Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Καλημέρα, καλή εβδομάδα! (και τα πιο πρόσφατα θέματα του μπλογκ μου, σε τίτλους ενεργού λινκ, είναι…)

Ένα κακότεχνο κατασκεύασμα –ένα έκτρωμα, μια ανάγλυφη μάσκα, είναι η μορφή του προσώπου του καπετάν Μιχάλη, στο προσκύνημα στο Μανταμάδο της Λέσβου. Εδώ (φωτο), τον έχουμε ολόσωμο. Ο σιδεράς όμως, δεν φαίνεται να έκανε και πολύ καλή δουλειά… Δείτε τα χέρια του εικονιζόμενου… Άλλο ένα έκτρωμα!.. Αλλά το σπαθί –σπαθί!.. Χέρια μαχαίρια! Και όλα αυτά, για να καλύψουν μια ξεθωριασμένη αγιογραφία… Στην οποία πια, εκτός μετάλλου, φαίνεται μόνο το πρόσωπο! Τι σας θυμίζει όμως κι αυτό το καψερό; Ψημένο πισινό, μήπως;


«Σκύψε ευλογημένη», στο σωστό ύψος…


Παπική Αποκάλυψη, λέει: Να λοιπόν, πώς ακριβώς ευλόγησε ο Χριστός το κρασί, σε εκείνο το τελευταίο δείπνο… Συμβολικά, με τα δυο δάχτυλα... Μήνυμα δηλαδή, ότι δεν υπήρχε πια ούτε ένα δίδραχμο! Τα ταμείο ήταν εντελώς άδειο, αφού το είχε κλέψει όλο ο Ιούδας! Έτσι δικαιολογείται και το ότι ήταν όλοι ακούρευτοι, αφού δεν υπήρχαν χρήματα να κόψουν τα μαλλιά τους! Έτσι και ο πιτσιρικάς της παρέας, ο Ιωάννης (φωτο), μοιάζει με πια με κανονική κοπέλα!


Γιατί η ελληνική σημαία είναι κυανόλευκη; Γιατί έχει εννιά λωρίδες;


Γιορτάζει και αυτή σήμερα… Η Παναγία της Τήνου…


Ένα κωλοδάχτυλο, και, για τους τρεις κωλογερο-καλόγερους!.. Αναλαμβάνει ο ένας -ο παπά Ιάκωβος Τσαλίκης, να ευλογήσει –βουδιστικά βέβαια, για λογαριασμό και των τριών: Και για τον τρελόγερο τον Παΐσιο, και για τον μάγο, τον παπα- Πορφύριο!


Παρατηρώντας το πιο πάνω ζωγραφικό καραγκιοζιλίκι, ρωτώ τους καραγκιοζοπαίχτες αγιογράφους: Πώς σας ήρθε και δείχνετε τον αρχάγγελο Γαβριήλ σαν γκόμενα, σαν μια ξανθομαλλούσα κοπέλα; Γιατί την δείχνετε να ευλογεί, και μάλιστα σαν Βούδας; Για να ευλογήσει την Μαριάμ πήγε εκεί; Και να της δώσει να μυρίσει και τον κρίνο; Και πού είδατε γραμμένο ότι υπήρχε και πνεύμα άγιο με μορφή περιστεριού από πάνω, στον Ευαγγελισμό; (Και -παρεμπιπτόντως, γιατί τον αρραβωνιαστικό της 15χρονης Παναγίας, τον δείχνετε άλλοτε νεαρό και άλλοτε γέρο 80 ετών;) Ρε δεν πάτε να κάνετε καμιά άλλη δουλειά -μπογιατζήδες της συμφοράς, από το να πιάνετε πινέλα για να γελοιογραφείτε τη θρησκεία μας;


Άγγελος με τέσσερα δάχτυλα στο δεξί του χέρι; Ποιο απουσιάζει; Το μεσαίο, ή το παρα-μεσαίο; Και πώς το έχασε; Το έβαζε μήπως κάπου που δεν έπρεπε, και του κόπηκε για τιμωρία του;


Ούτε ο Χριστός -ως άνθρωπος ντυμένος παπάς, ούτε ο θεός πατέρας – ζωγραφισμένος σαν κωλόγερος… Ούτε οι Παναγία, ούτε και οι άλλοι Άγιοι… Κανείς τους δεν θέλει το «κωλοδάχτυλο» στις απεικονίσεις τους!.. (Εδώ, στον Ευαγγελισμό της Μαριάμ, ο Άγγελος την χαιρετάει… με το «δάχτυλο»! Και εκείνη, που ξέρει ότι θα γεννήσει θεάνθρωπο, και όχι κανένα «κωλόπαιδο», του κάνει νόημα ότι θα φάει ξύλο για αυτήν την «κωλοδαχτυλική» απρέπεια του!)


ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΥΛΟΓΕΙ ΧΩΡΙΣ ΤΟ "ΔΑΧΤΥΛΟ"! ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟΓΡΑΦΟ.


Παναγιώτης Μιχαλόπουλος ...72χρονος blogger: Σχεδιαστής μηχανολογικού και ναυπηγικού σχεδίου, κατασκευαστής διεθνών αεροδρομίων. (Ερώτηση: τι σχέση μπορεί να έχει, και με το σχέδιο το αγιογραφικό, με τις ιερές εικόνες της ορθοδοξίας; Ε;)


«Μια φάτσα, και μια ράτσα», λένε για εμάς και τους ιταλούς, για την φυσιογνωμική μας ομοιότητα. Έχουμε όμως εκκλησιαστικά, μέγα χάσμα μεταξύ μας, δογματικό, πίστεως, παπικοί αυτοί και ορθόδοξοι εμείς. Ως προς την λατρεία όμως, στα τελετουργικά μας, έχουμε ταυτιστεί πλήρως με την Άπω Ανατολή, με πιστή αντιγραφή βουδιστικών στοιχείων! Είμαστε η εξέλιξη του «ελληνικού βουδισμού» της αρχαιότητας, σε «ελληνοχριστιανικό πολιτισμό» του βυζάντιου, που κρατά μέχρι και σήμερα. Μας το ξαναθύμισε αυτό χθες, μια σκηνή από την ταινία «Γκιούλβερη», που πρόβαλε το ΣΤΑΡ.


«Κυρά» λοιπόν, (όχι κυράτσα), το όνομα της Παναγίας της Ρόδου! Το επώνυμο της: «Παναγιά η Τσαμπίκα»! Γιόρταζε δε, την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως… Να την προσκυνάμε λοιπόν και αυτήν -την «κυρά» μας, και «κόρωνα στο κεφάλι μας»… Και ας παίζουμε και το κρυφτούλι μαζί της, προσπαθώντας να την ασπαστούμε, έτσι που είναι κρυμμένη… Σκεπασμένη, από πάνω με δυο σειρές από κουρτίνες, και στη μέση έχει και μια πετσέτα κρεμασμένη, με λουλούδια επάνω! Σκέτο καρα-κυτσαριό, δηλαδή! Καρναβαλικός χριστιανισμός Ρόδου, και πάσης Ελλάδος –άμα λάχει, να πούμε!


Έχουμε λοιπόν και εδώ παρόμοιο περιστατικό όπως με την μη αγιοκατάταξη του παπα-Τύχωνα, γέροντα του Παΐσιου… Το ίδιο και με τον παπα-Πορφύριο. Δεν έγινε αγιοκατάταξη του πνευματικού του, του π. Αντωνίου Γκίκιζα. Γιατί άραγε; Είναι πολιτικοί οι λόγοι; είναι οικονομικοί; έχουν σχέση με τις φατρίες στην εκκλησία;


ΑΙΣΧΟΣ!!!.. Η παγανιστική μας εκκλησία, έσπευσε και αγιοκατέταξε τα Ταγκαλάκια (διαολάκια) του Παΐσιου του υποτακτικού… Και ξέχασε να κάνει το ίδιο -και μάλιστα νωρίτερα, να αγιοκατατάξει δηλαδή και τη Ρέγκα (ψαροκόκαλο) του γέροντα του Παΐσιου, του ιερομόναχου Παπα-Τύχωνα!!!.. ΑΙΣΧΟΣ!!!..


Καλημέρα! «Κάνετε λίγη ακόμα υπομονή, ο καιρός θα φτιάξει, έρχεται η άνοιξη», σας έλεγα στην προηγούμενη ανασκόπηση των αναρτήσεων μου -στο μπλογκ, την περασμένη Παρασκευή. Και πράγματι, ήρθε! Πιστή στο ραντεβού της -το αστρονομικό, την περασμένη Δευτέρα! (και από τότε, οι ακόμη πιο νέες αναρτήσεις μου -στο «χαίρετε», ήταν…)

Δεν υπάρχουν σχόλια: