Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Απόστολος Μακράκης (1831-1905)

ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:
Αντέχεις την αλήθεια; Το Χρονικό της Αιχμαλωσίας
(Σε ανάρτησή της, Χθες στις 6:37 μ.μ.)
 

ΣΧΟΛΙΑ:
Panagiotis Michalopoulos 
ΔΙΑΒΑΖΩ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ, ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ... 
ΕΡΩΤΗΣΗ: ΤΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΥΧΗ;
Kiki Diskou 

Ειχα την ιδια απορια.Αναμεσα σε πολλες αποψεις που διαβασα, μια την υιοθετησα και την λεω και σε σας.
Πνευμα ειναι η άυλη καθετη επικοινωνια του ανθρωπου με το Θειο..
Ψυχη ειναι η οριζοντια άυλη επικοινωνια μεταξυ των ανθρωπων
Panagiotis Michalopoulos 

Ο Απόστολος Μακράκης (1831-1905) μια εξέχουσα εκκλησιαστική φυσιογνωμία… 
Έλληνας ένθερμος πατριώτης οπαδός της μεγάλης ιδέας του έθνους, μεγάλη εθνική και θρησκευτική μορφή, ηγέτης αφυπνιστικού κινήματος στη μετεπαναστατική Ελλάδα, χαρισματικός θεολόγος και ιεροκήρυκας, χριστιανολόγος, ηθικιστής, φιλόσοφος και συγγραφέας, μία προφητική μορφή και από τις πλέον χαρισματικές προσωπικότητες της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στη διάρκεια του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα…
Panagiotis Michalopoulos 

Ο Απόστολος Μακράκης, δίδασκε ότι ο άνθρωπος, είναι τρισύνθετος, από σώμα, ψυχή και πνεύμα και αποκάλυπτε ότι τα ιερά κείμενα περιείχαν την έννοια του τρισύνθετου της ανθρώπινης φύσης.
Υποστήριζε ότι η αντίληψη περί του δισύνθετου της ανθρώπινης φύσεως, δηλαδή σώμα και ψυχή μόνο, εξομοίωνε τον άνθρωπο με τα ζώα, που δεν διαθέτουν νόηση.
Panagiotis Michalopoulos 

Ο Μαρκάκης ήταν πολυτάραχη και δυναμική προσωπικότητα που συνδύαζε, βαθειά και πηγαία ευσέβεια, πρωτότυπο συγγραφικό ταλέντο, δεινή ρητορική ικανότητα και αποστρέφονταν κάθε νεωτερισμό. Διέθετε σπουδαία θεολογική και φιλοσοφική μόρφωση και άοκνη κηρυκτική δραστηριότητα. Παρουσίασε τις ιδέες του σε Πατριάρχες και Αυτοκράτορες και με την κριτική του απέδειξε ότι δεν ορροδούσε προ ουδενός, όσο κι αν φυλακίστηκε ή καταδιώχθηκε. 
Panagiotis Michalopoulos 
Οι θεωρίες του Μακράκη διδάσκονται σε ξένα πανεπιστήμια και το έργο του έχει μεγάλη συμβολή τόσο στην εκπαίδευση όσο και στον εκσυγχρονισμό της ελλαδικής εκκλησίας, το χωρισμό της οποίας από το Ελληνικό κράτος, ήταν ο πρώτος που το είχε ζητήσει.
Παρά τους διωγμούς και τις καταδίκες του, αναγνωρίζεται ως δυναμική προσωπικότητα που πρόσφερε πολλά στην πνευματική αναγέννηση του τόπου, καθώς από την κίνηση του προήλθαν διάφοροι θρησκευτικοί σύλλογοι και οργανώσεις.

Μαθητής του Μακράκη υπήρξε ο Ευσέβιος Ματθόπουλος, ο οποίος το 1907 ίδρυσε την Αδελφότητα Θεολόγων «Ζωή» και το 1911 εξέδωσε το ομότιτλο εβδομαδιαίο περιοδικό. 
Panagiotis Michalopoulos  
Το συγγραφικό του έργο του Μακράκη, υπήρξε πλούσιο, πρωτότυπο και τολμηρό, όμως η παρουσία του δεν ήταν δημιουργική και ευεργετική, καθώς δεν του δόθηκε η προσοχή που άρμοζε. Υπήρξε εξαιρετικά παραγωγικός συγγραφέας και τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Παρουσίασε φιλοσοφικό, εκπαιδευτικό και πολιτικό έργο χιλιάδων σελίδων, τεράστιο σε όγκο, καθώς σχολίασε ολόκληρη την Καινή Διαθήκη και από την Παλαιά Διαθήκη το Βιβλίο των Ψαλμών. Έγραψε πλήθος από φιλοσοφικές μελέτες, οι οποίες κυκλοφόρησαν σε δύο τόμους. Υπήρξε βαθύς γνώστης της διδασκαλίας των Πατέρων της Εκκλησίας των αρχαίων φιλοσόφων και της δυτικής σκέψεως.
Panagiotis Michalopoulos 

Ο Απόστολος Μακράκης, γεννήθηκε το 1831 στο χωριό Καταβατή στο νησί της Σίφνου του συμπλέγματος των Κυκλάδων και πέθανε στις 25 Δεκεμβρίου 1905 στην Αθήνα.
Κηδεύτηκε σύμφωνα με το τυπικό της Ορθόδοξης εκκλησίας το απόγευμα της 25ης Δεκεμβρίου 1905 στο μητροπολιτικό ναό Αθηνών και τάφηκε στο οικογενειακό παρεκκλήσι του, που ήταν αφιερωμένο στην Παναγία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

https://www.facebook.com/antexeistinalitheia.gr/posts/1298494306863690

Δεν υπάρχουν σχόλια: