Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

«Φάε λάδι, και έλα βράδυ»

Χωρίς καντήλι, χωρίς κερί, χωρίς εικόνα και λιβάνι και κομποσκοίνι, δεν γίνεται προσευχή; Πρέπει οπωσδήποτε να ανάψεις το καντηλάκι, για να προσευχηθείς; Έχει κάτι το μαγικό, το καντηλάκι; Χωρίς καντηλάκι, δεν σε βλέπει ο θεός και δεν ακούει την προσευχή σου; Τι εφεύρεση κι αυτή με τα καντήλια ε; Για να μαζεύουν λάδι, οι παπάδες! Χα!
ΔΙΑΒΑΖΩ:
Η Anna Achilleos κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
Χθες στις 8:15 π.μ.
Η ελιά και το λάδι στη Θρησκεία
Το δέντρο της ελιάς και το λάδι έχουν για τον βυζαντινό άνθρωπο πέρα από την καθημερινή διατροφική σημασία, μια σειρά από συμβολικές σημασίες. Το ελαιόλαδο συχνά το χρησιμοποιούσαν κατά την χριστιανική δοξασία, οι άγιοι ως «θαυματουργό» φάρμακο και μ’ αυτό θεράπευαν ασθένειες που οι γιατροί αδυνατούσαν να θεραπεύσουν. Ετυμολογικά, η λέξη “έλαιον” συνδέεται με την λέξη “έλεος” και έτσι καταγράφεται ένας μεγάλος αριθμός αναφορών στην σχέση των δυο αυτών λέξεων, ιδιαίτερα σε αγιολογικά κείμενα.

Η χριστιανική Εκκλησία, αφομοίωσε όσα στοιχεία υπηρετούσαν την ιδιαίτερη ταυτότητα και αποστολή της. Ανάμεσα σε αυτά και η συμβολική χρήση του λαδιού. Στην Καινή Διαθήκη το ελαιόλαδο εξακολουθεί να εκτιμάται ως πολύτιμη πηγή φωτισμού και μέσο θεραπείας. Την ιαματική ιδιότητα του λαδιού ο Χριστός συνδύασε με την πνευματική και απελευθερωτική δύναμη της αλήθειας. Επίσης στην καινή Διαθήκη το λάδι χρησίμευε και ως μέσο καλλωπισμού αλλά και ένδειξη τιμής, φιλίας και αγάπης.
Έχει τεκμηριωθεί ότι ο πολυποίκιλος συμβολισμός του ελαίου στη χριστιανική λατρεία βασίζεται σε παλιότερες ιδέες, παραδόσεις και δοξασίες, γεγονός που αναδεικνύει την διαχρονική και θεμελιακή του σημασία και στο λατρευτικό πεδίο της ανθρώπινης ύπαρξης.
eleokarpos.com
ΣΧΟΛΙΑ:
Panagiotis Michalopoulos 

Πρέπει απαραιτήτως να είναι της ελιάς το λάδι, για την χρήση του στη θρησκεία; 
Άλλο λάδι δεν κάνει; 
Όπως το καλαμποκέλαιο -για παράδειγμα, ή το ηλιέλαιο;
Σοφία Μαρτίνου 

Μόνο το ελαιόλαδο.
Panagiotis Michalopoulos 

Γιατί άραγε;
Panagiotis Michalopoulos 

Και άλλο λάδι -εκτός της ελιάς, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τα καντήλια, ας πούμε, ή και για άλλη χρήση. 
Τι το ιδιαίτερο έχει αυτό της ελιάς, που το κάνει θρησκευτικό;
Σοφία Μαρτίνου 

η μοναδική ποιότητά του,η ιστορία του,ο συμβολισμός του (από την Αθηνά ως την Ομιλία στο Ορος των Ελαιών ,ο κότινος ,καί τόσα άλλα...)
Panagiotis Michalopoulos 

1. Η Αθηνά έφερε μια ελιά, ένα ελαιόδεντρο τότε, σαν προσφορά… Αυτός όμως ο μύθος είναι ικανός να κάνει το λάδι ιερό, και για τη δική μας εκκλησία;
2. Και ελιά, ένα κλαράκι της, κρατούσε στο ράμφος του το περιστέρι του Νώε μετά τον κατακλυσμό. Έτσι, συμβολίζει και την ειρήνη. Στον χριστιανισμό όμως, πώς έγινε το λάδι κάτι το ιερό; Φαρμακευτικό να μου πεις, ναι, διότι και ο καλός Σαμαρείτης έριξε λάδι και κρασί στην πληγή εκείνου του δυστυχισμένου.
3. Λέτε για το Όρος των Ελαιών. Αλλά και κάτω από άλλα δέντρα βρέθηκε ή πέρασε ο Χριστός!
Πολύ δε από τον χρόνο του, τον πέρασε στη θάλασσα, με τα δίχτυα των ψαράδων, με τα ψάρια κλπ. Δεν έχουμε όμως αγιοποιήσει, και, το θαλασσινό νερό!
4. Αλλά αυτό που λέτε για την μοναδική ποιότητα του λαδιού, έχετε δίκιο. Κάτι ποιοτικό (κάτι ακριβό) θα θελαν οι παπάδες για προσφορά, κάτι αξίας που να μπορούν να το πάρουν σπίτι τους με το πρόσχημα ότι το χρειάζονται για τα καντήλια του ναού.
«Φάε λάδι, και έλα βράδυ», λέει και το γνωστό λαϊκό ρητό.

https://www.facebook.com/anna.achilleos.3/posts/909746515817747

Δεν υπάρχουν σχόλια: