Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Το ξωκλήσι της Παναγιάς της Γοργόνας

ΔΙΑΒΑΖΩ:
«Κατάμπροστα στο ψαρολίμανο, μέσα στο μάτι του μπουνέντη, ορθώνεται πάνω σε θεόρατη θαλασσοβραχιά το ξωκλήσι της Παναγιάς της Γοργόνας.»

Έτσι αρχίζει, το 1949, ο Σκαμνιώτης Στρατής Μυριβήλης το βιβλίο του «Η Παναγιά η Γοργόνα», γράφοντας ότι την ζωγράφισε ένας κοσμοκαλόγερος και προσθέτοντας στη σελίδα 15: «είναι μια Παναγιά, η πιο αλλόκοτη μέσα στην Ελλάδα και σ’ όλο τον κόσμο της χριστιανοσύνης. Το κεφάλι της είναι έτσι όπως το ξέρουμε από τις τοιχογραφίες της Πλατυτέρας. Πρόσωπο μελαχρινό, ψηλοσήμαδο, συσταζούμενο στην έκφρασή του. Έχει στρογγυλό πηγούνι, μυγδαλωτά μάτια και μικρό στόμα. Έχει βυσσινί μαφόρι ως το κούτελο, έχει και το κίτρινο τ’ αγιοστέφανο γύρω στο κεφάλι, όπως όλα τα κονίσματα. Μόνο που τα μάτια της είναι πράσινα και υπερφυσικά πλατιά. Όμως από τη μέση και πέρα είναι ψάρι με γαλάζια λέπια και στα χέρια της βαστά ένα καράβι από τη μια, κι από την άλλη ένα τρικράνι, σαν κι αυτό που κρατά στο χέρι ο αρχαίος θεός της θάλασσας, ο Ποσειδώνας».

Στις 23-8-2013, 100 χρόνια από το κτίσιμο της εκκλησιάς, παραβρέθηκα με την Ερατώ στην κατ’ έτος λειτουργία, στα εννιάμερα της Παναγιάς, ύστερα από ευγενική πρόσκληση του Πρωτοσύγκελου της Μητρόπολης Μηθύμνης, Αρχιμανδρίτη κ. Νικόδημου Κουτσαμπάση.
 

Μετά τη λειτουργία και τις ενδιαφέρουσες ιστορικά ομιλίες του προέδρου του Συλλόγου Σκαμνιωτών, Γεωργίου Ευαγγέλου, και του Πρωτοσύγκελου κατευθυνθήκαμε στην άλλη πλευρά του γραφικού λιμανιού και η Ερατώ τόλμησε:
«Δες το εξωκκλήσι της Παναγιάς Γοργόνας, έχει δίκιο ο πατήρ Νικόδημος που το αποκάλεσε "ένα λευκό γλάρο στο βράχο", δες και απέναντι στην Ανατολή, στο Μηθυμναίων Αιγιαλό, στα έξι μίλια, το βράχο της Ακρόπολης της Αρχαίας Άσσου με τις κολόνες του ναού της Αθηνάς, της αρχαίας θεάς που στέκει απέναντι "στης Παναγιάς τα ράχτα", σαν δίδυμη αδελφή της Παναγιάς Γοργόνας!»
 

«Αυμφωνώ και υπογράφω», απάντησα, «εξ άλλου, τη θεά Αθηνά υπονοεί και ο Μυριβήλης όταν στη σελίδα 16 του βιβλίου “Η Παναγιά η Γοργόνα” γράφει: "μέσα από το κεφάλι του κοσμοκαλόγερου, όπως μέσα από το κεφάλι του Δία, πήδηξε και στυλώθηκε πάνω στο μοναδικό θαλασσόβραχο του αιγαιοπελαγίτικου νησιού μια καινούρια ελληνική θεότητα... μια θεότητα πολεμική, θηλυκιά και παρθένα!"»
 

lesvosnews. net
πηγή:  εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: