Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017

Ο «ΤΡΕΛΟΣ» ΣΤΕΛΝΕΙ ΑΡΜΑΤΑ ΜΑΧΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ

ΔΙΑΒΑΖΩ:
3 Φεβρουαρίου 2017
Ο «ΤΡΕΛΟΣ» ΣΤΕΛΝΕΙ ΑΡΜΑΤΑ ΜΑΧΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ
Δεν προλάβαμε να αναφερθούμε στα σχέδια Τράμπ, που σκοπεύουν να δημιουργηθεί μια ουδέτερη ζώνη στα Τουρκο συριακά σύνορα από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις FDS, στις οποίες προεξάρχουσες είναι οι Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG) και ήδη κατέφθασαν πληροφορίες, ότι οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν και με άρματα μάχης αυτή την δύναμη.

Φυσικά όλη αυτή η κίνηση αλλάζει τα δεδομένα στην περιοχή, περιθωριοποιεί την Τουρκία και μετατρέπει σε πρωταγωνιστές τους Κούρδους, που σαφέστατα βλέπουν την νέα κατάσταση να τους ευνοεί και μια αυτονομία της περιοχής από Τζαραμπλούζ και Μπανμπίζ μέχρι Αζάζ και Εφρίν, να είναι εφικτός στόχος.

Έτσι, η αραβοκουρδική συμμαχία, που μάχεται κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στη Συρία, γνωστοποίησε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι παρέλαβε για πρώτη φορά αμερικανικά τεθωρακισμένα με απόφαση της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, που υποσχέθηκε στις δυνάμεις της περισσότερη υποστήριξη.Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (FDS) έλαβαν για πρώτη φορά αμερικανικά τεθωρακισμένα. Αυτό έγινε μετά την άνοδο στην εξουσία της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος υποσχέθηκε περισσότερη υποστήριξη στις δυνάμεις FDS.

Ήδη, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των αραβοκουρδικών δυνάμεων FDS, εάν αυτή η πρώτη ίλη τεθωρακισμένων εγκρίθηκε από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση ή από εκείνην του Μπαράκ Ομπάμα, απάντησε πως ήταν η κυβέρνηση του Τραμπ που το αποφάσισε. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι, «Υπήρξαν συναντήσεις ανάμεσα στις FDS και εκπροσώπους της νέας κυβέρνησης και μας υποσχέθηκαν περισσότερη υποστήριξη, κυρίως για τη μάχη της Ράκας».


Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, την περασμένη εβδομάδα, ο νέος Αμερικανός πρόεδρος έδωσε περιθώριο έως τα τέλη Φεβρουαρίου στους στρατιωτικούς αξιωματούχους του, προκειμένου να του παρουσιάσουν ένα σχέδιο για να νικήσουν το ΙΚ.

Στις δυνάμεις FDS, κυριαρχούν οι δυνάμεις των Κούρδων αλλά ανήκουν και άραβες μαχητές. Η Τουρκία θεωρεί τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις βιτρίνα των Μονάδων Προστασίας του Κουρδικού Λαού, οι οποίες με τη σειρά τους θεωρούνται από την Άγκυρα πτέρυγα του PKK.

Η αύξηση της ισχύος των FDS δημιουργεί ανησυχίες στην Τουρκία, που θέλει να εμποδίσει τους Κούρδους να δημιουργήσουν μία ζώνη αυτονομίας κατά μήκος των συρο-τουρκικών συνόρων.


Θεωρούμε ότι, ο Τράμπ με την κίνηση ενίσχυσης και μάλιστα με άρματα των κουρδικών δυνάμεων θέτει σε σοβαρό προβάδισμα μια λύση στην Συρία, που θα καθιστά τους Κούρδους πρωταγωνιστές ενώ θα θέτει την Τουρκία στο περιθώριο. Η Ρωσία που δεν ακούγεται να ενοχλείται από όλα αυτά, φαίνεται να είναι σύμφωνη επί της γενικής αρχής. Η Τουρκία φυσικά δεν θα αφήσει όλη την κατάσταση ανεξέλεγκτη και τα πρώτα δείγματα αντιδράσεων τα είδαμε στα Ίμια με όλες αυτές τις προκλήσεις. Όσο περισσότερο στριμώχνεται τόσο περισσότερο θα αναζητά εκτόνωση, όπου θεωρεί ότι μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση, τόσο στο εσωτερικό της, όσο και στο εξωτερικό και αυτή την ανέξοδη ευκαιρία την έχει στο Αιγαίο, όπου γνωρίζει πολύ καλά ότι η Ελλάδα πέρα από μια ρητορική, δύσκολα θα ρίξει την πρώτη σφαίρα, κάτι που η ίδια θα πράξει πολύ πιο εύκολα.
 

Όσο για την Ελλάδα θα πρέπει να προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο μιας κρίσης. Οι Τούρκοι είναι βέβαιο ότι δεν θα διστάσουν και μάλιστα καλλιεργούν και το κατάλληλο κλίμα με τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι, «θα πρέπει να προσέχει η Ελλάδα μήπως γίνει κανένα τραγικό ατύχημα στο Αιγαίο» 
… δεν λέγονται φυσικά τυχαία όλα αυτά. Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία θα πρέπει να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν άμεσα, το επόμενο λεπτό, οποιαδήποτε κρίση με επιτυχία και να μην ξαναδοθεί η ευκαιρία για γκρίζες ζώνες τύπου Ιμίων, στο διάστημα της έντασης πού ήδη έχουμε μπει.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

http://hellas-now.com/o-trelos-stelni-armata-machis-kata-ton-tourkon/

Δεν υπάρχουν σχόλια: