Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

Ο θησαυρός του Κακαριστού Χριστόδουλου

Έργα τέχνης, εκατοντάδες διακοσμητικά, βελούδινα έπιπλα και βαρύτιμοι πολυέλαιοι συνέθεταν ένα σκηνικό, αν μη τι άλλο, εντυπωσιακό.
Ο επισκέπτης της πάλαι ποτέ αρχιεπισκοπικής κατοικίας στο Παλαιό Ψυχικό δεν θα μπορούσε παρά να εντυπωσιαστεί από τα έργα τέχνης και την πολυτέλεια που απέπνεε ο χώρος.
Στα επισκέψιμα τετραγωνικά του σπιτιού εντυπωσίαζαν τα έντονα χρώματα, τα έργα τέχνης, οι εικόνες και τα διακοσμητικά εκθέματα στις βιτρίνες, δώρα προς τον μακ. Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο από αρχηγούς κρατών, Προκαθημένους αλλά και επιφανείς ανθρώπους της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

Σήμερα, εξωτερικά τουλάχιστον, το αρχιεπισκοπικό μέγαρο δεν θυμίζει και πολλά από την παλιά του αίγλη, όταν τις πόρτες του διάβαιναν υψηλόβαθμοι πολιτικοί, υπουργοί και εκκλησιαστικοί ηγέτες σε επίσημες επισκέψεις. Χωρίς φύλακα στο μικρό κουβούκλιο και δίχως την απαραίτητη φροντίδα στους κήπους, αποπνέει εικόνα ερήμωσης.

Απογραφή

Η απογραφή του περιεχομένου του αρχιεπισκοπικού μεγάρου άρχισε παρουσία δικαστικών και αστυνομικών αρχών πέρυσι τον Ιούνιο και ολοκληρώθηκε περίπου έναν μήνα μετά.
Σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές, τα πολύτιμα αντικείμενα που περιέχει η αρχιεπισκοπική κατοικία, η οποία μάλιστα είχε ανακαινιστεί το 2000 με έξοδα ιδιωτών, κατεγράφησαν ένα προς ένα. Ανάμεσά τους και δύο δισκοπότηρα εξαιρετικής αισθητικής και πολύ μεγάλης αξίας, το ένα δώρο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και το άλλο του Πάπα Βενέδικτου. (σ. "χαίρετε": το δισκοπότηρο του πάπα των παπικών τον έκαψε τον Κακαριστό!)
Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, την πρώτη ημέρα της αποσφράγισης επεστράφησαν και τέσσερις πίνακες, οι οποίοι ήταν δανεισμένοι από το Μουσείο Μπενάκη.
Στα εντυπωσιακά «ευρήματα» συγκαταλέγονται επίσης πολύτιμες ποιμαντορικές ράβδοι από χρυσό, ασήμι και πολύτιμους λίθους, καθώς και εγκόλπια και μιτρες μεγάλης αξίας.
Στα πολύτιμα αντικείμενα φέρεται να είναι και αρκετά κηροπήγια. Ακόμη, υψηλής αξίας φαίνεται πως είναι και πολλά από τα σερβίτσια που χρησιμοποιούνταν σε επίσημα γεύματα και δεξιώσεις που παρέθετε ο μακαριστός Χριστόδουλος.

(πηγή: το ΕΘΝΟΣ)

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΔΩΣ...

Ο ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΜΑΣ ΛΕΙΠΕΙ ΟΛΟΥΣ...

ΕΙΔΙΚΑ ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ...

P. MICHALOPOULOS είπε...

Άλλο πράγμα η ντροπή και άλλο η αιδώς;

Τέλος πάντων, δεν καταλάβαμε: ποιος πρέπει να ντρέπεται και γιατί;

Δεν κατάλαβα επίσης: γιατί εσείς οι χουντικοί (του "στόχου") δώσατε αυτό το παρατσούκλι "κεραυνός" στον Χριστόδουλο;

Είστε και δωδεκαθεϊστές κάποιοι από εσάς. Μήπως τον βλέπατε και κάτι σαν τον… Δία; Άντε… στον Δία, που λένε!..

Θα ξέρετε βέβαια ότι άλλοι, του έχουν δώσει άλλο παρατσούκλι, που είναι κάποιο γυναικείο όνομα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται...

Ωστόσο, εδώ, το θέμα είναι άλλο: Ο Θησαυρός στη βίλα του Χριστόδουλου.

Πάνω σε αυτό, έχετε κάτι να πείτε; Κάτι καλύτερο από εθνικιστικές κορόνες;

stavroula είπε...

oeeeeeeeeeeeo!

P. MICHALOPOULOS είπε...

:-)