Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Διαβάζω: «Θαυματουργές Παναγίες, Αγ. Όρους…» (Σχολιάζω: Κάτι, σαν την λατρεία του χρυσού μόσχου -ένα πράγμα, να πούμε!)

Διαβάζω...
για την Παναγία την Οικονόμισσα, της Ι.Μ.Μεγίστης Λαύρας Αγ. Όρους...
(και σε παρένθεση, σχολιάζω):
 

Η εικόνα αυτή, ζωγραφίστηκε (η ζωγραφιά, είναι κρυμμένη κάτω από το ασήμι) σε ανάμνηση των λόγων  της Θεοτόκου προς τον ιδρυτή της Λαύρας άγιο Αθανάσιο τον Αθωνίτη, ότι αυτή θα είναι εκείνη που θα μεριμνά στο εξής για την υλική συντήρηση της μονής (σαν μάννα εξ ουρανού) και να μην ονομάζεται άλλος «οικονόμος» στη Λαύρα (είπε να πούμε η Παναγία), γιατί αυτή θα είναι η «Οικονόμισσα» σ’ αυτήν.
 

Πράγματι μέχρι σήμερα ο μοναχός που είναι επιφορτισμένος με το ανάλογο διακόνημα (...στο πόδι της Παναγίας, να πούμε) στην Λαύρα, δεν ονομάζεται «οικονόμος» (ούτε και «Οικονόμισσα», φυσικά) αλλά «παραοικονόμος», δηλαδή βοηθός οικονόμου... (κάτι σαν παραγιός της Παναγίας, ένα πράγμα).
 

Η εικόνα, που παριστάνει συνολικά 14 πρόσωπα που έχουν σχέση με τη μονή και την ίδρυσή της, βρίσκεται στην Λιτή αριστερά της κεντρικής εισόδου προς το καθολικό μέσα σε ξύλινο προσκυνητάρι. 
(Όλα αυτά, εκεί στη Μονή, που τα «οικονόμησε» με τέτοια τεχνάσματα, και που έχει την ευχέρεια να καλύπτει με ασήμι τις αγιογραφίες… 
Ώστε να προσκυνά κάνεις το ασήμι, όπως τότε οι ισραηλίτες στην έρημο το χρυσό μοσχάρι!)
 
http://www.agkyriaki.gr/?p=4185

3 σχόλια:

P. MICHALOPOULOS είπε...

ΔΙΑΒΑΖΩ ΣΗΜΕΡΑ:
Μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα φτάσει το θέμα η οικογένεια στην αντιπαράθεση με τη Μονή Λαύρας

Συλλήψεις, τραυματισμοί και λιποθυμίες στην παραλία του Γλυστερίου στη Σκόπελο, όταν δυνάμεις της ΕΚΑΜ επενέβησαν για να σφραγίσουν την ψαροταβέρνα των σταρ του Χόλιγουντ «Παλιό Καρνάγιο», σε εκτέλεση δικαστικής απόφασης που δικαιώνει τη Μονή Μεγίστης Λαύρας στην πολυετή δικαστική διαμάχη με τους ιδιοκτήτες της για την κυριότητα της έκτασης.

Δικαστικός επιμελητής σφράγισε το κατάστημα, ενώ τα δύο αδέλφια προσήχθησαν στο Αστυνομικό Τμήμα Σκοπέλου και αφέθηκαν ελεύθερα 4 ώρες αργότερα.

Η οικογένεια Κοσμά, που έχει τίτλους ιδιοκτησίας από το 1883 και λειτουργεί την ταβέρνα που έγινε στέκι γνωστών ηθοποιών όπως ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο, ο Τζον Τραβόλτα και η Μέριλ Στριπ, σκοπεύει να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

ethnos.gr

P. MICHALOPOULOS είπε...

Σχεδόν χαράματα χθες και με τη συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης και τη συνδρομή της ΟΠΚΕ, εκπρόσωποι της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας και δικαστικοί επιμελητές πέταξαν κυριολεκτικά έξω δύο οικογένειες από το μαγαζί που λειτουργούσαν επί χρόνια, στην παραλία Γλυστέρι της Σκοπέλου, διεκδικώντας την έκταση για λογαριασμό της μονής, υπόθεση που έχουν κερδίσει και δικαστικά.

Περιπολικό της αστυνομίας είχε διακόψει την κυκλοφορία και δεν επέτρεπε στους Σκοπελίτες να κατέβουν στο Γλυστέρι για συμπαράσταση, ενώ χαράματα συνελήφθησαν και κρατήθηκαν με χειροπέδες μέχρι την εκτέλεση της αποβολής οι αδελφοί Βαγγέλης και Αρτέμης Κοσμάς, οι δύο μαγαζάτορες, και αφέθηκαν ελεύθεροι το μεσημέρι.

Εκπρόσωποι της μονής είχαν προσπαθήσει και παλαιότερα να εφαρμόσουν δικαστική απόφαση υπέρ τους, αλλά τα όρια βάσει των οποίων κέρδισαν την υπόθεση εξαρχής ήταν ασαφή και έτσι δεν προχωρούσε η διαδικασία. Ουσιαστικά η απόφαση στηρίχθηκε σε ανύπαρκτα σύνορα και με βάση λανθασμένα τοπογραφικά. Για αυτόν τον λόγο και η οικογένεια Κοσμά έχει καταθέσει προσωρινή διαταγή ανακοπής της εκτέλεσης, η οποία επρόκειτο να εκδικαστεί σήμερα στον Βόλο, αλλά, όπως φαίνεται, η Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας βιάστηκε να δώσει τη δική της λύση χθες, προκειμένου να υπάρχει δεδικασμένο.

Δικαστικός επιμελητής πήγε την προηγούμενη εβδομάδα στη Σκόπελο, προκειμένου να εκτελέσει τη δικαστική απόφαση που θέλει κομμάτι της ιδιοκτησίας Κοσμά να περνά στα χέρια της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας.

Η οικογένεια Κοσμά δέχτηκε την πρώτη αγωγή το 2003. Σύμφωνα με αυτήν, το μοναστήρι αμφισβητεί την ιδιοκτησία της οικογένειας σε κομμάτι γης όπου γειτονεύουν και το διεκδικεί ως δικό του. Η μονή κερδίζει τη δίκη πρωτόδικα, ενώ την ίδια τύχη έμελλε να έχει η υπόθεση και στις υπόλοιπες δικαστικές βαθμίδες. Ακόμη και ο Αρειος Πάγος αποφασίζει ότι το συγκεκριμένο κομμάτι γης είναι περιουσία του μοναστηριού.

Η οικογένεια Κοσμά υποστηρίζει ότι οι δικαστικές αρχές παραπλανήθηκαν, καθώς «παραποιήθηκαν τοπογραφικά, περιγραφές συνόρων όπως αυτά αναφέρονται στα συμβόλαια και εξαφανίστηκαν ως διά μαγείας δημόσιοι δρόμοι, ενώ με ψέματα επιχειρείται το κομμάτι της δικής τους γης μαζί με αυτό του μοναστηριού που βλέπει θάλασσα να αποτελέσουν ένα φιλέτο προς αξιοποίηση».

Ο Βαγγέλης Κοσμάς συμπληρώνει πως από τον Απρίλιο του 2012 είχε στείλει επιστολή και είχε ενημερώσει τον υπουργό Δικαιοσύνης, ενώ πρόσφατα, στις 27 Σεπτεμβρίου, είχε απευθύνει ανοιχτή επιστολή στον ίδιο υπουργό, με πλήρη ενημέρωση για το ζήτημα και με σοβαρές καταγγελίες που κάνουν λόγο ακόμη και για πλαστογραφήσεις από την πλευρά της μονής.

efsyn.gr

P. MICHALOPOULOS είπε...

Ανοιχτή επιστολή

Η τελευταία ανοιχτή επιστολή του Β. Κοσμά στον υπ. Δικαιοσύνης αναφέρει:

"Κύριε Υπουργέ, στις 9-8-2012 με το έγγραφο 71589 με ενημερώσατε ότι διαβιβάσατε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την επιστολή που σας έστειλα στις 27-7-2012 με αριθμό 2384/31-7-2012.
Μέχρι σήμερα όμως δεν μου έχουν ζητηθεί με κανέναν τρόπο τα στοιχεία-αποδείξεις που επικαλούμαι εναντίον των δικαστών, που αφορούν στην ευνοϊκή αντιμετώπιση από μέρους τους της Μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Ορους, στην αντιδικία που έχει αυτή από το 2004 μέχρι σήμερα με την οικογένειά μου."

Επίσης η επιστολή κάνει λόγο και για πλαστογράφηση από μέρους της Μονής πραγματικών στοιχείων-τοπογραφικών, εξαφάνιση οδικών αρτηριών που οδηγούν στην παραλία Γλυστέρι κ.λπ.

"Η κοινή λογική λέει ότι τα στοιχεία αυτά που επικαλούμαι θα ‘πρεπε να μου ζητηθούν και αν δεν επαρκούν για να στηρίξουν τους ισχυρισμούς μου, έστω η Δικαιοσύνη να στραφεί εναντίον μου για συκοφαντία.
Ομως τίποτα από αυτά δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Παρακαλώ πολύ να με ενημερώσετε εγγράφως για την τύχη της επιστολής μου, καθώς η κατάσταση για την οικογένειά μου είναι τραγική και κινδυνεύουν ζωές ανθρώπων και κυρίως των ηλικιωμένων γονιών μου".

Απάντηση δεν πήρε…