Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

Εσείς -σαν έλληνας ορθόδοξος χριστιανός, θα μπορούσατε να προσεύχεστε με ένα κομπολόι, αντί με κομποσκοίνι;

Διαβάζω:
Μαθαίνοντας την ιστορία του κομπολογιού στο Θησείο
Posted on 15 Ιουλίου 2016

Ο Δημήτρης είναι κομπολογάς. 

Συνδυάζει διάφορες χάντρες και τις μετατρέπει στα πιο όμορφα κομπολόγια. Σε κομπολόγια που όπως μας αποκάλυψε έχουν τη δική τους ιστορία. Καθένα κι ένας συμβολισμός, κάθε αριθμός χαντρών και μία σημασία.
«Αυτό είναι το σλαβικό κομπολόι. Το χρησιμοποιούν ως προσευχητάρι.», μας εξηγεί. «Η κατασκευή του εκκινεί από τον Μέγα Αλέξανδρο.
Εντυπωσιασμένοι από τις γνώσεις του Δημήτρη, συνεχίζουμε να ρωτάμε και για τα υπόλοιπα κομπολόγια που βρίσκονται στον πάγκο.
Αυτό με τις 7 χάντρες, μας εξηγεί, είναι συνυφασμένο με τις 7 μοίρες της αρχαιότητας. Αυτό με τις 17 είναι ταυτισμένο με τους Τιτάνες και το Δευκαλίωνα. Αυτό με τις 21 χάντρες, είναι εκείνο που προτιμούν οι περισσότεροι χωρισμένοι.
Και όλα έχουν μονό αριθμό στο σύνολό τους. Οι χάντρες τους μπορεί να είναι από 3 έως και 303.
Μόνο κομπολόι με ζυγό αριθμό χαντρών εκείνο των «Ταοϊστών», το οποίο χρησιμοποιείται και από τους Βουδιστές.
Και φυσικά τα αγαπημένα μας μπεγλέρια. 

Τα μπεγλέρια που, όπως μας εξηγεί, θα έπρεπε να αποτελούνται από τρεις χάντρες, οι οποίες συμβολίζουν τον τρισμέγιστο Ερμή.
 

Ύστερα, θα μας δώσει πληροφορίες για τα υλικά που χρησιμοποιεί. 
Ημιπολύτιμοι λίθοι, κόκαλα ζώων, κέρατα, ακόμα και πέτρες προερχόμενες από ηφαίστεια.
Βέβαια, υπάρχει τεράστια ποικιλία ημιπολύτιμων λίθων για να επιλέξει κανείς. Το κεχριμπάρι, όπως μας εξηγεί, έχει 17 χρώματα στην γέννησή του, με το πράσινο της Κολομβίας να είναι από τα πιο γνωστά, μαζί με το βασιλικό κίτρινο.
Στη συνέχεια μιλάμε για τα κοράλλια. Πιο ακριβό από αυτά είναι το καφέ κοράλλι της Ερυθράς Θάλασσας. Ωστόσο, κάποιος μπορεί να βρει επίσης το μαύρο κοράλλι της Μαύρης Θάλασσας, το μηλοκόραλλο, προερχόμενο από τους ελληνικούς βυθούς και πολλά άλλα. 

pausestreetviewblog

Δεν υπάρχουν σχόλια: