Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Τρίτοι χαιρετισμοί απόψε, χαιρετισμοί ξανά στη θεά Παναγιά! Ένα σήριαλ μασκαράδων, όπως είχαμε και προ ημερών με την πρώτη, τη δεύτερη κλπ, Κυριακή της Αποκριάς! Χα!

Απόψε η τηλεόραση, μεταδίδει την ακολουθία των τρίτων χαιρετισμών, από την Αγία Παρασκευή Νέας Σμύρνης. 
Στο Δεσποτικό, ο ίδιος ο μητροπολίτης, ακούει, και σιωπηλά επικροτεί τον Αναγνώστη, να απαγγέλει:
1. «Κύριε Ελέησον... και σώσον ημάς, Παναγία Παρθένε!»
Να σχολιάσουμε εδώ, ότι έτσι δίνεται η εντύπωση πως έχουν μοιραστεί οι αρμοδιότητες στα δυο αυτά ιερά πρόσωπα, ανάμεσα δηλαδη στον απλό Κύριο, και στην Υπερ-Κυρία, μαμά του. Έτσι το παιδί, απλά ελεεί, ενώ η θεά, που γεννάει θεό -Παναγιά, σώζει!
2. «Υπερένδοξε, αειπάρθενε, ευλογημένη Θεοτόκε, προσάγαγε την ημετέραν προσευχήν τω Υιώ Σου και Θεώ ημών, και αίτησαι, ίνα σώση δια Σου τας ψυχάς ημών!»
Να σχολιάσουμε εδώ, ότι επιβεβαιώνεται πια ότι η σωτηρία των ψυχών μας, η αποκλειστική αυτή εργολαβία, είναι της Παναγίας κατοχυρωμένο έργο… Για την οποία Παναγία ο Χριστός είναι απλά το παιδί της που μπορεί να το κάνει ό,τι θέλει, ενώ μόνο για εμάς είναι θεός Μέγας ο Χριστός. 

Έτσι λοιπον Εκείνη, μπορεί να αιτεί, να απαιτεί, να έχει Εκείνη τη γενική διεύθυνση της φάμπρικας που σώζει ψυχές.
Από την καινή διαθήκη άλλωστε, θυμόμαστε και το περιστατικό με το πρώτο θαύμα του Χριστού που έγινε σε ένα γάμο (στην Κανά), στον οποιον βέβαια ο Χριστός δεν θα πήγε για να χορέψει να φάει και να πιει, αλλά μάλλον από διάθεση υποταγής στη μητέρα του, την οποίαν έπρεπε να συνοδεύσει εκεί… 

(Αλήθεια, πού ήταν ο Ιωσήφ; Σπίτι, και έπλενε τα πιάτα;)
Και (στο γάμο πάλι) αν και ο Χριστός δεν είχε προληφθεί σαν μετρ, σαν σεφ, ή σαν γκαρσόνι στο γάμο αυτό, φρόντισε ωστόσο να έχουν οι καλεσμένοι αρκετό κρασί, για να συνεχίζουν απρόσκοπτα το γλέντι μέχρι το πρωί. Και αυτό βέβαια, με απαίτηση της μαμάς Του, που όταν σώθηκε το κρασί, τον έβαλε να κάνει αυτήν την θαυμαστή μετατροπή του νερού στα κανάτια σε εκλεκτό κρασί!
Έτσι λοιπον γίνεται και στην υμνολογία της Εκκλησίας μας… 

Ο Χριστός, μοιάζει να βάζει νερό στο κρασί του, και αφήνει παπάδες, δεσποτάδες, και ψάλτες, να αποδίδουν στη μαμά του τη σωτηρία μας, και να ξεχνούν ότι μόνον Εκείνος είναι αναμάρτητος, μόνον Εκείνος σταυρώθηκε για τη σωτηρία μας!
Τρίτοι χαιρετισμοί απόψε, χαιρετισμοί ξανά στη θεά Παναγιά! Ένα σήριαλ μασκαράδων, όπως είχαμε και προ ημερών με την πρώτη, τη δεύτερη κλπ, Κυριακή της Αποκριάς! Χα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: