Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Ψυχοσάββατο αύριο: Το ότι τους μνημονεύουμε τους νεκρούς μας, –στην εκκλησία και όχι στο σπίτι… Το ότι δεν τους ξεχνάμε –στην εκκλησία βέβαια, και όχι στο σπίτι… Το ότι βράζουμε οπωσδήποτε και κόλλυβα, και ανέβουμε κεριά από το παγκάρι –στην εκκλησία πάντα, και όχι στο σπίτι… Τότε, πόσο μεγαλύτερο μπορεί είναι το όφελος, για τους… παπάδες του Μαμωνά, για τις φαρδιές τους τσέπες, για τα Σιμωνιακά τα τυχερά τους;

ΔΙΑΒΑΖΩ:
Ο χρήστης Ενορία Αρχοντικού δημοσιοποίησε...
4 ώρες πριν

Το Σάββατο το οποίο μας έρχεται ,ονομάζεται ψυχοσαββατο επειδή μνημονευουμε όλους τους νεκρούς μας, κυρίως με κολυβα. 
Η μέρα είναι αφιερωμένη στην προσευχή για τις ψυχές των κεκοιμημενων μας.
Ας μην τους ξεχάσουμε. ..
ΣΧΟΛΙΑΖΩ:
Panagiotis Michalopoulos

Ψυχοσάββατο αύριο: 
Το ότι τους μνημονεύουμε τους νεκρούς μας, –στην εκκλησία και όχι στο σπίτι… 
Το ότι δεν τους ξεχνάμε, –στην εκκλησία βέβαια, και όχι στο σπίτι… 
Το ότι βράζουμε οπωσδήποτε και κόλλυβα, και ανέβουμε κεριά από το παγκάρι –στην εκκλησία πάντα, και όχι στο σπίτι…
Τότε, πόσο μεγαλύτερο μπορεί είναι το όφελος, για τους… παπάδες του Μαμωνά, για τις φαρδιές τους τσέπες, για τα Σιμωνιακά τα τυχερά τους;
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=213089055712514&id=100010342637025


ΔΕΙΤΕ, ΚΑΙ, ΑΥΤΟ: 
Σάββατο, 12 Μαρτίου 2016

ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ: Ψυχοσάββατο αύριο


ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΑ:
Eftixia Sarof
Το Σάββατο πριν από την Κυριακή της Απόκρεω, λέγεται - «Σάββατο των Ψυχών» ή Ψυχοσάββατο. Είναι το πρώτο από τα δύο Ψυχοσάββατα του έτους (το δεύτερο επιτελείται το Σάββατο πριν από την Κυριακή της Πεντηκοστής).
Ο λόγος που το καθιέρωσε η Εκκλησία μας, παρ' ότι κάθε Σάββατο είναι αφιερωμένο στους κεκοιμημένους, είναι ο εξής: 

Επειδή πολλοί κατά καιρούς απέθαναν μικροί ή στην ξενιτιά ή στη θάλασσα ή στα όρη και τους κρημνούς ή και μερικοί, λόγω πτώχειας, δεν αξιώθηκαν των διατεταγμένων μνημοσυνών, «οι θείοι Πατέρες φιλανθρώπως κινούμενοι θέσπισαν το μνημόσυνο αυτό υπέρ πάντων των άπ' αιώνος εύσεβώς τελευτησάντων Χριστιανών».
Επειδή την Κυριακή της Απόκρεω ποιούμε ανάμνηση της Δευτέρας Παρουσίας του Χριστού και οι κεκοιμημένοι μας ακόμη δεν κρίθηκαν, τους μνημονεύουμε σήμερα και, επικαλούμενοι το άπειρο έλεος Του, παρακαλούμε τον Θεό με το μνημόσυνο πού κάνουμε, να τους αναπαύσει. Συγχρόνως δε, ενθυμούμενοι και εμείς το θάνατο και «διεγειρόμεθα προς μετάνοιαν...». 

Panagiotis Michalopoulos 
ΔΙΑΒΑΖΩ:
«Και επειδή μερικοί, λόγω πτώχειας, δεν αξιώθηκαν των διατεταγμένων μνημοσυνών, οι θείοι Πατέρες φιλανθρώπως κινούμενοι θέσπισαν το μνημόσυνο αυτό υπέρ πάντων των άπ' αιώνος εύσεβώς τελευτησάντων Χριστιανών».
ΣΧΟΛΙΑΖΩ:
Τι θα πει «λόγω πτώχειας»; 

Δεν είχαν αρκετά χρήματα οι συγγενείς τους, -τόσα όσο απαιτούνταν, για να πληρώσουν τους παπάδες για να τους μνημονεύσουν;
Panagiotis Michalopoulos  
Διαβάζω:
«Επειδή την Κυριακή της Απόκρεω ποιούμε ανάμνηση της Δευτέρας Παρουσίας του Χριστού και οι κεκοιμημένοι μας ακόμη δεν κρίθηκαν, τους μνημονεύουμε σήμερα και, επικαλούμενοι το άπειρο έλεος Του, παρακαλούμε τον Θεό με το μνημόσυνο πού κάνουμε, να τους αναπαύσει
Σχολιάζω:
Δεν έγινε ακόμα η μεγάλη κρίση, η γενική, ζώντων και νεκρών, που θα γίνει στη Δευτέρα Παρουσία. Μερική κρίση όμως έχει ήδη γίνει, για τους «κεκοιμημένους». Αφού μετά θάνατον δεν υπάρχει μετάνοια, δεν υπάρχει σωτηρία. Χαρακτηριστική είναι η παραβολή του Κυρίου με τον πλούσιο και τον φτωχό Λάζαρο!
Άλλωστε, ένας «κεκοιμημένος», βρίσκεται στην αιωνιότητα, εκεί που δεν μετράει ο χρόνος, εκεί που δεν περιμένει εμάς να του κάνουμε τα προσωπικά, τα τριήμερα, τα εννιάμερα, τα σαραντάμερα, τα ετήσια μνημόσυνα, και αυτά τα δυο τα «πακέτα», τα γενικά με τα ψυχοσάββατα, για να… «αναπαυτεί», κοιμισμένος άνθρωπος!
Όλη η ιστορία είναι ειδωλολατρική, με τα ίδια ακριβώς που γίνονταν και στην αρχαία Ελλάδα με τους 12θεϊστές. Είναι πράξη εμπορική. Μοιάζει δε, με τα συγχωροχάρτια που έδινε η παπική εκκλησία.
 
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=254890648175849&set=a.149243958740519.1073741827.100009647479811&type=3&theater

Δεν υπάρχουν σχόλια: