Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

Το ξέρατε ότι υπάρχει και… «Παναγία η Μηλιώτισσα»; (Είναι η πρώην «οδηγήτρια», η πρώην «Παναγία του Ελμαλίκ»… Η μετέπειτα «Παναγία της Ευτεκνίας», και «Παναγία της Μηλιάς»… Που κατέληξε τελικά σε… «Παναγία η Μηλιώτισσα»… Και γι αυτό, μεταδημότευσε –δικαιωματικά, στο χωριό Μηλιά του Νομού Πέλλας, όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα!)

Το ξέρατε ότι υπάρχει και… «Παναγία η Μηλιώτισσα»;
Υπάρχει λοιπόν, και γιορτάζει ανήμερα του πανηγυριού «της γέννησης της Θεοτόκου».
Μιλάμε δηλαδή για μια ακόμα εικόνα της Παναγίας, που είναι της κατηγορίας «οδηγήτρια». Κατοικοεδρεύει δε τώρα πια –δικαιωματικά και λόγω ονόματος, στο χωριό Μηλιά στο Ν. Πέλλας.
Την εικόνα αυτή, την έφεραν στην Ελλάδα από την Μ. Ασία το 1922,  από μια περιοχή του Νομού Νικομήδειας της Μ. Ασίας που λεγόταν Ελμαλίκ. Στην αρχή περίπου για δυο χρόνια η εικόνα εγκαταστάθηκε στον Βόλο και στη συνέχεια στο χωριό Μηλιά στο Ν. Πέλλας.
Στην αρχή, ήταν γνώστη ως «Παναγία του Ελμαλίκ».
Η επαρχεία Ελμαλίκ –που προαναφέραμε, ήταν μια τούρκικη περιοχή, όπου διαφέντευε ο διαβόητος «Αλμαλίκ-Ιμπραήμ-γιαχαχούλα-αλ-σακούλα», και από αυτόν είχε πάρει και το όνομα της.
Εμείς όμως εδώ, δεν θέλαμε να θυμίζει πια αυτόν τον «Σακούλα» η εικόνα, και σκαρφιστήκαμε, και είπαμε ότι το πρώτο της όνομα (το «Παναγία του Ελμαλίκ»), μάλλον θυμίζει κάτι από μηλιά. («άρες-μάρες-κουκουνάρες», δηλαδή). Και είπαμε να το συνδυάσουμε αυτό το τάχα ομόηχο, και με τα μήλα της αγίας Ειρήνης, και να πούμε ότι και αυτή η εικόνα είναι θαυματουργή… Και την επονόμασαν, και… «Παναγία της Ευτεκνίας». Ο ίδιος δε ο Μακαρίτης πια Μητροπολίτης Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ την ονόμασε με το κύριο όνομα: «Η Παναγία της Μηλιάς»!
Και αναφερόταν έτσι, από το 1967 και για πολλά χρόνια στα Δίπτυχα της Εκκλησίας της Ελλάδος. 

Όπως διαβάζω: «Τα τελευταία 25 χρόνια ΕΥΛΟΓΕΙ ΩΣ «ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΗΛΙΩΤΙΣΣΑ»!!!.. 
Όπως διαβάζω: 
«Χαρακτηριστικό της Εικόνας, είναι Τα χαρακτηριστικά και έντονα Μάτια Της ΠΑΝΑΓΙΑΣ, που σε παρακολουθούν από κάθε γωνία.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: