Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

Τί είναι το κομποσκοίνι; Πού εμφανίστηκε για πρώτη φορά; Ποιοί το χρησιμοποιούσαν; Σε τι χρησίμευε...

ΔΙΑΒΑΖΩ:
Κωστασ εθνικιστης ελλην χ.ο
23 λεπτά πριν
Τί είναι το κομποσκοίνι; Πού εμφανίστηκε για πρώτη φορά; Ποιοί το χρησιμοποιούσαν; Σε τι χρησίμευε...
https://www.facebook.com/groups/aioniapoli3/permalink/768351033297796/
 

ΣΧΟΛΙΑΖΩ:
Panagiotis Michalopoulos
Διαβάζω - σχολιάζω:
1. «Σύμφωνα με την παράδοση, ο όσιος Παχώμιος το 320 μ.Χ., ίδρυσε με την βοήθεια του Αγίου Αντωνίου το πρώτο μοναστήρι στη Θηβαϊδα της Αιγύπτου. Αρχισε να αναζητεί τρόπο που θα βοηθούσε τους μοναχούς στην αυτοσυγκέντρωση της προσευχής και στην αρίθμηση των ευχών. Κατά την παράδοση πάντα, ο Αρχάγγελος Γαβριήλ επισκέφθηκε στον ύπνο του τον όσιο Παχώμιο και του έδειξε πώς θα φτιάξει το εργαλείο που θα εξυπηρετούσε τις ανάγκες της προσευχής. Το εργαλείο αυτό ήταν το κομποσκοίνι.»
Ποια παράδοση τα λέει αυτά; Ποια είναι η Πηγή σας;
 

2. «Ο προσευχόμενος, λέει αλληλοδιαδόχως τις ευχές: Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με, Υπεραγία Θεοτόκε Σώσον ημάς, Άγιοι του Θεού πρεσβεύσατε υπέρ υμών.»
Ώστε λοιπόν, ο Χριστός απλά ελεεί, ενώ η Παναγία σαν… ανώτερη (χα!) μπορεί και… σώζει! Οι δε Άγιοι, ένα τσούρμο αυτοί, απλά πρεσβεύουν! Χα!

 
3. «Έχει χρώμα μαύρο που συμβολίζει το πένθος των αμαρτιών αφού “ουδείς αναμάρτητος (πρβλ. Γ’ Βασ. 8:46, Ιώβ 4:17, Ρωμ. 3:9-12 κ.ά.).»
Αφού ουδείς αναμάρτητος, πλην του Χριστού, δεν είναι αναμάρτητη ούτε και η Παναγία, αλλά μια αμαρτωλή που έχει και αυτή ανάγκη σωτηρίας! Παρά ταύτα όμως, στην προσευχή του κομποσκοινιού… την επικαλούνται ΑΥΤΗΝ για να τους σώσει!
Συμπέρασμα:
Το κομποσκοίνι, που είναι καθαρά βουδιστικής προέλευσης (όπως και τα κεριά και τα λιβάνια, όπως τα φωτοστέφανα, όπως η προσκύνηση και το χειροφίλημα, όπως και η ευλογία με το κωλοδάχτυλο) δεν έχουν καμιά σχέση με την Ιερά Παράδοση της Εκκλησίας μας!

http://orthodoxia.blogy.gr/post/1733-ti-einai-to-komposkoini

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η πίστη παραδόθηκε από τον Χριστό και τους Αποστόλους, μόνο μια φορά (άπαξ), και καταγράφηκε θεία φροντίδι, στη θεόπνευστη Καινή Διαθήκη που είναι το "Συμβόλαιο" του Κυρίου με τους χριστιανούς, (παραμένουν και αρκετά από την Παλαιά Διαθήκη π.χ. προφητείες, ιστορία, ψαλμοί κ.α.) και αλλίμονο σε όποιον αλλοιώσει, αφαιρέσει ή προσθέσει κάτι! Δεν δίνεται πλέον "συμπληρωματική" πίστη σε επόμενες δόσεις, είτε με οράματα, είτε με αποκαλύψεις. Ούτε ένα ιώτα ή κεραία δεν αλλάζει! Εμείς καταντήσαμε τη εξ αποκαλύψεως πίστη να είναι μια θρησκεία, βάλε λίγη δόση στον 3ο αιώνα με όνειρο, βάλε λίγη δόση πίστης στον 6ο αιώνα, με όραμα, άλλη δόση πίστης στον 20ο αιώνα με οπτασία, άλλαξε λίγο το Ευαγγέλιο (π.χ.υποχρεωτική αγαμία επισκόπων).

Λαμπάδες, χρησιμοποιούνται στην πρώτη Εκκλησία, π.χ. στις Πράξεις, σε νυχτερινή σύναξη με τον Απ. Παύλο. Αλλά είναι για να φωτίζουν στο σκοτάδι , όχι για λατρευτικούς σκοπούς. Αναφέρει η Κ.Δ. για χρήση λύχνων και πυρσών κ.ά. πάντα για φωτισμό. Τα καντήλια και τα κεριά είναι για να φωτίζουν και πριν τον ηλεκτρισμό χρησιμοποιούνταν για φωτισμό στους ναούς, πρόλαβα "πολυέλαιους" στην κυριολεξία, που αντί για ηλεκτρικές λάμπες είχαν καντήλια (με πολύ έλαιον) ή κεριά.
Αν το κομπολόι το ανακηρύξουμε σε ιερόν κομβοσχοίνιον απαραίτητο στοιχείο πίστεως, αν τον φακό ή το κερί το μετατρέψουμε σε ιερό απαραίτητο στοιχείο πίστεως, είναι σα να λέμε: Χριστέ, Απόστολε Παύλε, Απόστολε Ιωάννη, Πατέρες της Α' Οικουμενικής Συνόδου, δεν μας τα είπατε καλά! Αν κάποιος αναπαύεται στις προσευχές με κομβοσχοίνι, με γειά του με χαρά του. Άλλος ίσως να αναπαύεται με κομπιουτεράκι, αλλά ας μην μας το επιβάλλουν ως υποχρεωτικό! Προσωπικά μόνο και μόνο επειδή μας το έφεραν από εκεί που λέτε, δεν χρησιμοποιώ για προσευχές κομβοσχοίνιον.

Χαίρετε! Επισκέπτης