Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

Οι ενδυματολογικές -εμφανισιακές μεταμορφώσεις του Χριστού, ανά τους αιώνες των αιώνων: 1. Σαν ένας κύριος με μανδύα και φωτοστέφανο («ο ων»), σαν σαρκωμένος Χριστός, στον παράδεισο να μιλάει με τον γυμνό Αδάμ, που μόλις τον κατασκεύασε από πηλό. (αγιογραφία) 2. Σαν έφηβος Άγγελος με φτερά και μανδύα, και με φωτοστέφανο («ο ων»), να μιλάει στους Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης (αγιογραφία), και πρόσφατα… 3. Σαν νεοφώτιστος άνθρωπος, με μαγιό εποχής, να βαφτίζεται στον Ιορδάνη, ενώ μικροσκοπικοί δράκοι κολυμπούν μέσα στο νερό!

Έχουμε λοιπόν, και λέμε…
Μια μέρα μετά τα Θεοφάνια (ανήμερα της γιορτής του), είχαμε τη χαρά να δούμε ξανά -εδώ στο ιστολόγιο μας, τον φίλτατο μας κ. Ιωάννη Καρδάση, μετά από μακροχρόνια απουσία του. 
Και μας είπε με σχόλιο του, σχετικά με την εορτή αυτή:
Φαίνεται παράξενο! 
Αλλά η φωνή εξ Ουρανού δεν είναι του Πατέρα, είναι του Υιού! 
Ο Πατέρας σαν άκτιστος, ούτε ακούει, ούτε βλέπει. 
Σ' όλες τις Θεοφάνειες είναι ο Χριστός που μεταβιβάζει.
Όταν λέμε "Πάτερ ημών......" ο Χριστός μεταβιβάζει σαν κτιστός και άκτιστος. '
Οταν λέμε "Βασιλεύ ουράνιε παράκλητε....." δεν ακούει το άγιον Πνεύμα, αλλά είναι ο Χριστός που μεταβιβάζει. Το άγιο Πνεύμα είναι άκτιστο. 
Στην Π.Δ. είναι ο της "Μεγάλης Βουλής Άγγελος", που ανελάμβανε αυτό το ρόλο.

Θυμήθηκα τώρα και την επιγραφή που βάζουν στον Εσταυρωμένο που πωλούν σε διάφορα μοναστήρια. Γράφει «ο Κύριος της Δόξης», αντί του Ι.Ν.Β.Ι. Διότι σου λέει, αυτός δεν είναι απλός άνθρωπος, ένας απλός μεσσίας χρισμένος, αλλά το σαρκωμένο δεύτερο πρόσωπο της αγίας τριάδας, ο Λόγος του θεού!
Διότι σου ξαναλέει, τα ονόματα που προσδίδονται στον Χριστό στην Παλαιά Διαθήκη, είναι «Γιαχβέ» (ο κ. Σωτηρόπουλος έχει γράψει βιβλίο «Ιησούς Χριστός –Γιαχβέ»), είναι «Μεγάλης Βουλής Άγγελος» (που μας λέει και ο κ. Καρδάσης),  είναι «Κύριος της δόξης» (που γράφουν στον Εσταυρωμένο οι μοναχές), είναι «Σοφία του Θεού» (που με τέτοιο όνομα, έχουμε και το ναό στην Πόλη), είναι και «Άγγελος» (ντυμένος, όχι ξεβράκωτος).


Σήμερα μάλιστα
στην εκκλησία, ψέλνουμε πάλι κάτι σχετικό με τα Θεοφάνεια, αφού η εορτή κρατάει 8 μέρες. Ψέλνεται…
Ὁ Οἶκος
«Ἐν Ἰορδάνῃ ποταμῷ, ὁ Κτίστης τῶν ἁπάντων, τὴν κάραν ὑποκλίνας, τὸ Βάπτισμα λαμβάνει· καὶ τῶν δρακόντων κεφαλὰς ἀοράτως συνθλάσας, ῥώμην παρέσχε τοῖς βροτοῖς κατὰ τοῦ μεγαλόφρονος, τοῦ πρὶν ἐν Παραδείσῳ πτερνίσαντος τὸν Ἀδάμ, ἐν βρώσει τῇ τοῦ ξύλου, καὶ θανάτῳ ὑποβαλόντος αὐτὸν παρ᾽ ἐλπίδα. Διὸ ὁ ἀθλητὴς νῦν Πολύευκτος, κολακείαις γυναικὸς μὴ ὑποκύψας, ἤθλησε στερρῶς, προτείνας τὴν κάραν, ἥνπερ ἀποτμηθεῖσα, τὸν δόλιον ᾔσχυνε.»

Αυτά ακούμε, και… οποίος κατάλαβε, μπράβο του! Διότι το πιο πιθανό είναι το ότι Γιάννηδες μπαίνουμε στην εκκλησία και Γιάννηδες βγαίνουμε, και οι ύμνοι απλά μας νανουρίζουν!

Και εγώ, αν κατάλαβα καλά, «Κτίστης των πάντων» είναι ο Ιησούς Χριστός… 

Που Χριστός θα πει χρησμένος, μεσσίας… Όχι κοινός μεσσίας Αυτός, αλλά θεός μεσσίας!
Εδώ ο Χριστός στον πιο πάνω ύμνο, από νομιζόμενος «γιος του τέκτονα-μαραγκού»,  προβιβάζεται σε μεγαλο-εργολάβο Κτίστη, σε «Μ.Α.Τ.Σ.», μέγα αρχιτέκτονα του σύμπαντος! 

Ο οποίος Χριστός λοιπόν, φαίνεται σε πολλές αγιογραφίες να δημιουργεί τον Κόσμο, να μιλάει με τον Αδάμ στον επίγειο Παράδεισο –της Εδέμ, κλπ.
 

Και έρχονται κάποιοι θεολόγοι και σου λένε για τα Θεοφάνια της… Παλαιάς διαθήκης ότι…
1. «Ο Λόγος δεν εμφανίζεται στην ιστορία με την ενανθρώπησή Του, άλλα υπήρχε και εμφανιζόταν στους Προφήτες στην Παλαιά Διαθήκη. Με την ενανθρώπιση ο άσαρκος Λόγος έλαβε σάρκα.»
2. «Ο Χριστός, υπάρχει στην Παλαιά Διαθήκη, όχι ως άνθρωπος, αλλά μόνον ως Άγγελος-Θεός, Κύριος της δόξης».
3. «Ο Γιαχβέ στην Παλαιά Διαθήκη, ο Μεγάλης Βουλής Άγγελος, γίνεται Χριστός στην Καινή Διαθήκη. Ο Λόγος του Θεού γίνεται Χριστός, αφού εχρίσθη η ανθρώπινη φύση από την θεία φύση. Στην Παλαιά Διαθήκη εχρίοντο οι Βασιλείς και ελέγοντο χριστοί Κυρίου. Με την ενανθρώπιση εχρίσθη η ανθρώπινη φύση από την θεία· έτσι οι Μαθητές βλέποντας τον Χριστό, έβλεπαν τον Πατέρα, αλλά αυτό γινόταν εν Πνεύματι.»
(σ.σ. Έτσι και στα Θεοφάνεια, που λέει και ο κ. Καρδάση, άκουγαν τον Πατέρα… μέσα από τον Χριστό! Και τον άκουγαν, με μεταφραστή το Πνεύμα... Αυτό, που εκτάκτως και αποκλειστικά εμφανίστηκε -σε κάτι σαν περιστέρι, εκείνη την ημέρα!)
4. «Στην Παλαιά Διαθήκη, ο Χριστός δεν είχε ανθρώπινη φύση. Είναι μόνον ο Λόγος, δηλαδή είναι ο Λόγος σκέτος, το Δεύτερο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, που λέγεται στην Παλαιά Διαθήκη Κύριος της δόξης και Γιαχβέ. Είναι ο Άγγελος του Κυρίου, Άγγελος της δόξης, ο Μεγάλης Βουλής Άγγελος, ο οποίος εμφανίζεται στους Προφήτες. Οπότε, οι Προφήτες βλέποντας τον Άγγελο του Κυρίου, βλέπουν τον Θεό, δηλαδή. Γι' αυτό και ο Χριστός λέγει: "ο εωρακώς  εμέ, εώρακε τον Πατέρα" (Ιωάννης ιδ', 9).» 

Είναι ο Άγγελος του Κυρίου, Άγγελος της δόξης, ο Μεγάλης Βουλής Άγγελος, ο οποίος εμφανίζεται στους Προφήτες. 
Άσχετο, αλλά καλό και αυτό: 
Εδώ, μια ακόμα από τις καλές εμφανισιακές μεταμορφώσεις του Πρωθυπουργού μας…
ΣΧΕΤΙΚΟ: 
Τρίτη, 9 Ιανουαρίου 2018

Αλλά φαίνεται κυρίες και κύριοι, και αγαπημένα μας παιδιά… Φαίνεται, λέω… Ότι δεν είναι μόνο ένας νεαρούλης Άγγελος -με φτερά και φωτοστέφανο («ο ων»), όπως τον παρουσιάσαμε στην προηγούμενη ανάρτηση μας… Αυτός δηλαδή ο "Μεγάλης Βουλής Άγγελος" … Τον οποίον είχε την καλοσύνη να μας τον θυμίσει προχθές ο κ. Καρδάσης μας… Ένας «Άγγελος» -μα τι Άγγελος… Που κατά τους θεολόγους μας, εμφανιζόταν λέει ως ένας… «προ Χριστού Χριστός» στην Παλαιά Διαθήκη!

Melchizedek

Δεν υπάρχουν σχόλια: