Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018

Τεστ: Ποιος είναι ο «Εγώ είμαι ο είμαι», o «Ι am who Ι am»; 1. Ο Χριστός; 2. ο ΩΝ; 3. Ο Γιαχβέ; ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Γιαχβέ (ο θεός που «είναι»), είναι και τα τρία μαζί –ως προς την φύση, αλλά και καθένα χωριστά –ως προς την υπόσταση, τα πρόσωπα της αγίας Τριάδας. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 1. Φαίνεται λοιπόν πως Γιαχβέ, είναι και ο «Χριστός» (ο σαρκωμένος Υιός, κτιστός και άκτιστος της καινής διαθήκης) ως προτυπούμενος του, ο Υιός άσαρκος –άκτιστος, της Παλαιάς Διαθήκης! Όχι βέβαια «ο ων» Χριστός με χλαμύδα και φωτοστέφανο, όπως τον αγιογραφούν σαν Δημιουργό του κόσμου! ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 2. Αν λοιπόν είναι Γιαχβέ ο Χριστός (ο Υιός, ο παντοτινός θεός –«προ και μετά Χριστόν»), τότε γιατί να μην είναι και Θεοτόκος η Παναγία; ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 3. Πνεύμα ο Θεός, και αυτή είναι η ουσία και για τα τρία πρόσωπα. Έτσι, γιατί να αμφισβητήσουμε ότι ήταν πράγματι η φωνή του Πατέρα στη βάπτιση του Χριστού; Γιατί να του αποδώσουμε μουγκαμάρα, στραβωμάρα και κουφαμάρα, κ. Καρδάση μας;

ΣΧΕΤΙΚΟ:
God said to Moses: «I AM WHO I AM. This is what you are to say to the Israelites: “I AM has sent me to you.”»
ΕΞΟΔΟΣ (Exodus) 3:14

Ο Μωυσής είπε προς τον Θεόν... «ναι, Κυριε, άλλα όταν εγώ μεταβώ προς τους Ισραηλίτας και είπω προς αυτούς ότι ο Θεός των πατέρων μας με έστειλε προς σας, εκείνοι θα με ερωτήσουν• Ποιό είναι το όνομά του; Εγώ τι θα απαντήσω προς αυτούς;»
Εξ. 3,14    Είπε προς αυτόν ο Θεός... «Εγώ είμαι ο Ων, ο υπάρχων, ο έχων από τον εαυτόν μου και στον εαυτόν μου την απειροτελείαν και αιωνίαν ύπαρξιν. Ετσι θα ομιλήσης προς τους Ισραηλίτας• Ο Ων με έχει αποστείλει προς σας».
Εξ. 3,15  Είπε πάλιν ο Θεός προς τον Μωϋσέα: κατ' αυτόν τον τρόπον θα ομιλήσης προς τους Ισραηλίτας... Κυριος ο Θεός των πατέρων μας, ο Θεός του Αβραάμ, ο Θεός του Ισαάκ, και ο Θεός του Ιακώβ με έχει στείλει προς σας... τούτο το όνομά μου, «Ων» θα είναι όνομα αιώνιον και με αυτό θα με ενθυμούνται όλαι αι γενεαί των γενεών.
Διαβάζω σχετικά:
Υπάρχει διάκριση μεταξύ τού Γιαχβέ Πατέρα, από τον Γιαχβέ Υιό, και τον Γιαχβέ Άγιο Πνεύμα.
Βέβαια, η Καινή Διαθήκη δεν αναφέρει πουθενά το όνομα: "Γιαχβέ", όμως αναφέρει την Ελληνική του μετάφραση, "ο Είναι", ή "ο Ων".
Θα δούμε λοιπόν εδάφια, όπου ο Ιησούς Χριστός, ονομάζεται: "Ο Ων", καθώς και άλλα που παραθέτουν από την Παλαιά Διαθήκη, και εφαρμόζουν στον Ιησού Χριστό προφητείες, που αναφέρονται στον Γιαχβέ.
Ρωμαίους 9/θ΄ 4 - 5: "Οίτινες εισιν Ισραηλίται,... εξ ών ο Χριστός το κατά σάρκα, ο Ων επί πάντων Θεός ευλογητός εις τους αιώνας"
Είναι σημαντικό το να πιστέψουμε ότι ο Ιησούς Χριστός είναι "ο Ων", ο Γιαχβέ: Ιωάννης 8/η΄ 21 - 29: "...εάν γαρ μη πιστεύσητε ότι Εγώ Ειμι, (Εβραϊκά "Γιαχβέ"), αποθανείσθαι εν ταις αμαρτίαις υμών... Είπεν ουν αυτοίς ο Ιησούς: Όταν υψώσητε τον Υιόν τού ανθρώπου, τότε γνώσεσθε ότι Εγώ Ειμι (Εβραϊκά "Γιαχβέ") Έλεγον ουν αυτώ: Συ τις ει;... ".
Γένεσις 18/ιη΄ 1. 19/ιθ΄ 24: "Και εφάνη εις αυτόν ο Γιαχβέ εις τας δρυς Μαμβρή... Και Γιαχβέ έβρεξεν επί Σόδομα και Γόμορρα θείον και πυρ παρά Γιαχβέ εξ' ουρανού" 

Σύμφωνα με την αφήγηση, ο Γιαχβέ (Υιός) είχε πάει στον Αβραάμ, στις δρυς Μαμβρή, συνοδεία δύο αγγέλων. 
Κατόπιν, μετά την επίσκεψη αυτή, γίνεται η προειδοποίηση τού Λωτ από τους δύο αγγέλους, για την καταστροφή τών Σοδόμων και Γομόρων, ενώ ο "Γιαχβέ Υιός" φεύγει. (ιη΄ 16, ως ιθ΄ 1). Τέλος, όταν ο Λωτ απομακρύνεται από τις καταδικασμένες πόλεις, Ο "Γιαχβέ (Άγιο Πνεύμα), έβρεξε φωτιά παρά Γιαχβέ (Πατρός), εξ' ουρανού".

Δεν υπάρχουν σχόλια: