Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

Διαβάζω: Παναγία Παραμύθια! Και ρωτώ: Τι παραμύθια;

ΔΙΑΒΑΖΩ:
Ο Αγιος Παντελεημων κοινοποίησε τη φωτογραφία του Rostyk Zacharczuk.
12 ώρες πριν

ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=581959728626096&set=a.433099530178784.1073741833.100004362223838&type=3&theater
ΣΧΟΛΙΑ:

Βασιλικη Μπουκα 
ΚΑΛΙΜΕΡΑ ΓΕΡΟΝΤΑ
Σοφια. Γρηγορακη 

ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ βοήθεια μας.
Καλό μεσημέρι..
Panagiotis Michalopoulos 

ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ? 
TI ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ?
THΣ ΧΑΛΙΜΑΣ?
Σοφια. Γρηγορακη 

Συγνώμη τι εννοεις;
Panagiotis Michalopoulos 

Διαβάζω: Παναγία Παραμύθια! 
Και ρωτώ: Τι παραμύθια;
Σοφια. Γρηγορακη

Μάλλον δεν γνωρίζεις καλή Γραμματική.
Γράφω ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ. 
Επειδή είναι ιερό πρόσωπο γράφεται με κεφαλαία γράμματα.
Ο Τόνος είναι στο (θι).
Panagiotis Michalopoulos

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1687914671454385&id=100007076041173
ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΑ:
Panagiotis Michalopoulos 
Το ιστορικό της εικόνας «Παναγία η Παραμυθία»: 
Για την εικόνα αυτή, η παραμυθο-παράδοση μάς λέει, ότι η αρχική έκφραση των προσώπων και η στάση του σώματος του Κυρίου και της Παρθένας Μαρίας, ήταν διαφορετικές… Αλλά ξαφνικά μια μέρα, άλλαξαν λέει αυτόματα, -θαυματουργικά! ,Έγινε δηλαδη με μιας, ζωντανή η εικόνα, κάτι σαν κινούμενο σχέδιο και Μίκυ-Μάους, και αυτο-ξανα-ζωγραφίσθηκε ξανά και ξανά, διαφορετικά… Μέχρι στην τελική αυτή φάση του καρέ (τη σημερινή άποψη της εικόνας), όπου και παρέμεινε παγωμένη μετά, από τότε μέχρι και σήμερα, και έτσι θα παραμείνει και στους αιώνες των αιώνων, Αμήν… Αφού στο μεταξύ έχουν κατασκευαστεί πολλά τέτοια θαυματουργά αντίγραφα της εικόνας αυτής και κυκλοφορούν παντού... ως θαυματουργά και αυτά!
Panagiotis Michalopoulos 
Μετακίνηση βέβαια –επίσης θαυματουργική, έχουμε και στην ετέρα (όχι και εταίρα) αιρετική εκκλησία, την αδελφή του Βαρθολομαίου –την παπική. Εκεί, έχουμε αγάλματα της Παναγίας, τα οποία ζωντανεύουν και μετακινούνται!
Panagiotis Michalopoulos 
Η μετακίνηση τώρα σε εμάς, η σχετική με την εικόνα «Παναγία η Παραμυθία», έγινε λένε, με αφορμή ένα περιστατικό, στο οποίο παραλίγο να παίξουν ξύλο ο Χριστός με την τσαούσα μαμά του, εκεί πάνω στην εικόνα. 
Να τι ακριβώς συνέβη: 
Το 807 μ.Χ. λέει ο μύθος, αποβιβάστηκαν κρυφά πειρατές στην παραλία της διαβόητης από τότε μονής Βατοπαιδίου στο Άγιο Όρος και περίμεναν κρυμμένοι το πρωινό άνοιγμα της πύλης, για να επιτεθούν… Ο παπάς ο Γούμενος, μετά το τέλος του όρθρου έμεινε μόνος, χωρίς τα γουμενάκια του, και τα παιδάκια του – τα παπαδάκια του… Αυτά, πήγαν για το μεροκάματο, στα διάφορα διακονήματα… 
Αυτός, χωρίς άλλους μάρτυρες, έμεινε μόνος στο ναό για να συνεχίσει τάχα την προσευχή του, στην πραγματικότητα όμως για να φτιάξει το παραμύθι του!
Panagiotis Michalopoulos 
Άκουσε λέει, τα εξής λόγια της Παναγίας, ο Γούμενος: «Μην ανοίξετε σήμερα τις πύλες της μονής, αλλά ανεβείτε στα τείχη και (αφού έχετε φάει και μπόλικη φασολάδα από βραδύς), αρχίστε τα αέρια, και με αυτά διώξτε τους πειρατές!».
Στρέφοντας το βλέμμα του
ο Γούμενος:, είδε και άκουσε, και έφριξε! Του σηκώθηκαν όλες του οι τρίχες, κάγκελο -από τον φόβο!
Το Θείο βρέφος, άρχισε να απλώνει το χέρι του και να σκεπάζει τα χείλη τής αυθαιρετούσας μητέρας του, λέγοντας: «Μη ρε μάνα, μη! Άφησε τους, τους παλιο- τράγους, να τιμωρηθούν όπως τους αξίζει. Να μπουν μέσα οι πειρατές, και να τους ξηγηθούν αλμυρό φιστίκι –καβουρδισμένο!». Η Παναγία τότε σκέφτηκε αρχικά να του αστράψει ένα σκαμπίλι, ή να του βάλει και πιπέρι στο στόμα, αλλά μετάνιωσε και έκανε κάτι πιο ήπιο: Πιάνοντας με το χέρι της το χέρι του πιτσιρίκου της, και στρέφοντας λίγο το κεφάλι της, για να ελευθερώσει τα χείλη της, επανέλαβε με πείσμα και θράσος αντιλογίας προς τον θεάνθρωπο, τα ίδια λόγια!!!.. Αυτό ήταν: Αυτός ο τελευταίος σχηματισμός των προσώπων παρέμεινε μόνιμα στην εικόνα! Και όλο αυτό το κόνσεπτ, δεν ήταν κάτι το διαφορετικό από ένα καρατσεκαρισμένο θαύμα… Δεν άλλαξε δηλαδη κρυφά την εικόνα την προηγούμενη ο Γούμενος, με μιαν άλλη!

Panagiotis Michalopoulos 
Βέβαια, δεν ξέρουμε αν πράγματι είχαν φτάσει και μέχρι εκεί –αυτοί οι δαίμονες, αυτά τα τέρατα, οι «Πειρατές της Καραϊβικής», για να γυρίσουν σκηνές της νέας τους ταινίας, με θέμα το αμαρτωλό Βατοπαίδι…
Αλλά η μονή αυτή (καλλιγραφίας, από τότε) βάφτισε αμέσως από τότε τη νέα αυτή εικόνα, το νέο αυτό μόρφωμα της… Και παρά το ότι επρόκειτο για ένα κανονικό μαλλιοτράβηγμα μαμάς και παιδιού, την ονόμασαν την εικόνα της αυτή… «Παραμυθία»! Που σημαίνει καταπράϋνση ή μετριασμός!
Η καταπράυνση βέβαια ήλθε στο τέλος, όταν πάγωσε η εικόνα, και τα δυο συγγενικά αυτά πρόσωπα έπαψαν να τσακώνονται –έτσι δημόσια, τουλάχιστον!
(Πηγή: Σελίδα «Θεοτόκος Μαρία»)

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1687914671454385&id=100007076041173

Δεν υπάρχουν σχόλια: