Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016

Με τις ποικίλες ιδιότητες και γνώσεις μου… Ως μηχανολόγος, καθηγητής, ναυπηγός, σχεδιαστής, Αναγνώστης –Κατηχητής… Αλλά –κυρίως, και ως ειδήμων περί τα κόμιξ… Θα προσπαθήσω να ερευνήσω πάλι –με την καλή σας την παρέα… Μερικές ακόμα πτυχές, της γνωστής αγιογράφησης, του αγίου Γεωργίου του Δρακοκτόνου. Έχουμε λοιπόν και λέμε…

1. Αρχικά να πούμε ότι προβληματίζει το γεγονός, ότι ο Άγιος, μάχεται τον δράκο στο έδαφος μόνο. Τι δράκος ήταν αυτός; Καμιά καλοταϊσμένη σαύρα; 
Διότι όπως ξέρουμε -όσοι έχουμε σπουδάσει κινέζικη τέχνη, οι δράκοι πετούνε κιόλας, και βγάζουν και φωτιές από το στόμα. 
Αυτό το ψοφίμι -ο δράκος του αγίου, τι είδους δράκος ήταν;
Αλλά πάλι –να πούμε και του στραβού το δίκιο, αν πετούσε, πώς θα τον κυνηγούσε ο Άγιος μας -για να τον σκοτώσει, όταν αυτός είχε μόνο ένα απλό άλογο, και όχι κάποιο φτερωτό -να πούμε, σαν αυτά που βλέπουμε σε άλλες μυθικές εικόνες.
2. Βέβαια, δράκο που πετούσε, μπορούσε άνετα να τον πολεμήσει –ως ιπτάμενος κι αυτός, ο Σούπερμαν, όπως περίτρανα αποδεικνύεται από τα σχετικά τεύχη της συλλογής μας.
 
3. Άλλος δε μυθικός ήρωας –πολεμιστής εναντίον δράκου, ήταν και ο γνωστός μας ο Ταρζάν, ο πάντα «σε νέες περιπέτειες». 
 
4. Αλλά ακόμα «Δράκο», και τι δράκο… Έχουμε επίσης, και στις ιστορίες του γνωστού μας ήρωα… Του «μικρού καου-μπόη», της σειράς παραμύθια της Χαλιμάς (πάνω φωτο).
 
5. Κάποιοι όμως λένε ότι είναι συμβολική η εικόνα με τον άγιο Γεώργιο. Ότι δεν σκότωσε κανέναν δράκο… Αλλά ότι -ως χριστιανός, πολέμησε την αρχαία ειδωλολατρική θρησκεία, την ειδωλολατρία… Τους λεγόμενους «ιερούς δράκους» της αρχαίας Ελλάδας (βλέπε Παυσανίας – Κορινθιακά)
 
Διαβάζω σε μετάφραση:
«Εξαιτίας του φόβου, κανείς δεν θέλει να εισέλθει στο μέρος που φυλάσσονται οι ιεροί δράκοι, αφήνουν τη τροφή τους στην είσοδο του ναού, και δεν ασχολούνται άλλο με αυτούς»

Δεν υπάρχουν σχόλια: