Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017

Προς π.Γεωργιο Τερζη (φωτο): Κάποιος να μας πει… Ποιοι ήταν ο Ιωακείμ και η Άννα, και ποιος τους ανακάλυψε; Τι ιστορία είναι αυτή με τα Εισόδια της Θεοτόκου; Ποιος ήταν ο Ιωσήφ, και αν ήταν νέος ή γέρος -όπως τόσο πολύ διαφορετικά αγιογραφείται… Και για την εορτή, που λέγεται Θεοφάνεια, κάποιος να μας πει ποιον θεό είδαμε αυτήν την μέρα, και γιατί λέγονται και φώτα.

ΔΙΑΒΑΖΩ:
Ο π.Γεωργιος Τερζης,
(Κοζάνη - Σπούδασε στο University of Western Macedonia / Department of Mechanical Engineering)
κοινοποίησε τη δημοσίευση του χρήστη GreekPress.gr.
Γιατί ορίστηκε ημέρα νηστείας η Παραμονή των Θεοφανειών 

Όπως μας αναφέρει χαρακτηριστικά ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης στο «Ιερό Πηδάλιο», «ο λόγος που νηστεύουμε την Παραμονή των Θεοφανείων (όπως επίσης νηστεύουμε κατά τον ίδιο τρόπο και την Παραμονή των Χριστουγέννων), είναι για να αναπληρώσουμε τη Νηστεία που χάνουμε, όταν οι Εορτές των Θεοφανείων ή των Χριστουγέννων συμβούν Τετάρτη ή Παρασκευή (ημέρες κατά τις οποίες θα είχαμε Νηστεία, όμως λόγω των Μεγάλων Αυτών Εορτών τρώμε τα πάντα)».
 

ΣΧΟΛΙΑΖΩ:
Panagiotis Michalopoulos 
Συγγνώμη, αλλά…
Αντί για αυτά τα τεχνικά, αυτά με τις μεταφερόμενες οφειλόμενες νηστείες κλπ. Που θυμίζουν μπακαλοτεύτερο και τεμπεσίρι, ας κάνουμε και κάτι το πιο ουσιαστικό. Ας μάθουμε δηλαδή το νόημα της κάθε εορτής αυτών των ημερών.
Όπως για παράδειγμα, ποιοι ήταν ο Ιωακείμ και η Άννα, και ποιος τους ανακάλυψε; Τι ιστορία είναι αυτή με τα Εισόδια της Θεοτόκου; Ποιος ήταν ο Ιωσήφ, και αν ήταν νέος ή γερός -όπως τόσο πολύ διαφορετικά αγιογραφείται… Και για τη σημερινή εορτή, που λέγεται Θεοφάνεια, κάποιος να μας πει ποιον θεό είδαμε αυτήν την μέρα, και γιατί λέγονται και φώτα.
Ευχαριστώ!

https://www.facebook.com/giorgos.terzis.52/posts/10208354192080400?pnref=story.unseen-section

Δεν υπάρχουν σχόλια: