Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

1. Στους χαιρετισμούς, η μητέρα του Χριστού, είναι το φυτό που βλάστησε το ρόδο το αμάραντο, τον Χριστό… Αλλά και η ίδια πλαστογραφεί το όνομα αυτό και το κάνει δικό της στην εικόνα της με τίτλο… «ρόδο το αμάραντο»! 2. Στους χαιρετισμούς, η μητέρα του Χριστού, είναι ο θρόνος του παμβασιλέα Χριστού «Χαίρε Θρόνε βαστάζων τον βασιλέα της δόξης», αλλά είναι συγχρόνως και βασίλισσα… Η βασιλομήτωρ, που εκτοπίζει και κανακεύει τον μικρό Χριστό!

ΔΙΑΒΑΖΩ:
Ιερός Ναός Αγίας Άννας Αμαλιάδος 
8 ώρες πριν
Σε λίγες ώρες οι γλυκόηχοι ήχοι των καμπανών στον Ιερό μας Ναό Αγίας Άννας Αμαλιάδος θα μας καλέσουν για να δοξάσουμε την υπέρμαχο Στρατηγό την Μεγαλόχαρη Παναγιά μας το Ρόδον το αμάραντον σήμερα λοιπόν στις 7:00 μ.μ. θα ψάλουμε τον Ακάθιστο Ύμνο
ΣΧΟΛΙΑ:

Panagiotis Michalopoulos 
ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΣΤΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ, "ΡΟΔΟ ΑΜΑΡΑΝΤΟ", ΕΙΝΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ;
Ιερός Ναός Αγίας Άννας Αμαλιάδος 

Η ιστορία της ενορίας Παναγίας «Ρόδον Αμάραντον» Πειραϊκής, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των παλαιών κατοίκων της περιοχής, αρχίζει περίπου το έτος 1890 μ.Χ., όταν κάποιος ψαράς ανέσυρε μία παλαιά εικόνα από τα βράχια της Πειραϊκής η οποία εικόνι...Δείτε περισσότερα
Panagiotis Michalopoulos 

Ρόδον το αμάραντον, χαίρε, η μόνη βλαστήσασα· το μήλον το εύοσμον, χαίρε η τέξασα, το οσφάδιον του πάντων Βασιλέως!
Ιερός Ναός Αγίας Άννας Αμαλιάδος 

Με ρόδο και με μήλο ο ιερός υμνογράφος παρουσιάζει και τον Υιό και τη Μητέρα, και τον Ιησού Χριστό και την Παναγία Παρθένο. Η Μητέρα τιμάται, διότι υπάρχει ο Υιός. Αλλοίμονο, αν τιμάμε περισσότερο την Παναγία από όσο τιμάμε και λατρεύουμε τον Χριστό! Στην Ορθόδοξη Παράδοση η Παρθένος τιμάται, διότι είναι η Θεοτόκος, διότι γέννησε τον θεάνθρωπο Ιησού Χριστό.
Ιερός Ναός Αγίας Άννας Αμαλιάδος 

Οι ύμνοι των Χαιρετισμών φαίνεται πως τιμούν την Παναγία. Κατ’ ουσίαν τιμάται ο Σωτήρας και Λυτρωτής και Κύριος μας, ο Ιησούς Χριστός. Γι’ αυτό το «ρόδον το αμάραντον» και «το μήλον το εύοσμον» είναι κατ’ αρχάς ο Χριστός. Τί λέγει άλλωστε ο ύμνος; «Χαίρε η βλαστήσασα ρόδον το αμάραντον» – «Χαίρε η τέξασα το μήλον το εύοσμον». 
Στη συνέχεια σε δεύτερο, πλάνο μπορούμε να πούμε, ότι και η Παναγία είναι «ρόδον το αμάραντον» και «μήλον το εύοσμον».
Ιερός Ναός Αγίας Άννας Αμαλιάδος 

Υπάρχει τριαντάφυλλο χωρίς τριανταφυλλιά; Υπάρχει μήλο χωρίς μηλιά; Η Παναγία είναι η Τριανταφυλλιά, απ’ όπου βλάστησε το τριαντάφυλλο που λέγεται Χριστός. Είναι η μηλιά, απ’ όπου προήλθε το μήλο, η γλυκύτατη τροφή, που λέγεται Χριστός.
Ιερός Ναός Αγίας Άννας Αμαλιάδος 

Άρα και η Παρθένος Μητέρα είναι «ρόδον το αμάραντον» και «το μήλον το εύοσμον». Δύο έννοιες, δύο αλήθειες για την Παρθένο κρύβουν οι δύο αυτές εικόνες.
Panagiotis Michalopoulos 

Χαίρε εσύ, η μόνη βλαστήσασα (σαν το φυτό) το άνθος τον Χριστό, το Ρόδον το αμάραντον! Εσύ είσαι, το οσφάδιον (το άρωμα) του πάντων Βασιλέως!
Και βέβαια ο άνθρωπος είναι ανώτερος από το άρωμα που φοράει!

Ιερός Ναός Αγίας Άννας Αμαλιάδος 

προς Panagiotis Michalopoulos,
Νομίζω οτι σας έχω απαντήσει μάλλον επιμένετε.
καλό σας βράδυ.
εμείς στην Τήνο σαν απόψε τελούσαμε αγρυπνία στο Εκκλησάκι μας Η Παναγία Ρόδον Το Αμάραντον
Panagiotis Michalopoulos 

ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ ΕΧΕΤΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΡΘΕΝΙΚΟ ΚΡΙΝΟ. 
ΣΩΣΤΑ;
https://www.facebook.com/Agiaannaamaliada/photos/a.138855219951518.1073741827.138839286619778/354148231755548/?type=3&theater

3 σχόλια:

stavroula είπε...

Πιστεύεις ότι οι Χαιρετισμοί είναι Παλικής επινόησης; Ιστορικά δεν καθιερώθηκαν τότε επίσης Βυζαντίου όπου η παράδοση λέει ότι η Παναγία έσωσε την Πόλη κλπ κλπ όπου ψάξετε κ το Υπέρμαχω;

stavroula είπε...

Κάθε φορά που στέλνω σχόλιο από το κινητό το πληκτρολόγιο βγάζει αλλά αντί άλλων λέξεις Τώρα το πρόσεξα
Πιστεύω να κατάλαβες την ερώτηση μου περί Χαιρετισμών

P. MICHALOPOULOS είπε...

Ο δαίμων του… πληκτρολογίου!
Πώς δεν το κατάλαβα!
Μέγας Αντώνιος, εδώ!
Χα!