Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Έχουμε λοιπόν και εδώ παρόμοιο περιστατικό όπως με την μη αγιοκατάταξη του παπα-Τύχωνα, γέροντα του Παΐσιου… Το ίδιο και με τον παπα-Πορφύριο. Δεν έγινε αγιοκατάταξη του πνευματικού του, του π. Αντωνίου Γκίκιζα. Γιατί άραγε; Είναι πολιτικοί οι λόγοι; είναι οικονομικοί; έχουν σχέση με τις φατρίες στην εκκλησία;

ΔΙΑΒΑΖΩ:
Ο χρήστης Τόπος Σιωπής κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
Ο άγνωστος πνευματικός του Αγίου Πορφυρίου

https://www.facebook.com/topos.siopes1/posts/639407372903880
ΔΙΑΒΑΖΩ:
Ο άγνωστος πνευματικός του Αγίου Πορφυρίου
Του Βασίλη Σπυρόπουλου
Μεγάλη ήταν η ευλογία για όλους τους χριστιανούς, όπου γης, η αγιοκατάταξη πριν από δύο χρόνια των σύγχρονων Αγίων της Εκκλησίας, γερόντων Παϊσίου και Πορφυρίου. Καθ' όλη τη διάρκεια της επίγειας ζωή τους προσπάθησαν να ακολουθήσουν τα βήματα του Χριστού.
Δεν διαμαρτυρήθηκαν ούτε λύγισαν από τις δυσκολίες, τις κακουχίες και τις ασθένειες. Αντιθέτως, αγκάλιασαν όλους τους ανθρώπους που πήγαιναν να τους δουν από κοντά, να μιλήσουν μαζί τους, για να πάρουν δύναμη και να σηκώσουν τον δικό τους σταυρό.
Στην περίπτωση του Αγίου Πορφυρίου, γνωρίζουμε ότι από μικρή ηλικία αφιερώθηκε στον Θεό πηγαίνοντας στο Περιβόλι της Παναγίας, στο Αγιο Ορος.

Ωστόσο δεν είναι ευρύτερα γνωστό το γεγονός ότι ο Αγιος Πορφύριος είχε ως πνευματικό πατέρα μια ξεχωριστή προσωπικότητα, τον π. Αντώνιο Γκίκιζα. 

Ο ευλαβής αυτός κληρικός γεννήθηκε στο Κρανίδι Αργολίδας στις 7 Ιανουαρίου 1910 και εκοιμήθη στην Αθήνα, σε ηλικία 89 ετών, στις 30 Σεπτεμβρίου 1999.
Εμενε ως ασκητής σε ένα υπόγειο διαμέρισμα επί της λεωφόρου Αλεξάνδρας, υπομένοντας καρτερικά και με δύναμη ψυχής τα χτυπήματα που προέρχονταν από μακρόχρονη ασθένεια.
Ο π. Αντώνιος διακόνησε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, στο Κερατσίνι. Οι ακαδημαϊκές γνώσεις του ήταν αξιοθαύμαστες όχι μόνο για την εποχή όπου έζησε αλλά και για σήμερα. Κατείχε τέσσερα πτυχία και γνώριζε έξι ξένες γλώσσες!
Χάρη στο μορφωτικό επίπεδό του και στις ικανότητές του, υπηρέτησε ως νομικός (ήταν, μεταξύ άλλων, και πτυχιούχος Νομικής) στο αντίστοιχο γραφείο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Η γνωριμία του με τον γέροντα -και μετέπειτα Αγιο της Εκκλησίας- Πορφύριο έγινε όταν υπηρέτησε για μικρό χρονικό διάστημα ως ιεροκήρυκας στην Κύμη Ευβοίας.
Χαρακτηριστικό δείγμα της μεγάλης πνευματικότητάς του ήταν ότι δεν δέχτηκε ποτέ τα υψηλά αξιώματα τα οποία του προτάθηκαν.
Βεβαίως, επειδή τίποτε δεν είναι τυχαίο, ο π. Αντώνιος Γκίκιζας είχε πνευματικό πατέρα μια άλλη οσιακή μορφή, τον π. Παύλο Νικηταρά από το Κρανίδι, με καταγωγή από τη γνωστή οικογένεια των γενναίων πολεμιστών του 1821.
Επίσης, όταν ακόμη ήταν μικρό παιδί, γνώρισε τον Αγιο Νεκτάριο, για τον οποίο έτρεφε ιδιαίτερη ευλάβεια.
Ο π. Αντώνιος, μετά την κοίμησή του, ετάφη στον Ναό του Αγίου Αντωνίου, στην Αχλαδερή Ευβοίας, εκεί όπου το 2001 χτίστηκε η φερώνυμη μονή.

ΣΧΟΛΙΑΖΩ:

Panagiotis Michalopoulos 
Έχουμε λοιπόν και εδώ παρόμοιο περιστατικό όπως με την μη αγιοκατάταξη του παπα-Τύχωνα, γέροντα του Παΐσιου… 
Το ίδιο και με τον παπα-Πορφύριο. 
Δεν έγινε αγιοκατάταξη του πνευματικού του, του π. Αντωνίου Γκίκιζα. 
Γιατί άραγε; 
Είναι πολιτικοί οι λόγοι; είναι οικονομικοί; έχουν σχέση με τις φατρίες στην εκκλησία;
https://proskynitis.blogspot.gr/2016/01/blog-post_0.html


ΣΧΕΤΙΚΟ:

ΑΙΣΧΟΣ!!!.. Η παγανιστική μας εκκλησία, έσπευσε και αγιοκατέταξε τα Ταγκαλάκια (διαολάκια) του Παΐσιου του υποτακτικού… Και ξέχασε να κάνει το ίδιο -και μάλιστα νωρίτερα, να αγιοκατατάξει δηλαδή και τη Ρέγκα (ψαροκόκαλο) του γέροντα του Παΐσιου, του ιερομόναχου Παπα-Τύχωνα!!!.. ΑΙΣΧΟΣ!!!..

Δεν υπάρχουν σχόλια: