Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Κοριτσάκια με μαντήλες; Γιατί;

ΔΙΑΒΑΖΩ:
Stella Sigrimis Tzoumas
20 ώρες πριν

ΣΧΟΛΙΑ:
Panagiotis Michalopoulos 
Ο θεός Πατέρας, σαν… γέρος;
Δεν είναι ορθόδοξη αυτή η εικόνα!
Panagiotis Michalopoulos 

Κοριτσάκια με μαντήλες; Γιατί;
Tina Antoniou 

Γιατι το λεγει ο Αποστολος Παύλος οταν προσευχωνται οι γυναίκες η οταν μπαινουν σε χωρο Ιερό να καλύπτουν τα μαλλια τους.
Καλο ειναι να μάθουν και τα κοριτσάκια απο νωρίς.
Δε το βρίσκω λάθος
Panagiotis Michalopoulos

οταν μπαινουν γενικα σε χωρο Ιερό οπως σε ενα μοναστηρι, ή ειδικα στο ναο στη θεία λατρεία;
Panagiotis Michalopoulos 

Διαβάζω στην Α΄ προς Κορινθίους Επιστολή του Αποστόλου Παύλου:
«Πρέπον εστίν γυναίκα ακατάλυπτον τω θεώ προσεύχεσθαι; ουδέ η φύσις αυτή διδάσκει υμάς ότι ανήρ μεν εάν κομά ατιμία αυτώ εστιν, γυνή δε εάν κομά δόξα αυτή εστιν; ότι η κόμη αντί περιβολαίου δέδοται αυτή».
Panagiotis Michalopoulos 

Εδώ, ούτε λίγο ούτε πολύ, μαθαίνουμε ότι οι άντρες με μακριά μαλλιά, όπως και οι ιερείς μας, θεωρούνται και άτιμοι και θηλυπρεπείς!
Panagiotis Michalopoulos 

Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι:
Ο άνδρας πρέπει να έχει ακάλυπτη την κεφαλή -στην προσευχή στη λατρεία, που σημαίνει να έχει κοντή κόμη και όχι μακριά και τούτο διότι η μακριά κόμη θεωρείται, ότι είναι κάλυμμα της κεφαλής. Αντίθετα, η γυναίκα πρέπει να μην έχει κοντή κόμη ή (όπως συνηθιζόταν τότε) να μην έχει κόμη μαζεμένη και δεμένη ψηλά στο κεφάλι της (ή κότσο όπως οι δικές μας οι θεούσες), αλλά θα πρέπει η κόμη της να είναι μακριά και να πέφτει ελεύθερα προς τα κάτω, οπότε η κόμη αυτή θεωρείται ως κάλυμμα της κεφαλής της.
Panagiotis Michalopoulos 

Ο Παύλος σ’ αυτό το θέμα είναι κατηγορηματικός και σαφής: 
«Η κόμη αντί περιβολαίου δέδοται αυτή», δηλ. τα μαλλιά της έχουν δοθεί αντί για κάλυμμα. Από την άλλη πλευρά, το να έχει ο άνδρας μακριά μαλλιά, δηλ. να έχει κάλυμμα στην κεφαλή, εκτός του ότι είναι αφύσικο και δηλώνει θηλυπρέπεια, από την άλλη ντροπιάζει το Χριστό, γιατί αντί να έχει Αυτόν για κάλυμμα, αυτός έχει τα μακριά μαλλιά του για κάλυμμα.
Panagiotis Michalopoulos 

Η γυναίκα όμως έχει για κάλυμμα της κεφαλής της τα μακριά μαλλιά της, αν δε έχει τα μαλλιά της σηκωμένα ή έχει κοντά μαλλιά, τότε είναι σαν να είναι ξυρισμένη και επομένως να μην έχει κάλυμμα στην κεφαλή. Στην περίπτωση αυτή, που η γυναίκα δηλαδή δεν διαθέτει φυσικό κάλυμμα (τα μαλλιά της), τότε θα πρέπει να φέρει τεχνητό κάλυμμα στην κεφαλή, που είναι ένα πέπλο, ένα βέλο, ένα μαντήλι, κ.λπ. Επί πλέον τα μαλλιά της την προφυλάσσουν από ζηλόφθονα και κακόβουλα πνεύματα («αγγέλους», δηλ. δαίμονες), που επιβουλεύονται την εικόνα της εικόνας του Χριστού («δια τούτο οφείλει η γυνή εξουσίαν έχειν επί της κεφαλής δια τους αγγέλους»).
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1118826544822939&set=a.661433090562289.1073741828.100000868136474&type=3&theater


https://www.facebook.com/philokaliatextsdaily/photos/a.388614164597513.1073741828.385430581582538/927815374010720/?type=3&theater

3 σχόλια:

Σς είπε...

Να και ένα χωρίο με ενδιαφέρουσα ερμηνεία. Ό,τι δηλαδή, τα κάλυμα της κεφαλής στις γυναίκες δεν είναι το τσεμπέρι, που πιθανότατα μεταδώθηκε από τον ισλαμισμό (ή επί τουρκοκρατίας για να αποφεύγουν τους ισλαμοφασίστες). Δηλ. αυτό που χρησιμοποιήθηκε για να αποφευχθούν οι ισλαμοφασίστες, κατέληξε όργανο των χριστιανοφασιστών; Από τον Άνα στον Καϊάφα;

Οπότε το ακάλυπτο κεφάλι της γυναίκας, είναι η γυναίκα χωρίς λιτά μαλλιά;

Βέβαια, από την άλλη γιατί να είναι στον άνδρα "αφύσικα" τα μακριά μαλλιά; Ο οργανισμός είναι φτιαγμένος για να μακραίνει τις τρίχες στο κεφάλι -όταν υπάρχουν χαχα- όσο πάνε! Τις τρίχες που είναι πρωτεΐνες και νεκρά κύτταρα μας!

P. MICHALOPOULOS είπε...

Μου θυμίσατε τώρα και εκείνη τη χαρακτηριστική ατάκα γνωστού ηθοποιού του παλαιού ελληνικού κινηματογράφου ο οποίος –κατά το σενάριο βέβαια μιας ταινίας, αμφισβητούσε το ότι «ο θεός έφτιαξε τα πάντα με σοφία».
Ποια σοφία, έλεγε… Τα μαλλάκια μου -που τα θέλω, μου πέφτουν, ενώ τα νύχια μου -που δεν τα θέλω, μεγαλώνουν κάθε μέρα! Χα!

Σς είπε...

:D