Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Μαθήματα αγιογραφίας (1) Ο Άγιος Ιωσήφ

Μαθήματα αγιογραφίας (1)
Το σκεπτικό: 
Τον Ιωσήφ η ορθόδοξη εκκλησία, τον θεωρεί γέρο, 70 με 80 ετών. Και αυτή είναι η αρχή μας, να τον δείχνουμε σαν ένα ηλικιωμένο ασπρομάλλη. 
Στα ιστορικά στοιχεία τώρα, τα βιβλικά:
1. Έτσι, στο ταξίδι για την απογραφή στη Βηθλεέμ, τον αγιογραφούμε να πηγαίνει μπροστά, να ξεκινά κάπως ξεκούραστος, και να τραβά το ζώο, πάνω στο οποίο καθόταν η ετοιμόγεννη Μαρία.
2. Στη φάτνη, τον δείχνουμε να είναι έξω, στο πλάι... Ταλαιπωρημένο, να κάθεται σε μια πέτρα... Ενώ κάποιοι, κάποιος βοσκός ίσως, τον έχουν πλησιάσει και κάτι τον ρωτούν. Πιθανόν, το… «ποιανού είναι το παιδί;».
3. Στην φυγή από την Βηθλεέμ για την Αίγυπτο, για να γλυτώσουν από τον Ηρώδη, τον βλέπουμε αναστατωμένο (στην πιο πάνω εικόνα) και σαν πολύ βιαστικό… Εδώ τώρα, δεν προπορεύεται του ζώου -όπως στην αρχή, σαν να κάνει ανέμελο ταξίδι… 

Τον αγιογραφούμε να βρίσκεται από πίσω, και μοιάζει να το σπρώχνει να ξεκινήσει, να κάνει πιο γρήγορα!
ΣΧΟΛΙΑ:
Ioannis Kyriakides 
Αραγε πως τα καταφερε ογδοντα χρονων γερος να καμει ολοκληρο ταξιδι στην Αιγυπτο;
Panagiotis Michalopoulos 

Και μάλιστα με μουλάρι, και μάλιστα από την οδό της ερήμου όπως λένε! Και ναι μεν στη γέννηση μπορεί να μην είχαμε σπηλιά, αλλά σε εκείνη τη φυγή βρέθηκε λένε μια σπήλια στο δρόμο τους, και κατέφυγαν εκεί.
Να πούμε ακόμα ότι σε σχετική αγιογραφία της φυγής αυτής, βλέπουμε τον Ιωσήφ να προπορεύεται του ζώου, έχοντας στους ώμους του τον μικρό Χριστό… Ακολουθεί η Μαρία πάνω στο ζώο… Και από πίσω από το ζώο, έρχεται πεζός -κρατώντας κάτι μπαγκάζια, ένας νεαρός, ο Ιάκωβος ο «αδελφόθεος»!

Δεν υπάρχουν σχόλια: