Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Τελευταία απορία: Καλά, δεν αναρωτήθηκε κανείς από τους κάτοικους εκεί στη Ναζαρέτ, πώς γεννήθηκε ο Ιησούς από μια δεκαπεντάχρονη, με μνηστήρα της ένα γέρο –τον Ιωσήφ, νομιζόμενο σαν πατέρα του; Μήπως θεώρησαν υπεύθυνο για την εγκυμοσύνη (όχι κάποιον κρίνο) αλλά… κάποιο από τα παιδιά του χήρου Ιωσήφ; Και αν ναι, επιτρεπόταν κάτι τέτοιο στο Ισραήλ; Και αν ναι, τότε κάποιος από τους νομιζόμενους αδελφούς του Ιησού –αυτός ο Ιάκωβος ίσως –αυτός με το απόκρυφο ευαγγέλιο, μπορεί να είναι και ο πατέρας του;

Διαβάζω:
Ο χρήστης Αναζητησεις Στοχασμοι κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
10 Οκτωβρίου
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=163609360761460&id=100013371907705&pnref=story
Σχολιάζω:
Όλα αυτά είναι παρμένα από απόκρυφο ευαγγέλιο;
 

Διαβάζω:
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ…
ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΑΣΜΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ
Η Ορθόδοξη Θεολογία έχει τη σταθερή συνείδηση ότι είναι επιστήμη της Εκκλησίας, την οποία δεν την εκλαμβάνει με ιεροκρατικό τρόπο, ότι δηλαδή αποτελείται μόνον απ΄τους κληρικούς, αλλά και από τους λαϊκούς (ποιμένες και ποίμνιο). Η διαμόρφωση της Θεολογίας ως επιστήμης είναι καρπός μακράς εξέλιξης, η οποία αρχίζει από την αποστολική εποχή, κατά την οποία μπορεί να θεωρηθούν ότι αυθεντικά θεολόγησαν οι απόστολοι Ιωάννης και Παύλος, οι οποίοι παρέδωσαν και πάμπολλους θεολογικούς όρους.
ΔΙΑΒΑΖΩ:
(Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2016)
ΔΙΑΒΑΖΩ, και σε παρένθεση ΣΧΟΛΙΑΖΩ…
1. Η Μαριάμ όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, πριν εξελληνιστεί σε Μαρία, ήταν η μονάκριβη κόρη ενός ηλικιωμένου ζευγαριού, της Άννας και του Ιωακείμ. Όλη τους την ζωή πάλευαν (πώς πάλευαν;) να αποκτήσουν ένα παιδί όμως δεν είχαν σταθεί τυχεροί. (είναι κι αυτό θέμα τύχης, ε;).
2. Αντίθετα ζούσαν σε καθεστώς κοινωνικής απομόνωσης, αφού οι άτεκνοι εκείνη της εποχή θεωρούνταν λίγο έως πολλοί καταραμένοι ή όχι ευλογημένοι από τον Θεό.
(δεν επιτρεπόταν τότε η υιοθεσία;)
3. Κατά την παράδοση… (ποια παράδοση; Το απόκρυφο ευαγγέλιο είναι παράδοση;)
…η Αγία Άννα προσευχήθηκε στον Θεό, δηλώνοντας πως αν της χάριζε ένα παιδί θα το αφιέρωνε σε Εκείνον.
(ΣΧΕΤΙΚΟ: κάποιος κεφαλλονίτης ναυτικός, μια φορά που κινδύνευε να ναυαγήσει, έταξε στον άγιο Νικόλαο -αν σωζόταν, να γίνει καλόγερος ο… αδελφός του! Πήγε λοιπόν μετά στον σπίτι του αδελφού του, και του είπε: Αδελφέ, σε έταξα!) 

4. Λίγες μέρες μετά, ο αρχάγγελος Γαβριήλ επισκέφθηκε το ζευγάρι και τους ενημέρωσε πως οι προσπάθειες τους θα έχουν αποτέλεσμα (τους προέτρεψε να συνεχίσουν το σεξ) και το παιδί τους θα είναι φορέας μιας ξεχωριστής αποστολής... (μια και το ειχαν ταμενο!)
5. Παρά το προχωρημένο της ηλικίας του ζευγαριού (χωρίς σπέρμα πια αυτός, χωρίς ωάρια πια αυτή, και κυρίως ετοιμοθάνατοι και οι δυο, αφού σε λίγο πέθαναν)  τα λόγια του αγγέλου βγήκαν αληθινά και γέννησαν ένα όμορφο κορίτσι. (ποιος λέει ότι ήταν όμορφο;)
6. Της έδωσαν το όνομα Μαριάμ, το οποίο σημαίνει βασίλισσα, κυρία αλλά και ελπίδα. (όλα αυτά;)
7. Όταν η Μαριάμ έγινε τριών ετών, οι γονείς της, τήρησαν την υπόσχεση τους (γιατί έπρεπε στα τρία, και όχι στα πέντε;) και την οδήγησαν (δεμένη σαν κατσίκα;) το Ναό (στον τράγο;) όπου την παρέλαβε ένας ιερέας ο οποίος δεν ήταν άλλος από τον Προφήτη Ζαχαρία, τον πατέρα του αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. (σε συγγενή τους, την πήγαν;)
8. Η Παναγία (δεν αντέδρασε που αποχωριζόταν τους γονείς της;) έζησε 12 χρόνια στο Ναό (Συμβολικό το 12, μέχρι τα 15 της, δηλαδή), στα Άγια των Αγίων. (Εκεί μέσα έκανε και την ανάγκη της; Αν είναι δυνατόν! Πιο μεγάλο μούσι από αυτό, δεν υπάρχει, σε κανένα παραμύθι.)
9. Κατά τη διδασκαλία της Εκκλησίας (ποιος δάσκαλος τα λέει αυτά;) αυτός που της έφερνε καθημερινά τροφή ήταν ο ίδιος (αυτοπροσώπως, ο μεγάλος σεφ) ο Αρχάγγελος Γαβριήλ (κούριερ, ντελίβερι).
10.
Όταν ήρθε η ώρα να βγει από τον Ναό… (Ποιο νούμερο, αποφάσισε, ότι ήρθε η ώρα; Το νούμερο 12;), οι ιερείς αποφάσισαν να την δώσουν σε κάποια οικογένεια, δεδομένου πως οι γονείς της είχαν ήδη φύγει από τη ζωή. (μα οι γονείς της, την είχαν τάξει, άρα και να ζούσαν δεν θα την έπαιρναν πίσω).
11. Τότε, γνωρίζοντες κατά την παράδοση, την ειδική αποστολή της Μαριάμ (πώς το γνώριζαν, από ποια παράδοση;), βρήκαν έναν μεγάλο σε ηλικία άνδρα, τον Ιωσήφ (αυτήν την οικογένεια της βρήκαν; Να γίνει εκεί δούλα;), ο οποίος ήταν χήρος και πατέρας τριών παιδιών. (δηλαδή την έδωσαν σε έναν γέρο που δεν θα ήταν ικανός να την αγγίξει πονηρά, και εστί θα έμενε αμόλυντη για την «ειδική αποστολή» της… Που θα την είχε και για να τον γηροκομεί, και για να του υπηρετεί και τα παιδιά του. Και όλα αυτά τσάμπα, και χωρίς… ΙΚΑ).
12. Τέσσερις μήνες έμεινε κοντά στον Ιωσήφ η Μαριάμ μέχρι να ξεκινήσει πλέον το θεϊκό σχέδιο. (δηλαδή, δεν είχε μείνει έγκυος όσο ήταν στο ναό; Δεν την επισκέφτηκε εκεί ο Αρχάγγελος, στον Ευαγγελισμό… Τότε που μαζί με το πακέτο του φαγητού, της πήγε και τον κρίνο; Σίγουρα πράγματα, ότι έγινε έξω από το ναό η σύλληψη με πνεύμα άγιο;).
13. Στη Ναζαρέτ όπου ζούσε (συζούσε αρραβωνιασμένη με τον Ιωσήφ; Γιατί δεν είχε παντρευτεί ακόμα;) την επισκέφθηκε ξανά ο Γαβριήλ (αυτός με τα φαγητά, τσιφ στα «άγια των αγίων») όπου της είπε το ιστορικό: «Χαίρε κεχαριτωμένη• ο Κύριος μετά σου». 

14. Τότε έμαθε και η ίδια ποια ήταν η αποστολή της την οποία αποδέχτηκε με χαρά. Λίγους μήνες αργότερα (πόσο λίγους;) ο Ιησούς γεννήθηκε…

(Τελευταία απορία: 

Καλά, δεν αναρωτήθηκε κανείς από τους κάτοικους εκεί στη Ναζαρέτ, πώς γεννήθηκε ο Ιησούς από μια δεκαπεντάχρονη, με μνηστήρα της ένα γέρο –τον Ιωσήφ, νομιζόμενο σαν πατέρα του; 
Μήπως θεώρησαν υπεύθυνο για την εγκυμοσύνη -όχι κάποιον κρίνο - αλλά... κάποιο από τα παιδιά του χήρου Ιωσήφ; 
Και αν ναι, επιτρεπόταν κάτι τέτοιο στο Ισραήλ; 
Και αν ναι, τότε κάποιος από τους νομιζόμενους αδελφούς του Ιησού -αυτός ο Ιάκωβος ίσως - αυτός με το απόκρυφο ευαγγέλιο, μπορεί να είναι και ο πατέρας του;)
http://mariannavergi.blogspot.gr/2016/07/blog-post_21.html?spref=fb

Δεν υπάρχουν σχόλια: