Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Άλλο το «κρίνω», και άλλο το «κατακρίνω»! ("Άγγελοι" στο facebook)


ΜΕΤΑΦΕΡΩ ΣΧΟΛΙΑ:

Angel Peace Peace:
Τζίνα, συμφωνώ μαζί σου, θέλει πολύ προσοχή πριν κάνομε κρίση... Όμως, προσθέτω, δεν πρέπει να κάνουμε καθόλου. Με τον καιρό, θα αντιληφθούμε πως, δεν πρέπει να κρίνουμε κανέναν. Κι΄ αυτό, θα το καταλάβουμε πιο πολύ, όταν μπούμε στην θέση του άλλου. Όχι!! Δεν θα μπούμε εσκεμμένα για να δούμε γιατί το έπραξε ή γιατί το είπε... Η ίδια η ζωή μας οδηγεί στο να έρχονται τα πάνω κάτω και το αντίθετο. Αυτή, μπορεί να μας οδηγήσει στο να πράξουμε ότι ακριβώς έπραξε το άλλο άτομο. Κι αυτό, για να αντιληφθούμε πως, δεν πρέπει ποτέ μα ποτέ να κρίνουμε τον άλλο για τις πράξεις του. Εμείς, μπορεί να κρίνουμε και να κατακρίνουμε. "Ένοχος!! Είναι ένοχος. Έσφαλλε. Έκανε κακό.Έφαγε κρέας εν καιρό νηστείας. Είπε άσχημα λόγια. Φόνευσε..." Δεν είμαι υπέρ των πιο πάνω και άλλων κακών πράξεων όμως, τι είναι αυτό που τους ωθεί να κάνουν ότι κάνουν;Αυτό, μόνο ο Θεός το ξέρει. Και την στιγμή που ενώ εμείς κρίνουμε και κατακρίνουμε έναν συγκεκριμένο άνθρωπο, ο Θεός μπορεί να τον συγχωρά. Γιατί ο άνθρωπος αυτός, μπορεί να μετανόησε για τις πράξεις του, ή γιατί να μην είχε άλλην επιλογή.
(Πριν από 37 λεπτά)


Panagiotis Michalopoulos:

Άλλο το «κρίνω», και άλλο το «κατακρίνω»! Σωστά κάνω και κρίνω ως κακή μια κακή πράξη, λάθος να κατακρίνω κάποιον γι αυτήν του την πράξη όπως θα τον κατακρίνει ο Θεός (τελικά και αμετάκλητα και με αιώνια τιμωρία) αν πεθάνει πωρωμένος και αμετανόητος… 

Η καλόπιστη κριτική, ο χριστιανικός έλεγχος, μπορεί να βοηθήσει κάποιον που δημόσια αμαρτάνει και σκανδαλίζει, να τον βοηθήσει να συνέλθει, να μετανοήσει και να σωθεί. 

Βέβαια, το παπαδαριό κοιμίζει τον λαό με εκείνο το «μη κρίνετε για να μη κριθείτε» διότι έτσι το συμφέρει. 
Ο λόγος του Θεού όμως, μας προτρέπει να κρίνουμε σωστά, και επιβραβεύει την σωστή την κρίση… 

Θέλει τόλμη όμως ο έλεγχος, και όσοι τον αρνούνται ή δειλοί είναι ή ένοχοι!..



(Σχόλια σε «Φωτογραφία τοίχου» της Xenia Giannaki)

ΣΧΕΤΙΚΟ:

Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2011


Η angel είπε...

2 σχόλια:

Επισκέπτης του «χαίρετε» είπε...

Τι «άγγελοι» είναι αυτοί ρε Μιχαλόπουλε;
Τι είναι αυτή, στη φωτογραφία που δημοσίευσες πιο πάνω; Αυτή η σιλουέτα ( η φτερωτή γκόμενα) που πετάει στο φεγγάρι;
Μάγισσα χωρίς σκουπόξυλο είναι; Σε παραλλαγή δηλαδή, και στο πιο σέξι;

Και δεν μου λέτε: Φοράει τίποτε τουλάχιστον, μην κρυώσει (μητρικά, κλπ) εκεί ψηλά; Έστω ένα καλτσόν να πούμε;

Γιατί θυμήθηκα τώρα να σφυρίξω μόρτικα… Και να πω και εκείνη την ατάκα που ακολουθεί… Εκείνο το… «Τι πόδι! Φοράει κάλτσα Μπέργκσάιντ…» της γνώστης παλιάς διαφήμισης…

Διότι υπάρχει και ένα τραγούδι… Αυτό που σε παραλλαγή λέει (σε τέτοιον «Άγγελο»;): «Ντύσου πρόστυχα και βγάλε το καλτσόν σου»!

Τι άλλο να πω ρε φίλε! Τίποτε άλλο, εκτός από το… Μη χειρότερα Θεέ μου!

P. MICHALOPOULOS είπε...

Αντιφάσεις…

Ματθ. 7,1 «Μὴ κρίνετε, ἵνα μὴ κριθῆτε…»

Ματθ. 7,6 «…Διότι υπάρχουν μερικοί άνθρωποι, που είναι αναιδείς, όπως οι σκύλοι και ακάθαρτοι εις την ζωήν των, όπως είναι οι χοίροι.»