Τρίτη 18 Αυγούστου 2009

Δεκαπενταύγουστος Ελλήνων: Ο μεγάλος τζερτζελές…

Δεκαπενταύγουστος Ελλήνων

Tι είναι αυτό που κάνει τον Δεκαπενταύγουστο τόσο μεγάλη και ξεχωριστή γιορτή;

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι εάν, ως ένα είδος θρησκευτικής δημοσκόπησης, ρωτήσει κάποιος δειγματοληπτικά έναν αριθμό συμπολιτών μας τι τιμούμε το Δεκαπενταύγουστο, πολλοί θα είναι εκείνοι που δεν θα γνωρίζουν ότι η σωστή απάντηση είναι «την κοίμηση της Θεοτόκου».

Κι όμως, μετά το Πάσχα και τα Χριστούγεννα, είναι η μεγαλύτερη θρησκευτική γιορτή.


Ο Δεκαπενταύγουστος, είναι γιορτή που πριμοδοτείται από τη θέση της στο ημερολόγιο.

Τα Χριστούγεννα, ευρισκόμενα στην καρδιά του χειμώνα, είναι πολύ αδικημένα.
Το Πάσχα, από την άλλη, ως κινητή εορτή, μπορεί να το γιορτάσουμε με βροχές και χαμηλές θερμοκρασίες, μπορεί να το γιορτάσουμε σαν να είναι καλοκαίρι.

Ο Δεκαπενταύγουστος όμως είναι στην καρδιά του Αυγούστου, την εποχή που στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι Ελληνες επιλέγουν να βρίσκονται σε διακοπές.


Έτσι, κάθε γωνιά της χώρας, όσο απομακρυσμένη και δυσπρόσιτη κι αν είναι, ζωντανεύει.

Ακόμα και το τελευταίο χωριουδάκι έχει επισκέπτες. Ταυτόχρονα, σε κάθε γωνιά της χώρας μας υπάρχει μια εκκλησία ή ένα μοναστήρι αφιερωμένο στη χάρη Της. Κτίσματα συχνά κλειστά όλο το χρόνο, αυτές τις μέρες ανοίγουν τις πόρτες τους. Τα πεζούλια ασπρίζονται, ο περίβολος καθαρίζεται, οι εικόνες στολίζονται. Κι ο κόσμος μαζεύεται, οι καταγόμενοι από εκεί για να δουν ξανά, συχνά έπειτα από έναν ολόκληρο χρόνο, φίλους και γνωστούς, να μάθουν τα νέα τους και οι επισκέπτες για να γνωρίσουν έναν ακόμα τόπο, να μάθουν την ιστορία της μικρής ή μεγαλύτερης εκκλησίας που βρίσκεται στο επίκεντρο του εορτασμού, να ακούσουν για θαύματα που έχουν γίνει εκεί, συχνά απολαμβάνοντας μοναδικής ομορφιάς τοπία.

Πηγή: Η Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: