Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

Και βέβαια, κανένα Ευαγγέλιο, με καμία εικόνα του, δεν μας διδάσκει αυτόν τον τύπο της (κωλο-δακτυλικής) ευλογίας!

Ο Paulos Ioannou ενημέρωσε την εικόνα του προφίλ του.
Paulos Ioannou
2 ώρες πριν

Panagiotis Michalopoulos 
ΕΤΣΙ ΕΥΛΟΓΟΥΣΕ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ;
Paulos Ioannou 

Πολύ καλή παρατήρηση.
Τα πάντα στις εικόνες έχουν τον σημασιολογικό τους χαρακτήρα.
Τα δύο δάκτυλα σχηματίζουν το IC ~ Ιησούς και τα υπόλοιπα τρία το XC ~ Χριστός. Έτσι πρέπει να ευλογούν οι Αρχιερείς δίνοντας την ευλογία του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.
Ο Πρώτος Μέγας Αρχιερεύς Ιησούς Χριστός μας διδάσκει με το Ευαγγέλιό του και με τις Εικόνες Του.
Panagiotis Michalopoulos 

Πράγματι, ο Πρώτος (και τελευταίος) Μέγας και πραγματικός Αρχιερεύς, είναι ο Ιησούς Χριστός! 
Αυτοί οι δικοί μας, οι μεγαλόσχημοι ρασοφόροι, είναι απλά Επίσκοποι, σκέτοι παπάδες δηλαδή, που φαντάζονται τον εαυτό τους και για… Δεσπότη, στη θέση του Δεσπότη Χριστού, σε ειδικό θρόνο μέσα στην εκκλησία, μασκαρεμένοι μάλιστα και σε βυζαντινούς αυτοκράτορες!
Και βέβαια, κανένα Ευαγγέλιο, με καμία εικόνα του, δεν μας διδάσκει αυτόν τον τύπο της ευλογίας!

Paulos Ioannou 
Δεν θα διαφωνήσω όσον αφορά τους παπάδες που λέτε γιατί στην πλειονότητά τους αυτοί είναι. Εξαιρούνται κάποιοι ταπεινοί και ορθόδοξοι.
Τι εννοείτε όμως "δεν μας διδάσκει αυτόν τον τύπο της ευλογίας"; Γνωρίζετε κάποιον άλλο; Είναι ενδιαφέρον αυτό που λέτε.
Panagiotis Michalopoulos 

Χρησιμοποίησα τα λόγια σας. Και παρατήρησα, ότι καμία εικόνα του Ευαγγελίου δεν μας διδάσκει αυτόν τον τύπο της ευλογίας.
Αυτό εννοώ, και τίποτε άλλο.
Και εφόσον δεν ξέρουμε πώς ευλογούσε ο Χριστός, τότε γιατί στις αγιογραφίες τον μασκαρεύουμε σαν μητροπολίτη τον Κύριο μας, και τον δείχνουμε να ευλογεί όπως αυτοί… Έτσι, με το τόσο παρεξηγημένο αυτό «ευλογημένο δάχτυλο»;

Paulos Ioannou 
Εικόνα του Χριστού μας με μορφή μητροπολίτη όπως λέτε δεν συμφωνώ ούτε εγώ.
Η ευλογία αυτή όπως σας είπα έχει σημασιολογικό χαρακτήρα και σημαίνει Ιησούς Χριστός. Τώρα αν είναι ανάξιοι αυτοί που το χρησιμοποιούν αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα.
Σας ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις σας!
Panagiotis Michalopoulos

1. Άξιοι ή ανάξιοι, οι ιερείς μας, δεν λέγονται αρχιερείς. Ένας είναι ο Αρχιερέας, ο Ιησούς Χριστός, όπως προανέφερα.
2. Στο θέμα τώρα της ευλογίας, διαφωνώ και με την εφεύρεση αυτή, να ευλογούν οι παπάδες μας (ή να αγιογραφούνται Άγιοι –να ευλογούν), με αυτόν τον τρόπο! Και καλά οι παπάδες μας, έτσι ευλογούν, πατέντα δική τους είναι, συνοδεύουν δε και το υπονοούμενο αυτό δάχτυλο με το «σκύψε ευλογημένη», και είναι συνεπείς με τις αρχές τους!
Στην αγιογραφία όμως, είναι αρχή απαράβατη το να μη ζωγραφούμε κάτι που δεν έχουμε δει! Και κανένας δεν είδε τον Χριστό, να ευλογεί έτσι.
Τελεία και παύλα!

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=139562266477026&set=a.123101441456442.1073741826.100012697606578&type=3&theater

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Και βέβαια είναι ασέβεια να "απεικονίζουμε" έναν δήθεν Χριστό, με μακρυά ξανθά μαλλιά, γαλάζια μάτια, με αυτοκρατορικές στολές και μίτρες στο κεφάλι, με φωτοστέφανα, και να ευλογεί με χειρονομίες των δάχτυλων! Δεν είχε αυτά τα χαρακτηριστικά, ούτε ευλογούσε έτσι. Επιπλέον, είναι συγκρητισμός και ασέβεια διότι και οι αρχαίοι ειδωλολάτρες θεοί παρουσιάζονται με φωτοστέφανα, όπως κι ο Βούδας ο οποίος "ευλογεί" ανάλογα με το δάκτυλο

http://4.bp.blogspot.com/-0J5DvZEsQFE/U8GE_IbDG-I/AAAAAAABxgE/2it4Hh2i4hY/s1600/2.jpg

(η φωτο από το "Χαίρετε").

Ο Βούδας ενίοτε, κρατάει όπως οι μουσουλμάνοι κι ινδουϊστές μοναχοί, και μετά την Τουρκοκρατία και οι δικοί μας, κομποσχοίνι! Ευτυχώς που δεν τόλμησαν (ακόμα) να βάλουν σε εικόνες να κρατάει κομποσχοίνι και ο Κύριός μας.

Επισκέπτης