Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Τιμή μου που είμαι Ορθόδοξος. Πολύ το διασκεδάζω! Πλάτσα-πλούτσα και βουτιές στα Θεοφάνεια… Καρναβάλι προσεχώς… Βαρελότα και φολκλόρ με Άγιο φως το Πάσχα… Και τώρα, στη μέση: το έθιμο της… λουκανικοφαγίας!

Όπως μαθαίνω…
Στο Βελβεντό Κοζάνης (μέσω Εγνατίας απέχει μιάμιση ώρα από τη Θεσσαλονίκη), γίνεται το πατροπαράδοτο, λέει, έθιμο της λουκανικοφαγίας. 

Το οποίο…
Θα αναβιώσει και φέτος στο γραφικό εξωκκλήσι του Αγίου Αθανασίου Βελβεντού ανήμερα της γιορτής, την Παρασκευή (νηστεία, ρε, μη χέσω)  18 Ιανουαρίου 2013, μετά τη θεία λειτουργία (καπάκι και οι παπάδες στο έθιμο) και μέχρι το απόγευμα.


Όπως μαθαίνω…
Θα προσφερθούν λουκάνικα και τοπικό κρασί στους ξένους επισκέπτες. 

Οι βελβεντινοί και οι επισκέπτες, συνήθως «πιάνουν» από νωρίς μέρος με τις παρέες τους στις πλαγιές γύρω από το εξωκλήσι.»

Του τσάμπα η μάνα πέθανε. 

Έτσι, οι διοργανωτές του εθίμου διαφημίζουν:
 

«Όσοι ενδιαφέρονται, μπορούν να προμηθευτούν ντόπια νόστιμα λουκάνικα από τα βελβεντινά κρεοπωλεία, τοπικά κρασιά από τα τρία επισκέψιμα οινοποιεία και γλυκά, μαρμελάδες, τουλούμπες και σιροπιαστούς κουραμπιέδες και άλλα τοπικά προϊόντα από τα ντόπια καταστήματα τοπικών προϊόντων, τα ζαχαροπλαστεία και τα εργαστήρια του Βελβεντού.»

πηγή:  Tromaktiko

Γιορτή Αη-Θανάση και έθιμο λουκανικοφαγίας στο Βελβεντό