Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Καλημέρα, καλή εβδομάδα… Κοπιάστε! (και οι πιο πρόσφατες αναρτήσεις μου -στο blog μου το «xairete», ήταν…)

Και τώρα να πούμε, όλη αυτή η λατέρνα, λέγεται …«ιερή εικόνα», την οποίαν πρέπει να τιμήσουμε ασπαζόμενοι αυτήν, προσκυνώντας την, ανάβοντας της κερί και καντήλι, και λιβανίζοντας την???


Επίκαιρη ερώτηση, με αφορμή τη σημερινή εορτή της σταυροπροσκυνήσεως: Μετά την σταύρωση του Χριστού, και τις τριήμερες διακοπές της ψυχής του στον Άδη, πού ήταν ήδη ο μετανοημένος ληστής; Αυθημερόν –τσιφ, στον παράδεισο;


Από τον Αδάμ στον Χριστό, και στη σημερινή Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως (συζητώ με την Κυρά Σούλα)


Μια σπάνια φωτογραφία (του 1965): Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Γιώργος Ζαμπέτας και η λατέρνα. (Ο μεν Μίκης είχε χρηματίσει και ψάλτης σε εκκλησία, και γνώριζε έτσι και από στολισμό εικόνων… Ο δε Γιώργος ήξερε και από λιβάνι… καλοψημένο!


Αρκαδία - Το εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας Βάστα: Είναι δε πράγματι ένα «μνημείο» αυτό, ένα αξιοπερίεργο θέαμα –δεν το λες και τσίρκο, για τη διατήρηση του οποίου (για να μη καταρρεύσει η στέγη, για να μη σκάσουν οι τοίχοι, να μη ξεραθούν τα δέντρα), έχουν δαπανηθεί κατά καιρούς, τεράστια χρηματικά ποσά από τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες αρχαιοτήτων της πατρίδας μας.


Τα μάθατε; Μόλις έφτασαν στην εκκλησία του αγίου Ελευθέριου στο Μαρούσι, διάφορα ιερά προσωπικά αντικείμενα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού… Κειμήλια από το αρχείο της Παναγίας μας, που τα φύλαγε με ευλάβεια, από την Σταύρωση Του… Όπως, κομμάτι από τον Σταυρό, το ακάνθινο στεφάνι, μερικά καρφιά, η χλαμύδα του εμπαιγμού Του από τον Πιλάτο, το σώβρακο με το οποίο έμεινε πάνω στον Σταυρό, και το Λαξευμένο μάρμαρο από τον τάφο Του. Προσοχή - προσοχή: Όσοι πιστοί, πρέπει να σπεύσουμε στο ναό για να τα λατρέψουμε δεόντως. (Σημείωση: Η υποδοχή των λειψάνων αυτών -και του μαρμάρου βέβαια- δεν έγινε με τιμές αρχηγού κράτους, για ένα έκαστο από αυτά –ξεχωριστά… Αλλά συνολικά –πακέτο, για όλα μαζί, όπως ήταν τοποθετημένα σε ένα περίτεχνο κιβώτιο, στολισμένο –σαν επιτάφιος, με λουλούδια!) Χα!


Τρίτοι χαιρετισμοί απόψε, χαιρετισμοί ξανά στη θεά Παναγιά! Ένα σήριαλ μασκαράδων, όπως είχαμε και προ ημερών με την πρώτη, τη δεύτερη κλπ, Κυριακή της Αποκριάς! Χα!


Γεια σας! Καλό μήνα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: