Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

Συζητώ, με θέμα την υμνολογία και τη βυζαντινή μουσική… Με σπουδαία πρόσωπα –βεβαίως, βεβαίως… Με άρχοντες πρωτοψάλτες… Με γνωστούς επώνυμους… Με διάσημους οφικιούχους… Της «Μ.Τ.Χ.Ε.» (Μεγάλης Του Χριστού Εκκλησίας)… Στις σελίδες τους.

Φώτης Γιαννακάκης 
13 ώρες πριν
Αγαπητή μου φίλοι, θέλω να μοιραστώ μαζί σας ένα σχόλιο πολύ τιμητικό του Άρχοντος Πρωτοψάλλτου κ Θεόδωρου Βασιλικού που απευθύνετε στο πρόσωπό μου...
Panagiotis Michalopoulos 
Διάβασα ότι…
Ο χρήστης «Παντελής Ζαφείρης», έγραψε στη σελίδα «Σύλλογος Ιεροψαλτών Λήμνου κ' Αγίου Ευστρατίου»:
«Η προσφορά της ψαλτικής και της βυζαντινής μουσικής στον πολιτισμό και την παιδεία.»
Σχολίασα με το ερώτημα…
Δηλαδή ο σκοπός της μουσικής αυτής, είναι πολιτιστικός;
Anastasios Stellas 

ο σκοπός της μουσικής γενικά είναι αυτός. Μετά από αυτόν είναι και ο πιο ειδικός ο οποίος προσδιορίζεται από την χρήση που της κάνουμε.
Panagiotis Michalopoulos 

Πώς πιο ειδικός;
Ποια χρήση;

Πέτρος Βραχιώτης 

Κύριε Φώτη μου, δάσκαλε, φίλε, θα επαναλάβω το εξής: ο Θεός να μας δίνει αυτιά να σε ακούμε! Τον δοξάζουμε για το τάλαντο που σου έδωσε...
Panagiotis Michalopoulos 

ΤΙ ΤΑΛΕΝΤΟ; ΤΕΡΨΗΣ ΤΩΝ ΑΥΤΙΩΝ;
Stefanos Simeonidis
Συμφωνώ και επαυξάνω σε μέγιστο βαθμό!
Άρχοντα μου, ο Θεός σας προίκισε με πλούσιο φωνητικό τάλαντο, το οποίο, σε συνδυασμό με τη γνώση της ιερής μουσικής μας και την προσευχητική διάθεση της ψυχής σας, είναι ικανό να ανεβάσει τον κάθε ένα από εμάς στον ουρανό! Σας εύχομαι, να είστε υγιής και να υμνείτε Τον Θεό για πολλά έτη ακόμα, διότι έτσι μας λέει ο ψαλμός.."ψαλλώ τω Θεώ μου έως υπάρχω".. 

Φώτης Γιαννακάκης 
Στέφανε αγαπητέ, χάρηκα πολύ για την όμορφη συνεργασία μας στη συναυλία που κάναμε...
Panagiotis Michalopoulos 
@ Stefanos Simeonidis
Ώστε είναι πράγματι «ιερή», η μουσικής μας; Μήπως και αγία;
Με τι μουσική έψελνε ο συγγραφέας του «ψαλλώ τω Θεώ μου έως υπάρχω»;

Stefanos Simeonidis

Panagiotis Michalopoulos,
Η μουσική μας και η ποίησή την οποία εξυπηρετεί, είναι και Ιερή και Αγία διότι, μόνον ο Άγιος Θεός μπορεί δώσει τούτην τη γνώση στους ανθρώπους ώστε να δημιουργήσουν συνθέσεις και ποιήματα, που ακόμα και οι Άγγελοι Του, οι Άγιοι Του αλλά και ο Ίδιος να ευφραίνονται απο το άκουσμά της. 
Υπάρχει όμως (κατ' εμέ) μια "μικρή" λεπτομέρεια, ότι πρέπει να είναι Προσευχή, του νού, της καρδιάς και της ψυχής του κάθε ανθρώπου! 
Μη με ρωτάτε, "με τι μουσική έψελνε ο συγγραφεύς του -ψαλλώ το Θεώ μου έως υπάρχω- διότι δεν ζούσα τότε και δεν μπορώ να ξέρω. Αυτό όμως που καταλαβαίνω, με το φτωχό μυαλό μου, είναι ότι η ψαλμωδία του, ως προσευχή, σίγουρα, ανέβαινε Στο Θεό, διότι (ο συγγραφεύς) ελεήθηκε και δικαιώθηκε από Εκείνον. Δεν είναι, νομίζω, τυχαίο γεγονός ότι, είναι ο Μέγας Ψαλμωδός της Εκκλησίας μας. 
Ελπίζω κάλυψα το ερώτημά σας. Εάν δεν έγινα κατανοητός, συγχωρέστε με, αλλά δυστυχώς, δεν μπορώ να εξηγήσω καλύτερα! Να είσαστε καλά!
Panagiotis Michalopoulos 

Γιατί θα πρέπει να είναι τραγουδιστική η προσευχή, για να ανεβεί στον ουρανό; 
Γιατί ο ψαλμός πρέπει να είναι μελοποιημένος; 
Γιατί θα πρέπει να είναι σε γλώσσα μη καταληπτή -όπως είναι οι ύμνοι μας σήμερα, σε μια μη χρησιμοποιούμενη πια γλώσσα -στα αρχαία ελληνικά, που λίγοι τα καταλαβαίνουν;
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=780710102115738&id=100005302659389

Δεν υπάρχουν σχόλια: