Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

Το ξέρετε ότι εκτός από την σκλήθρα, που ονομάζουμε τίμιο ξύλο… Έχουμε να προσκυνήσουμε και το τίμιο καρφί, του δεξιού χεριού του σταυρωμένου Χριστού; Επίσης, και τον τίμιο σπόγγο τον βουτηγμένο στο τίμιο ξύδι και την τίμια χολή… Επίσης και το τίμιο αγκαθωτό στεφάνι, και την τίμια λόγχη που τον τρύπησε στην πλευρά… Και τέλος, και την τίμια βλάσφημη επιγραφή Ι.Ν.Β.Ι., και τα τίμια ζάρια με τα οποία οι στρατιώτες έπαιξαν τον χιτώνα του Χριστού! Όλα τίμια! Λόγω τιμής, σας λέω! Δεν με πιστεύετε;

ΔΙΑΒΑΖΩ:
Αναστασια Τσιμπιδακη
12 λεπτά πριν

 ΤΙΜΙΟΣ ΗΛΟΣ
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=843571509153097&set=a.718173778359538.1073741825.100005007661715&type=3&theater
ΣΧΕΤΙΚΟ:
Διαβάζω στο εορτολόγιο: 
«Προσκύνησις τοῦ τιμίου Ἥλου τοῦ ἡλώσαντος τὴν ἄχραντον δεξιὰν τοῦ Σωτῆρος»
ΣΧΕΤΙΚΟ: 
Ο Τίμιος Ήλος της Σταύρωσης του Χριστού. 
Θησαυρός του Καθεδρικού Ναού της Τρηρ Γερμανίας.
Διαβάζω: 
Τα καρφιά του Κυρίου, καθώς αναφέρει η παράδοση, ξεχώρισαν από τα καρφιά των ληστών διότι δεν είχαν σκουριάσει από το πέρασμα των χρόνων, φαινόντουσαν σαν καινούρια, ενώ των ληστών ήταν σκουριασμένα. 
Επί Βυζαντίου το ένα από τα τρία καρφιά, αυτό που βρισκόταν στην κορφή του στέμματος του Μεγάλου Κωνσταντίνου, δόθηκε από κάποιον Βυζαντινό αυτοκράτορα στο Βασιλιά της Ιβιρίας (σημερινής Γεωργίας) ως δώρο φιλίας. Σήμερα δυστυχώς έχει χαθεί. 
Το δεύτερο καρφί, το οποίο σώζεται μέχρι σήμερα, βρίσκεται στο Βατικανό. 
Το τρίτο και τελευταίο καρφί που ευτυχώς σώζεται μέχρι σήμερα βρίσκεται στην Πατρίδα μας και συγκεκριμένα στην Ιερά Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ, στη Θάσο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: