Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

Η Μυρτώ, γιορτάζει κανονικά στις 26 Ιουνίου (Των Αγίων Πάντων), μαζί με τα αρκουδάκια ράτσας «πάντα». Αν όμως κατάγεται από τα Κύθηρα, τότε μπορεί να γιορτάσει εξαιρετικά και σήμερα, 24 Σεπτεμβρίου (Ανάμνηση θαύματος της Θεοτόκου της Μυρτιδιώτισσας), που γιορτάζουν η Μυρσίνη, η Μυρτώ, η Μυρτιά, η Μυρτιδιώτισσα, η Μύρτα, η Μυρσώ, η Μέρσα, η Αμέρσσα, η Αμέρσα, και η θεια μου η Αμερισούδα ή Αμερσούδα!

Διαβάζω – Σχολιάζω:
Παναγία η Μυρτιδιώτισσα
Η μεγαλύτερη μονή των Κυθήρων! Βρίσκετε στην περιοχή των Μυρτιδίων στα δυτικά του νησιού και είναι χτισμένη σε ένα φυσικό βραχώδης άνοιγμα, ανάμεσα από πάρα πολλές μυρτιές! 

Η εικόνα της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας είναι το πολυτιμότερο κειμήλιο (είδωλο) του νησιού και είναι (η Παναγία είδωλο) η απανταχού προστάτιδα των Κυθηρίων. (όπου και να είσαι, θα σε βρει!)
Η παράδοση (η γνωστή «βιομηχανία θαυμάτων – Εκκλησία Α.Ε.»), λέει ότι ένας βοσκός (ονόματα δεν λέμε) είδε στον ύπνο του έναν άγγελο (κανονικό με φτερά) να του υποδεικνύει ένα σημείο στην περιοχή που είχε τα πρόβατά του. Εκεί μέσα σε μια μυρτιά υπήρχε μία εικόνα με την Παναγία. Ο βοσκός ξύπνησε θορυβημένος (ήταν προφανώς και θρήσκος και αλαφροΐσκιωτος). Το πρωί (μετά τον καφέ και το κολατσιό) πήγε και βρήκε την εικόνα (...να κρέμεται σαν μπρελόκ, από την Μυρτιά!). Την πήρε στο σπίτι του στο γειτονικό χωριό Καλοκαιρινές. (δεν σκέφτηκε να ενημερώσει ούτε την ενορία του, ούτε τον παπά, ούτε και τον Επίσκοπο!)
Τη νύχτα (εκεί γύρω στα μαύρα μεσάνυχτα) η εικόνα εξαφανιζόταν και επέστρεφε στη μυρτιά. (ήταν η ώρα που ο βοσκός ξυπνούσε για να πάει για κατούρημα, και διαπίστωνε ότι η εικόνα είχε εξαφανιστεί. «Πού να έχει πάει» αναρωτιόταν, και αφού σκεπτικός την τίναζε, γύριζε στο κρεβάτι του να ξανακοιμηθεί). Ο βοσκός (τότε, γυρισμένος στο άλλο το πλευρό) είδε ξανά τον άγγελο να του λέει πως η εικόνα έπρεπε να μείνει εκεί κοντά στη μυρτιά. (δεν του το είπε από την αρχή, έτσι για να έχει σασπένς όλη αυτή η ιστορία).
Έτσι ο βοσκός έκτισε ένα μικρό εκκλησάκι δίπλα στη μυρτιά… (ήταν και λίγο χτίστης, λίγο υδραυλικός, και έπιαναν τα χέρια του και από ηλεκτρολογικά… Α, βέβαια ήταν και καλός τυροκόμος!) …και τοποθέτησε την εικόνα εκεί, την οποία την ονόμασε (έτσι του κατέβασε η γκλάβα του) …Μυρτιδιώτισσα!!!..
Αυτό το εκκλησάκι παραμένει έως σήμερα και ονομάζετε παλαιό Καθολικό όπου εκεί στεγάζεται η εικόνα της Παναγίας μαζί με τα τάματα των επισκεπτών της (εικόνα χωρίς τάματα, είναι για τα… πετάματα στα μπάζα!), μερικά τεράστια κεριά (τοοόσα, με το συμπάθιο), φτιαγμένα από τους ιερείς της εποχής και μερικές άλλες μικρές εικόνες (δευτερευούσης σημασίας).
Η εικόνα όταν βρέθηκε δεν είχε τις σημερινές διαστάσεις. Αυτές τις απέκτησε (!!!) αργότερα όταν τοποθετήθηκε σε ξύλινο πλαίσιο. Το 1837 φιλοτεχνήθηκε το χρυσό ένδυμα (ανέβηκε κι άλλο η αξία της), έργο του καλλιτέχνη Νικόλαου Σπιθάκη. Από αυτή την αρχαία εικόνα φαίνονται μόνο τα πρόσωπα (την υπόλοιπη την είχε σκεπάσει το χρυσό πουκάμισο), στα οποία (πρόσωπα) με την πάροδο των αιώνων (υγρασία, καπνοί από κεριά και λιβάνια, μόλυνση περιβάλλοντος, νέφος, ψεκασμοί, κλπ) δεν διακρίνονται πλέον τα χαρακτηριστικά... (και έτσι, ο άλλος ο χριστιανός τώρα, που βλέπει την εικόνα, βλέπει μόνο δυο μαύρες τρύπες και ένα χρυσό πουκάμισο... Για να το λατρέψει, να το ασπαστεί, να το προσκυνήσει, να του ανάψει κεριά, να το λιβανίσει, να του κρεμάσει τάματα… Βλέπει, ένα ...τοτέμ, ο μαλάκας!)
Το κορυφαίο θρησκευτικό έθιμο των Κυθήριων είναι η λιτάνευση κατά την Κυριακή της Ορθοδοξίας από τα Μυρτίδια στη Χώρα. Η περιφορά της εικόνας διαρκεί 15 ημέρες (δουλειά δεν είχε ο διάβολος…) περνώντας μέσα από τα περισσότερα χωριά του νησιού καταλήγοντας στην Χώρα.  Πολλοί πιστοί ακολουθούν την εικόνα κατά την περιφορά της (στα τέσσερα;) και τις 15 μέρες!
Η Μυρτιδιώτισσα γιορτάζει στις 24 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία ευρέσεως της εικόνας. (ημερομηνία που βρέθηκε γραμμένη στο προσωπικό ημερολόγιο του βοσκού.)
https://www.kythera.gr/whattosee/myrtidiotissa.php

ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΑ:
αγάπη νταϊφά 
Panagiotis,
Είναι μια απο τις λίγες "μαύρες Παναγίες"
Panagiotis Michalopoulos 

ΛΑΤΡΕΥΟΥΜΕ... ΚΑΡΒΟΥΝΑ !!!..
https://www.facebook.com/secondlight/posts/10210530586800111

1 σχόλιο:

P. MICHALOPOULOS είπε...

Εορτάζοντες, σήμερα:
Περσεφόνη, Πέρσης, Θέκλα, Κόπρος, Μυρσίνη, Μυρτώ.