Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

ΚΥΠΡΟΣ: Τι προβλέπει το ν/σ για την αποτέφρωση των νεκρών

ΔΙΑΒΑΖΩ:
Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2014 - 10:53 πμ
Τι προβλέπει το ν/σ για την αποτέφρωση των νεκρών
 

Λευκωσία: Όσοι επιλέξουν να αποτεφρωθούν μετά θάνατον, θα πρέπει να γνωρίζουν, πως προτού παραδοθούν στις φλόγες θα αφαιρεθούν από τη σορό τους «πάσης φύσεως βηματοδότες», οι ενδυμασίες ή τα υποδήματα που περιέχουν ελαστικό ή πολυχλωριούχο βινύλιο, τα σκουλαρίκια, τα βραχιόλια, τα δακτυλίδια, τα γυαλιά, καθώς και κάθε ξένο υλικό το οποίο δεν είναι αποτεφρώσιμο. Ωστόσο, δεν θα ταλαιπωρηθούν μετά θάνατον με αφαίρεση των οδοντικών εμφυτευμάτων.

Τα φέρετρα τα οποία θα τοποθετούνται στον αποτεφρωτήρα θα πρέπει να είναι κατασκευασμένα από ξύλο, μπαμπού ή ανακυκλωμένο πεπιεσμένο χαρτί και ελεύθερα από οποιαδήποτε συντηρητική ουσία εμπλουτισμού ξύλου ή αναφλέξιμα αστάρια σε συνδυασμό με έγχρωμες επικαλύψεις ή βαρέα μέταλλα όπως ο ψευδάργυρος και ο μόλυβδος.

Η πιο πάνω λεπτομερής περιγραφή περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που αφορά την αποτέφρωση των νεκρών.

Για όσους τυχόν ενδιαφέρονται, η διαδικασία αποτέφρωσης περιλαμβάνει τη φόρτωση του φερέτρου στον αποτεφρωτήρα, τον περιορισμό των λειψάνων σε τέφρα και την τοποθέτηση αυτής σε τεφροδόχο. Πάντως, όσοι τυχόν σκέφτηκαν, εν ζωή, ότι η τέφρα τους θα ταξιδέψει στους ωκεανούς, μπορεί να το πετύχουν αλλά θα πρέπει να ξέρουν, ότι η νομοθεσία απαγορεύει την πόντιση της τεφροδόχου (στην οποία περιέχεται η τέφρα) σε οποιοδήποτε ποταμό, λίμνη, υδατοφράκτη ή κανάλι μεταφοράς ύδατος.

Όσοι δεν θέλουν να ταξιδέψουν μετά θάνατον, έχουν την επιλογή να ταφούν στο λεγόμενο χώρο ενθύμησης, δηλαδή τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο που θα βρίσκεται στα κέντρα αποτέφρωσης ή εντός οποιουδήποτε κοιμητηρίου (κήπο, συντριβάνι κ.λπ.).

Όσοι αγνοούν το πώς θα δημιουργηθεί η τέφρα, θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν, πως μετά την καύση του λειψάνου, ό,τι απομείνει θα περάσει από κονιορτοποιητή υπολειμμάτων αποτέφρωσης, το οποίο στη πράξη είναι ένα μηχάνημα που κονιορτοποιεί όσα υπολείμματα έχουν στερεά μορφή.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, αν οποιοσδήποτε παραμείνει στα αζήτητα του νεκροτομείου για περίοδο έξι μηνών, ο διευθυντής του νοσοκομείου στο οποίο φυλάσσεται το πτώμα, μπορεί να αποφασίσει αποτέφρωσή του.

Λόγω των σημαντικών αλλαγών που επιφέρει το νομοσχέδιο που προνοεί αποτέφρωση των νεκρών, εκλήθησαν και εξέφρασαν τις απόψεις τους η Εκκλησία, τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, ιδιοκτήτες γραφείων κηδειών και άλλοι φορείς.

Η Αρχιεπισκοπή καταθέτοντας τις θέσεις της υπέδειξε, πως το θέμα της καύσης των νεκρών δεν είναι για την Εκκλησία δογματικό, αφού θεωρεί πως η ανάσταση των νεκρών μπορεί να γίνει και από την τέφρα.

Η Αρχιεπισκοπή υποδεικνύει παράλληλα, πως για την Εκκλησία ο κάθε άνθρωπος αποτελεί ιδιαίτερη, ξεχωριστή προσωπικότητα απέναντι στον Θεό και η ιδιαιτερότητα αυτή παρατηρείται και στο DNA του κάθε ανθρώπου. Παρατηρεί επίσης πως το DNA διατηρείται και στα οστά, αλλά δεν διατηρείται στην τέφρα.

Η Αρχιεπισκοπή υπέδειξε επίσης, πως η Εκκλησία σεβόμενη την ιδιαιτερότητα του κάθε λειψάνου, δεν αποδέχεται την καύση των νεκρών. Ξεκαθάρισε ωστόσο, πως η Εκκλησία δεν μπορεί να εμποδίσει τα μέλη της από του να υιοθετήσουν την καύση για τους εαυτούς και τους οικείους τους.

Το Υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι θεωρεί απαραίτητο όπως διασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι στα νεκροτομεία των δημοσίων νοσηλευτηρίων, μη έχουν οποιαδήποτε ιδιάζουσα σχέση ή οποιαδήποτε εξ αίματος ή εξ αγχιστείας συγγένεια, μέχρι τέταρτου βαθμού, με ιδιοκτήτες γραφείων κηδειών.

Με τον τρόπο αυτό θα αποτραπεί η πιθανότητα διατήρησης γραφείων κηδειών στο όνομα συγγενικών προσώπων, ατόμων που εργάζονται στα κρατικά νοσηλευτήρια. Το Υπουργείο Υγείας πρότεινε επίσης όπως θεωρείται ποινικό αδίκημα η αφαίρεση οργάνων από τη σορό των νεκρών και υπέδειξε πως τα γραφεία κηδειών και οι ταριχευτές δεν έχουν δικαίωμα αφαίρεσης των οργάνων.

Το Υπουργείο Εξωτερικών εισηγήθηκε όπως καταρτισθεί ρητή πρόνοια με την οποία «να απαγορεύεται η αφαίρεση οργάνων από τους νεκρούς, καθότι στο παρελθόν αυτή η πρακτική δημιούργησε πρόβλημα σε πρεσβεία ξένης χώρας στην Κύπρο».

Ποιοι αποφασίζουν για την καύση

Αποτέφρωση νεκρών μπορεί να γίνεται μόνο σε κέντρα αποτέφρωσης τα οποία έχουν αδειοδοτηθεί. Με βάση τις πρόνοιες του σχετικού νομοσχεδίου, το δικαίωμα να αποφασίσει για την αποτέφρωση οποιουδήποτε ανθρώπινου λειψάνου ανήκει κατά προτεραιότητα:

● Στον προσωπικό αντιπρόσωπο που κατονομάζεται στη διαθήκη του αποθανόντος.
● Αν ο αποθανών ήταν ανήλικος, το δικαίωμα ανήκει στον πρόσωπο που ήταν νόμιμος κηδεμόνας αυτού κατά την ημερομηνία θανάτου.
● Στον/στη σύζυγο του αποθανόντος.
● Στο ενήλικο τέκνο του αποθανόντος.
● Στον γονέα του αποθανόντος.
● Στον ενήλικο εγγονό ή και ενήλικη εγγονή του αποθανόντος.
● Στον ενήλικο αδελφό ή στην ενήλικη αδελφή του αποθανόντος.
● Στον ενήλικο αδελφότεκνο ή στην ενήλικη αδελφότεκνη του αποθανόντος.
● Σε οποιοδήποτε ενήλικο πρόσωπο που έχει προσωπική ή συγγενική σχέση με τον αποθανόντα, πέραν των προσώπων που περιγράφονται πιο πάνω.

Γράφει: Βάσος Βασιλείου
http://www.philenews.com/el-gr/koinonia-eidiseis/160/182256/ti-provlepei-to-ns-gia-tin-apotefrosi-ton-nekron

Δεν υπάρχουν σχόλια: