Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!.. (και τα πιο πρόσφατα θέματα του μπλογκ μου, σε τίτλους ενεργού λινκ, είναι…)

Σήμερα, Μ. Δευτέρα, συζητώ με την φιλόλογο και συγγραφέα κ. Ιωάννα Αθανασιάδου –φίλη μου στο facebook, σχετικά με ένα πεζογράφημα της για το «μοιρολόι» της Παναγίας.


Αυτός ο Χριστός –έτσι όπως τον βλέπω στο εξώφυλλο του προφίλ ορθόδοξης σελίδας στο facebook, δεν θα πρέπει να είναι και πολύ ορθόδοξος… Διότι δεν ευλογεί με το γνωστό «κωλοδάχτυλο», όπως κάνει πάντα και παντού ο κάθε ορθόδοξος παπάς και μητροπολίτης, ακόμα και ο ίδιος ο οικονομικός πατριάρχης Βαρθολομαίος! Δεν θα πρέπει δε να είναι ούτε και παπικός… Διότι δεν τον βλέπω να χαιρετά με το σήμα των γκρίζων λύκων, κάτι που το συνηθίζει ακόμα και ο αρχηγός των Κατόλυκων, ο πάπας Φραγκίσκος…


Πολύ ωραία εικόνα, αγαπητή Αγγελική. Σε ευχαριστώ! Καλό Πάσχα!


Από το καρναβάλι των Χριστουγέννων, περνάμε αισίως στο καρναβάλι του Πάσχα, με αποκορύφωμα την μεγάλη ατραξιόν του λεγόμενου αγίου φωτός! Χα! Σας έχω λοιπόν μια ανάρτηση –βίντεο του φίλου μου πάπα Φραντζίσκου, στο facebook, και μια εικόνα της Παναγίας με τον Χριστό. Α, να μη ξεχάσω να σας πω ότι φέτος συμπίπτει το Πάσχα του ορθόδοξου με εκείνο του παπικού τσίρκου! Χα!


Τα πέντε πρώτα μεγάλα θαύματα της Παναγίας: 1. Γεννήθηκε από μητέρα στείρα, και από πατέρα υπέργηρο. 2. Τριών ετών -πριν το νηπιαγωγείο, μπαίνει εσώκλειστη στο ναό, μέσα βαθειά στα «άγια των αγίων»… Και μένει εκεί για δώδεκα χρόνια, χωρίς τροφή και νερό… Και φυσικά αγράμματη. 3. Στα δεκαπέντε της, και ενώ οι γονείς της έχουν πεθάνει, οι ιερείς την αρραβωνιάζουν με έναν ογδοντάχρονο χήρο και την στέλνουν σπίτι του, και αυτή πάει. 4. Εκεί, στο αρχοντικό του (φωτο), η Παναγία μελετά τις άγιες γραφές, αν και αγράμματη! 5. Από το παράθυρο δε που δεν έκλεινε (ήταν διακοσμητικό) με την κουρτίνα ανοιχτή, μπαίνει ένα πουλί… ένα περιστέρι, και αυτή δεν ταράζεται! (η συνέχεια, στα λόγια του αρχάγγελου, που σε αυτήν την εικόνα έχει ξεχάσει να πάρει και τον κρίνο μαζί του…)


Ο π. Γεώργιος, στο facebook


Μάθετε το, και αυτό: Από τους αιρετικούς παπικούς, δεν έχουμε κληρονομήσει μόνο την παράσταση με το άγιο φως στα Ιεροσόλυμα… Ούτε μόνο και την παράσταση με το άγιο πνεύμα -σαν πανταχού παρών περιστέρι, στις εικόνες… Έχουμε ακόμα κληρονομήσει -από την εποχή της ενετοκρατίας, και το σπάσιμο των κερκυραϊκών κανατιών το Μ. Σάββατο!


Σπάνιες, και πραγματικά άγιες και ιερές εικόνες: Σε αυτές ο Χριστούλης, είναι καλό παιδί… Δεν ευλογεί σαν παπάς, σαν μητροπολίτης, με το… κωλοδάχτυλο! Έχει τα χεράκια του απλά, φυσιολογικά, αγνά! Μπράβο, στους αγιογράφους αυτούς! Αλληλούια!


Στην δυτική –παπική –αιρετική αγιογράφηση του Ευαγγελισμού, βλέπουμε την «παρθένα», τον «κρίνο», και το «περιστέρι». Τέτοια αγιογραφία, είναι και η Μεγαλόχαρη στην Τήνο! Απορεί κανείς από πού άραγε να εμπνεύστηκαν και τα τρία αυτά σύμβολα οι αγιογράφοι του πάπα, και ο νους του πάει στο Άσμα Ασμάτων, το ερωτικό αυτό ποίημα του βασιλιά Σολομώντα, το οποίο αποτελεί μέρος της αγίας γραφής, στην παλαιά διαθήκη…


Με σήμα το «Δάχτυλο», και, ο Εθνάρχης, ο μη Μακαριστός Χριστόδουλος! (τελικά από τι πήγε;)


«Εκκλησία, Καρναβαλική»: Μια από τις ετικέτες, του ιστολογίου «χαίρετε». (225 αναρτήσεις)


Ο πατήρ Ιωάννης, και η γυναίκα του, παρουσιάζουν σκηνές, από τον (πριν τη χειροτονία του) γάμο τους. (φωτο και σκίτσο)


Εκδρομή στο εκκλησάκι της αγίας Θεοδώρας- Βάστα Αρκαδίας, έκανε προχθές η ενορία μου, και μια γειτόνισσα μου έφερε από εκεί -από τα μαγαζιά του ναού με σουβενίρ και αναμνηστικά, και ένα ιερό κλαδάκι από τα δέντρα αυτά, που μπορούν και εντοιχίζονται, και που τα κλαριά τους τρέχουν και οριζόντια πάνω στη σκεπή, και δίνουν την ψευδαίσθηση ότι είναι δέντρα χωρίς ρίζες και ότι τάχα στηρίζονται θαυματουργικά εκεί πάνω στα κεραμίδια!


Διαβάζω: «Ἡ ἐκκλησία μας εἶναι καθέτως ἀντίθετη στὴν καῦσιν τῶν νεκρῶν. Ἡ ἀποτέφρωσις τοῦ σώματος καθιστᾷ τὴν ἐπερχομένην ἀνάστασιν τοῦ νεκροῦ αὐτομάτως ἀδύνατον.»


Τα παιδιά ξέρουν: Το Ενοριακό Κέντρο Νεότητας (ανώτερο Κατηχητικό), δημοσίευσε (20 ώρες πριν) μια εικόνα από τη σελίδα «Άγιος Νεκτάριος», όπου φαίνεται καθαρά, η πραγματική ηλικία του Ιωσήφ, του μνηστήρα της δεκαπεντάχρονης Παναγίας.


Έλα να πάρεις! Και Παΐσιο, σε πρώτη ζήτηση, έχουμε -λέμε!


Θαύμα- θαύμα: Κοιτάει επάνω να δει από πού έρχονται αυτές οι κουτουλιές που πέφτουν βροχή στο κεφάλι του… Και είδε ότι ήταν από το μαρμαρωμένο περιστέρι!


Η Αυτοκρατορία (του facebook), αντεπιτίθεται… Μετά τη διαγραφή πριν δυο μέρες μια φωτογραφίας βάφτισης, διότι το μωρό λέει ήταν γυμνό… (για την οποίαν τους ξεφώνησα τους χασαπο-γιάπηδες του facebook), πριν από λίγο (πόσο έψαξαν για να το βρουν και να με εκδικηθούν;) διέγραψαν από τη σελίδα μου και μια φωτογραφία που είχα αναρτήσει πριν από ένα χρόνο (αντιγραφή από άλλη σελίδα του facebook) με τον Βασίλη Λεβέντη σε καμπαρέ –στα νιάτα του, με παρέα μια γυμνόστηθη κυρία! Μαζί δε, μου επέβαλαν και απαγόρευση δημοσιεύσεων για τρεις μέρες!..


Από το άλμπουμ, του χρήστη Giannis Skordas: 1. Πόσα και ποια δάχτυλα θα προτιμούσατε για ευλογία, από τον Υιό, τον Κύριο; (δυο εικόνες). 2. Θα σας αρκούσαν αυτά από αυτόν; Ή θα θέλατε να σας ενισχύσει και ο Κύριος Πατήρ, με κάποιο πιο δυνατό βοήθημα, για πληρέστερη «βοήθεια σας»; (μια εικόνα). 3. Στις τρεις πιο πάνω εικόνες, παίρνετε δώρο και ένα δαχτυλάκι -λάιτ, …από τον Χριστό, μωράκι!


Η βασική διαφορά ορθοδοξίας και παπισμού, είναι στην αγιογράφηση, και κυρίως στην υποτιθέμενη «ευλογία», αυτήν με το όποιο δάχτυλο. 1. Στην ορθοδοξία (πρώτη εικόνα) έχουμε πιο ανοιχτό και ειλικρινές, πιο έντονο και τολμηρό το δαχτυλικό φαινόμενο. Του τύπου «σκύψε ευλογημένη»… 2. Στη Δύση όμως (δεύτερη εικόνα), υπάρχει μια σχετική υποκρισία, μια ψευτο-συστολή… Κάτι σαν έμμεση πρόσκληση για χούφτωμα, ή για χαμούρεμα… Ή ακριβέστερα… σαν «ψαχούλευμα», που έλεγε και ο Χατζηχρήστος ως αστυνόμος «Ηλίας του 16ου τμήματος», στην επαρχιώτισσα υπηρετριούλα…


Όταν ο παπάς της ενορίας, καλεί κόσμο μέσω του facebook, σε «προηγιασμένη λειτουργία», και εσύ που δεν θυμάσαι καλά τη σχετική διαδικασία, αλλά και τη σκοπιμότητα αυτού του θεσμού, και του γράφεις ένα σχόλιο και τον ρωτάς «τι είναι αυτή», και αυτός απαντά και σε μπερδεύει περισσότερο, και εσύ τον ξαναρωτάς για δεύτερη φορά… Ποιο νομίζετε ότι θα μπορεί να είναι το αποτέλεσμα; (σχετικός διάλογος πριν λίγο)


Ποιος θα τον πάρει και θα τον σηκώσει;


Λαμπάδες, πολλαπλής χρήσης… Σε σωστό μήκος και πάχος… Κατάλληλες, και για το άγιο φως -το εισαγόμενο… Εισαγωγές «ο Φώσκολος», που λέμε… Και με ενσωματωμένη χάντρα –μάτι, σαν αντίδοτο για τη βασκανία!


Ιδού, το αυθεντικό κείμενο –όπως διασώθηκε σε έναν αρχαίο πάπυρο… Ο καταπληκτικός ιερός διάλογος, που στην πορεία του χρόνου, λογοκρίθηκε και αφαιρέθηκε και από τα τέσσερα επίσημα ευαγγέλια: 1. Αυτός: «Σκύψε ευλογημένη!» 2. Εκείνη: «Ρε ουστ, από εδώ παλιο-κοπρίτη! Και δεν πας καλύτερα στο Διάολο, λέω εγώ!»


Τώρα, κυκλοφορεί και πάνω σε πολύτιμο επιστήθιο σταυρό (Αρχιμανδρίτη – Μητροπολίτη), να ποζάρει, ο σημαιοφόρος ξεβράκωτος κύριος, αυτός με το σεντόνι του Χάρη Ζάβαλου!


«Αγαπητέ Panagiotis, Διαγράψαμε μία από τις δημοσιεύσεις σας.» Πρωταπριλιάτικο μήνυμα από το facebook: «Το περιεχόμενό σας "photo" αφαιρέθηκε for displaying nudity.» (σ.σ. η φωτο λέει, εμφανίζει… γυμνό! Και τι ήταν; Ένα αγοράκι μωρό, στην εκκλησία, τη στιγμή που το βάφτιζαν στην κολυμπήθρα! Χα!)


Προσεχώς: Ανέγερση νέου, μεγάλου ναού στο όνομα της αγίας Θεοδώρας, με δέντρα στην οροφή του. (Το ομώνυμο εκκλησάκι στο χωρίο Βάστα Αρκαδίας, θα παραμείνει σαν παρεκκλήσι…)


Τα πράγματα μετά θάνατον, δεν είναι καθόλου κάτι σαν Πρωταπριλιάτικα αστεία! Είναι σοβαρά και επικίνδυνα για όποιον π.χ. πεθάνει και δεν αρχίσουν να του κάνουν αμέσως τα μνημόσυνα οι συγγενείς του… Τα τριήμερα, τα εννιάμερα, τα ετήσια, κλπ… Αυτά τον κρατούν –σαν ψυχή, έστω και υποτυπωδώς ντυμένο… Σαν αυτόν τον πεθαμένο ξεβράκωτο νέο (φωτο) που έχει έστω και αυτήν την πετσέτα για να του σκεπάζει τον ποπό του και τα γεννητικά του όργανα… Προσοχή λοιπόν στο Παρεό αυτό! Μη πέσει και χαθεί και αυτή η Πετσέτα παραλίας… Αυτή, που μόνο τα μνημόσυνα μπορούν και την κρατούν στη θέση της! Αν σου φύγει νεαρέ –εσένα με χωρίς μνημόσυνα, καιροφυλακτεί ο δράκος… Και το λιγότερο θα είναι να σου φάει αμέσως το πουλί σου. Αν δε είσαι νεαρή κοπέλα… καιροφυλακτεί –αν σε δει γυμνή, ο τραγοπόδαρος σάτυρος δαίμονας (φωτο).


Ξέρετε γιατί η «Παναγία του Ακαθίστου» (υπάρχει και τέτοια) είναι πάντα καθιστή, αλλά με τη γλώσσα του σώματος (με το βλέμμα της, και με τη χειρονομία της) μοιάζει σαν να προβληματίζεται, σαν να λέει: «να σηκωθώ και εγώ, ή να μη σηκωθώ;»


ΜΕ ΣΗΜΑ ΤΟ ΚΩΛΟΔΑΧΤΥΛΟ...


Ρε πάτε καλά????


Τριπλό το μαρτύριο για τον Χριστό! Και Σταύρωση από τους κάτω (από τους εβραίους), και ένα διπλό αίσχος από τους επάνω: Ένα κωλο-πούλι να κουτσουλάει, και ένας κωλό-γερος να κάνει νόημα με το κωλοδάχτυλο!


Σπουδαία ανακάλυψη! Βρέθηκε και η πολυθρόνα της αγίας Θεοδώρας!


Ο χρήστης του facebook «Εμπορικος Εισαγωγικος Συλλογος Αιγιαλειας», φαίνεται ότι το αγαπάει πολύ αυτό το περιστέρι με το φωτοστέφανο… Τόσο, που το έβαλε και σαν σήμα στο προφίλ του! Επίσης, του αρέσει και η παπική αγία τριάδα, αυτή με τον θεό Πατέρα σαν γέρο, και έτσι την περιέλαβε και αυτήν στο φωτογραφικό του άλμπουμ!


Ο ιερέας Petros Athanasopoulos, βάφτισε τον γιο του τον Αλέξανδρο. (σ.σ. πού είναι το νερό;)


Με το «Καλημέρα», σήμερα… Ξεκινάμε, χαλαρά – χαλαρά… Με δυο τυχαίες εικόνες… Με κωλοδάχτυλα «ευλογίας»… Από τη συλλογή της φίλης μου, Vasoula Comple.


Περιστέρι είναι το Άγιο Πνεύμα;


Το σχέδιο του Χριστού, για να σταματήσει την καταιγίδα… Δεν την ευλόγησε με το δάχτυλο, σαν μητροπολίτης… Μόνο άπλωσε προς αυτήν και τα δυο του τα χέρια -σαν τροχονόμος… Και απλά της είπε μόνο: …«STOP»!


Δυο εξαιρετικά σπάνιες –γελαστές, εικόνες της Παναγίας… Μια σχετικά παλαιότερη, και μια νεότερη… Η πρώτη, αποδίδεται στην Παναγία εκείνη που άρχισε να διαβάζει από την αρχή, από το 2008, το μπλογκ «χαίρετε», αυτό με τις 22.300 αναρτήσεις του -μέχρι σήμερα… Η άλλη, δείχνει αυτήν την Παναγία που το ανακάλυψε αργότερα -κάπου στη μέση… Μιλάμε δηλαδή για ζωντανές εικόνες! Που κατεβαίνουν από το κάδρο, και διαβάζουν το ιστολόγιο! Και που γελούν από καρδιάς, με το «χαίρετε», με ένα χαμόγελο που όλο και εξελίσσεται… Τυχαίο;


Είναι και αυτό, ένα από τα πολλά άλλα -διάφορα και καθημερινά, τυχερά των παπάδων μας!


VIVA (ΖΗΤΩ Ο) ZAPATA!


Κεριά, λαμπάδες, καντήλια, καντηλέρια, κ.λπ. εκκλησιαστικά φλογοβόλα: Θέτουν συνεχώς σε άμεσο κίνδυνο τον μικρό Χριστό,! (δείτε την έκφραση ανησυχίας στο πρόσωπο της μητέρας του.)


Και σημαία, και διάλογοι (μέσα από ιερές χειρονομίες) του Ευαγγελισμού: 1. Άγγελος… «Αχ, κουνελάκι -κουνελάκι!» 2. Μαρία… «Ξύλο, που θα το φας!»


Εκτός από το «αλογάκι», έχουμε και το γατάκι της Παναγίτσας (φωτο). Αυτό, για εσάς φίλοι και φίλες – για απόψε… Για καληνύχτα… Γατάκι, με ένα αστέρι, βέβαια!


Το νέο τρίπτυχο: Κερί, Σταυρός, και Κομποσκοίνι!


«Ανάστα, ο Θεός», και όποιον πάρει ο χάρος!


Η Παναγία, ουδέποτε στεφανώθηκε τον Ιωσήφ… Και τελικά, αυτός –ο μεσήλικας «μαραγκός», ήταν μόνο ο νομιζόμενος πατέρας του Ιησού, για τους συμπολίτες του! Η Μαριάμ είναι Θεοτόκος, γέννησε τον γιο του υπερήλικα «αρχι-Τέκτονα» θεού Πατέρα… Και εξυπακούεται, ποιος ήταν στην ουσία ο γεννήτορας, σύζυγος της… Εδώ (φωτο) τα σχετικά στέφανα, η στέψη, και το στεφανοχάρτι… Σε πρώτο πλάνο, η βασίλισσα θεομήτωρ η και θεά επομένως, με το θεό (πρίγκιπα και διάδοχο του θρόνου), παιδί της.


Τελείως διαφορετική, και εντελώς φυσική η χρήση του δάχτυλου από τον μικρό Χριστό, στις παπικές παραστάσεις. Είναι δάχτυλο πιπίλας! Στις ορθόδοξες όμως, έχουμε ξεφύγει εντελώς… Και δείχνουμε το μωρό σαν τάχα να «ευλογεί»… Σαν παπάς, σαν μητροπολίτης… Με το… κωλοδάχτυλο!


Φωτο: Παίρνουν δύναμη, από το άγαλμα… Δια της αφής, δια της επαφής! Σημείωση: «Οι θεοί των εθνών, είναι δαιμόνια», λέει ο λόγος του θεού! Δαιμόνια, κατοικούσαν σε εκείνα τα αγάλματα του 12θεου! Αλλά και σε όλα τα είδωλα, παλαιά ή νέα… Είτε είναι παπικά αγάλματα, είτε είναι ορθόδοξες εικόνες, που σαν είδωλα προσκυνούνται και λατρεύονται! Είναι και αυτά, νέα κατοικητήρια δαιμόνων! Δαιμόνων… θαυματουργών!!!..


Καλημέρα, καλή εβδομάδα! (και τα πιο πρόσφατα θέματα του μπλογκ μου, σε τίτλους ενεργού λινκ, είναι…)

Δεν υπάρχουν σχόλια: