο στούντιο, την κ. Ζωή Μάργαρη, που είναι ερευνήτρια στο «Κέντρο Λαογραφίας»  της Ακαδημίας Αθηνών.
 

Το θέμα τους ήταν, η Μ. Εβδομάδα και το Πάσχα… 
Ακούσαμε λοιπόν:
 
Άννα Μπουσδούκου - δημοσιογράφος: 

[...] Και φτάνουμε στο Μ. Σάββατο, όπου εδώ πλέον το κλίμα είναι τελείως διαφορετικό, είναι τελείως εορταστικό, όπου όσοι έχουν μεταλάβει στην Πρώτη Ανάσταση, σταματά και η νηστεία τους νωρίτερα...
Διαφορετικά, η Ανάσταση στις 12 η ώρα το βράδυ!

Ζωή Μάρκγαρη – λαογράφος: 

Ναι, νωρίτερα!

3 σχόλια:

P. MICHALOPOULOS είπε...

Ζωή N. Μάργαρη
Βιογραφικό

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Πραγματοποίησε προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στην Εθνολογία και Ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο Vincennes-Saint Denis, Paris 8, και την Κινησιολογία στο Conservatoire Nationale Supérieur de Musique et de Danse στο Παρίσι. Είναι διδάκτωρ Ανθρωπολογίας του Πανεπιστήμιου Vincennes - Saint Denis, Paris 8.
Έκτοτε έχει διατελέσει επιστημονική συνεργάτις – ερευνήτρια και διευθύντρια ερευνών σε πολλά ερευνητικά προγράμματα ιδρυμάτων όπως της Ακαδημίας Αθηνών, των Πανεπιστημίων Αιγαίου και Κρήτης, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ.ά.

Από το 1999 είναι επιστημονική συνεργάτις του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου και από το 2002 μέχρι τον Απρίλιο του 2009 μέλος της Ακαδημαϊκής Κοινότητας του Ιδρύματος. Παράλληλα, από το 1997 διδάσκει σε επίπεδο προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών σε Ανώτατα και Ανώτερα εκπαιδευτικά Ιδρύματα και Ινστιτούτα, μεταξύ των οποίων στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, στα Τμήματα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στο Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Ι.Δ.Εκ.Ε), στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος και στην «Θερινή Ακαδημία Θεάτρου» του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδος.

Τον Μάιο του 2008 εξελέγη ερευνήτρια στο Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Πηγή: Ζωή Ν. Μάργαρη
http://www.domnasamiou.gr/?i=portal.el.partners&id=164

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΔΑΣΗΣ είπε...

Η κ. Άννα, δογμάτισε ότι η νηστεία του Μ. Σαββάτου δεν υπάρχει γι' αυτούς που μετέλαβαν στην πρωινή θ. λειτουργία.
Έχει διαβάσει τον Κανόνα της Εκκλησίας, που λέγει, ότι το Μ. Σάββατο υπάρχει απόλυτη νηστεία (ασιτία ή ξηροφαγία);
Ασφαλώς όχι.
ΙΚ

P. MICHALOPOULOS είπε...

Η ταλαντούχος νεαρή δημοσιογράφος (και με μεγάλη άνεση, παρουσιάστρια) κ. Άννα Μπουσδούκου (και πολύ χαριτωμένη κυρία, οφείλουμε να πούμε), έπεσε προφανώς στο σφάλμα που κάνουν όλοι οι θρησκευτικοί άνθρωποι (λαϊκοί, απλοί κληρικοί, αλλά και δεσποτάδες ακόμα), στο να ταυτίζουν δηλαδή τη νηστεία, την όποια νηστεία της Εκκλησίας -και την Σαρακοστή βέβαια, με την προετοιμασία για την προσέλευση στη θ. Κοινωνία.

Δεν αποκλείεται μάλιστα, και το εξής: Η δημοσιογράφος, τη συνομιλία αυτή που είχε στον αέρα με την «επιστήμονα» λαογράφο κ. Άννα Μπουσδούκου (στην οποία λαογράφο δεν καταλογίζουμε και σε αυτήν το νεαρό της ηλικίας, όπως στη δημοσιογράφο), ίσως να την είχε κάνει και νωρίτερα, πριν την εκπομπή -σε γενικές γραμμές -σαν μια πρόβα, στο τι περίπου θα πουν στο τραπέζι της εκπομπής.
Και ίσως τότε, η λαογράφος να ήταν αυτή που παρέσυρε τη δημοσιογράφο -σε αυτήν την άποψη, και όχι το αντίθετο -όπως φάνηκε στη ζωντανή παρουσία των δυο αυτών κυριών, στο πλατό της εκπομπής!