Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

Σήμερα είδαμε -για χιλιοστή φορά, το επεισόδιο του τέλους της σειράς «το Καφέ της Χαράς», στο οποίο ο Δήμαρχος Κολοκοτρονιτσίου, τρέχει πεζός πίσω από το αυτοκίνητο της «πρωτευουσιάνας» της κ. Χαράς, που φεύγει για πάντα. Έτσι από αύριο θα έχουμε μια νέα αρχή με «vintage», επεισόδια. Με πρώτο πάλι, αυτό με το αισχρό, με το άγαλμα του «Μενι-ΠΕΟΣ…». Και τι σύμπτωση! Πριν από λίγο είχα μια απάντηση σχετική με ένα άγαλμα του αγίου Γεωργίου -από ανάρτηση φίλου μου παπά, στο facebook, που στο φωτοστέφανο του λέει, γράφει… «Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ο τροΠΕΟφόροΣ».

ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΟ ΘΕΜΑ: 
Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2017

Καλησπέρα σας, πάτερ! Αυτό εννοούσα κι εγώ. Ότι είναι κάτι ανάγλυφο. Ένα ξύλινο κατασκεύασμα, κάτι σαν άγαλμα δηλαδή. Και μου έκανε εντύπωση αυτό, γι αυτό σας ρώτησα αν είναι άγαλμα. Άραγε, συνηθίζεται κάτι τέτοιο στην ορθοδοξία; Ή μήπως δεν είναι σε ορθόδοξο ναό στην Καστοριά –που λέτε, αυτό το «ομοίωμα» του αγίου Γεωργίου; Και γιατί του έβαλαν και κουρτίνες; Συγγνώμη αν σας ζάλιζα με τις απορίες μου. Καλό σας βράδυ!


ΝΕΟ ΣΧΟΛΙΟ:
Ο ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ, απάντησε με έναν σύνδεσμο...
1 ώρα, πριν
Το υπερφυσικό και θαυματουργό βυζαντινό «ξόανο» του Αγίου Γεωργίου στην Ομορφοκκλησιά Καστοριάς
diakonima. gr
Διαβάζω:
19 Φεβρουαρίου 2014
Το υπερφυσικό και θαυματουργό βυζαντινό «ξόανο» του Αγίου Γεωργίου στην Ομορφοκκλησιά Καστοριάς
Από την Καστοριά ακολουθώντας την κοίτη του Αλιάκμονα ΒΑ φθάνουμε στο
 Άργος Ορεστικό. Εκεί ανάμεσα στο Νεστόριο και το Άργος Ορεστικό βρίσκεται ο μικρός οικισμός της Ομορφοκκλησιάς.
Στν άκρη του χωριού βρίσκεται ο βυζαντινός ναός του Αγίου Γεωργίου. Το χωριό είναι παλιό και φαίνεται πως ιδρύθηκε σταδιακά γύρω από το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου.
Η φήμη του ναού βασίζεται στη μοναδική στο είδος της ξύλινη, με βαθύ ανάγλυφο, γλυπτή εικόνα του Αγίου Γεωργίου. Το ξύλινο εικόνα – άγαλμα του Αγίου είναι τοποθετημένο στη μεσημβρινή κόγχη που σχηματίστηκε μετά το φράξιμο της μεσημβρινής θύρας επικοινωνίας άλλοτε του ναού με το ύπαιθρο.

Η υπερμεγέθης ανάγλυφη αυτή εικόνα του Αγίου Γεωργίου συγκρατεί υπερφυσικώς νομίσματα και κάθε είδους κέρματα στην επιφάνειά της και θεωρείται θαυματουργή, αφού, σύμφωνα με τους ντόπιους, πολλοί έχουν θεραπευτεί εκεί από τον Άγιο Γεώργιο. Γι’ αυτό κατά καιρούς βλέπουμε κρεμασμένα μπροστά από την ξυλόγλυπτη εικόνα σχοινάκια και αφιερώματα (τάματα αργυρά), κοσμήματα, μαντίλια και πουκάμισα, σύμφωνα με τη λαϊκή πίστη του κρεμάσματος ρακών κοντά σε αγιάσματα ή θάμνους και δέντρα, τα οποία απαντούμε σε διάφορα σημεία της υπαίθρου.
Ο Άγιος Γεώργιος απεικονίζεται όρθιος κατενώπιον με φωτοστέφανο, το οποίο πλαισιώνει ένα κανονικό πρόσωπο με σγουρά μαλλιά, φοράει στρατιωτική στολή, κοντό χιτώνα με μανίκια που φθάνουν μέχρι τους αγκώνες και επάνω στο χιτώνα θώρακα δερμάτινο με υφασμάτινη ζώνη δεμένη με κόμπο. Τη στολή συμπληρώνει χλαμύδα που είναι ριγμένη πίσω και συγκρατείται με πόρπη στο δεξιό μέρος του λαιμού. Κρατάει λόγχη με το δεξί χέρι και με το αριστερό ακουμπάει στην ασπίδα του που έχει το γνωστό αμυγδαλόμορφο σχήμα. Συμμετρικά στο φωτοστέφανο του Αγίου υπάρχει η επιγραφή: 

«Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ο τροπεοφόρος».
Οι διαστάσεις του αγάλματος έχουν προσδιοριστεί σε 2,86μ ύψος, 0,68μ πλάτος και 0,22 βάθος και η κατασκευή του αποδίδεται στον 13ο αιώνα.
Σήμερα πιστεύεται ότι η γλυπτή εικόνα του Αγίου Γεωργίου είναι βυζαντινή κσι ότι κατασκευάστκε τον 13ο αιώνα στην Κωνσταντινούπολη.
Πηγή: leipsanothiki.blogspot.gr

Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του δικού μας «ΜενιΠΕΟΣ», ...
κοντά στα Άνω Κρεμαστά, ...
στο Κωλοκοτρονίτσι της ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: