Κυριακή 12 Απριλίου 2015

Προς Θάλιαν επιστολή Γεωργίου, το Ανάγνωσμα! (περί αγίου φωτός ξανά ο λόγος)

George Georgitsopoulos
Χθες στις 1:56 μ.μ.
Και φέτος, και με -και καλά- αριστερή κυβέρνηση, το σόου στο αεροδρόμιο θα είναι το ίδιο: Τιμή αρχηγού κράτους στο Άγιο Φως. 
Τώρα, το πώς είναι τιμητικό για το Θεό το να του αποδίδεται (η τόσο περιορισμένη και γήινη) τιμή αρχηγού κράτους, μόνον το ματαιόδοξο παπαδαριό το καταλαβαίνει. Ίσως μέσα στη μεγαλομανία του να είναι imperium in imperio (τα έξοδα πάντως δεν τα πληρώνουν οι ίδιοι), μειώνει το Θεό ώστε να οικειοποιηθεί το ίδιο την κρατική εξουσία.
ΣΧΟΛΙΑ:
George Georgitsopoulos (απόψε)
Αγαπητή Θάλια, Χριστός Ανέστη!
Λόγω της ημέρας (Κυριακή του Πάσχα) δε θα έλεγα τίποτα, αλλά μιας και σχολίασες, δικαιούσαι απαντήσεως.
Εν πρώτοις, δεν είναι "πάλι τα ίδια", διότι η δημοσίευσή μου είναι χθεσινή, απλώς την είδες σήμερα.
Δεύτερον, με όλον τον ειλικρινή σεβασμό προς το πρόσωπο σου, όταν αναφέρεσαι σε θέματα της Εκκλησίας αρκετές φορές ερμηνεύεις μέσω δικού σου πρίσματος το λόγο του άλλου αλλοιώνοντας το νόημά του.

Και εξηγώ, εν προκειμένω, τι εννοώ: 
Έθεσα υπό αμφισβήτηση το Φως; Όχι. Γιατί λοιπόν λες πως έχω μένος; Βεβαίως και υπάρχει ζήτημα και για το Φως , αλλά δεν είμαι ειδικός να εκφέρω άποψη. Μπορώ να πω μόνον την προσωπική μου γνώμη όταν τεθεί τέτοιο θέμα.
Βεβαίως, έχεις δίκιο πως αντιπαθώ τη συντριπτική πλειοψηφία του παπαδαριού. Διότι η μέγιστη πλειοψηφία της ανώτερης ιεραρχίας είναι αγύρτες και θεομπαιχτες πολιτικάντηδες πάντα στο πλευρό της δεξιάς (όχι του Κυρίου, της πολιτικής δεξιάς), ενώ σημαντικό μέρος του κατώτερου κλήρου αποτελείται από ακατάλληλους για το συγκεκριμένο έργο.
Βεβαίως και ο Θεός πρέπει να τιμάται. Με αγάπη, προσευχή, ταπεινότητα. Χριστιανός είμαι, ξέρεις. Και ως χριστιανός εξοργίζομαι από την αλλοίωση που προκαλεί το διεφθαρμένο παπαδαριό στην πίστη. 

Εξοργίζομαι από το να μειώνεται ο παντοδύναμος Θεός στο γήινο επίπεδο του αρχηγού κράτους. Είναι προσβολή για το Θεό και απορώ πώς δεν το βλέπετε!!
Συμφωνώ πως ο Θεός, προφανέστατα, δεν έχει ανάγκη τις δικές μας τιμές. Είπες όμως μια ενδεικτική της σκέψης σου φράση: " ο Θεός μου". Ο Θεός είναι όλων μας, ο ίδιος. Αν λοιπόν κάποιοι -και αυτό ακριβώς επέκρινα- στα πλαίσια των εθίμων που επιθυμούν να τηρούν θέλουν να πετάνε 5-6 αεροπλάνα για να πάρουν Άγιο Φως από συγκεκριμένη Εκκλησία, δικαίωμά τους, ας το πληρώσει όμως η ιεραρχία, όχι το κράτος. Αυτό είπα. 

Διότι το πανηγύρι στο αεροδρόμιο ικανοποιεί συγκεκριμένους, με τις τιμές αρχηγού κράτους (πάλι καλά δεν έκαναν και έπαρση σημαίας του αρχηγού κράτους!). Και, επειδη γνωρίζω την τάση κάποιων που έτσι απλά θα με διαβάσουν και θα με χαρακτηρίσουν ως βλάσφημο, απαντώ εκ των προτέρων με ερωτήσεις: 
1. Το πανηγύρι του αεροδρομίου άρχισε επί Μιμης, το 1988. Όλες τις προηγούμενες δεκαετίες με γιαλαντζί Φως κάναμε Πάσχα; Πιστεύω πως όχι. 
2. Οι άλλοι ορθόδοξοι λαοί που δεν κάνουνε ανάλογο πανηγύρι δεν έχουν Άγιο Φως; νομίζω πως έχουν. 
ΆΡΑ; άρα στον Έλληνα αρέσει το σόου. Άρα πάντα είχαμε Άγιο Φως και θα έχουμε και χωρίς τα τσάρτερ.
Επίσης, ποτέ δε λέω σε κάποιον να μην ασχολείται αν δεν καταλαβαίνει. Ίσως επειδή είμαι δάσκαλος, έχω την υπομονή να εξηγώ και να διαλέγομαι.

 
Panagiotis Michalopoulos
Ο «Επισκέπτης» του ιστολογίου «χαίρετε», είπε:
Χριστός Ανέστη αξιότιμε κύριε Μιχαλόπουλε και στους επισκέπτες του ιστολογίου σας.
Καλή ανάσταση και σε όλους μας, καλή ανάσταση = μετάνοια και στους θεοεμπαίκτες που πάλι φέτος έκαμαν τα "θαύματά" τους. 

Δεν έχει ανάγκη η Πίστη μας από ψεύτικα θαύματα.
Σε ότι αφορά το δήθεν ουρανοκατέβατο "άγιο φως" που λένε, ή αφήνουν να εννοηθεί ότι κατεβαίνει κάθε χρόνο κατά παραγγελίαν εκ του ουρανού σε συγκεκριμένη ώρα και μόνον σε συγκεκριμένον πατριάρχη και ότι το στέλνει, λένε, ο Θεός:

Άν το στέλνει καλώς! Άν όμως δεν το στέλνει, όπως νομίζουμε, και αν το ανάβουν από την ακοίμητη κανδήλα, ή από κάτι άλλο, είναι Θεοεμπαίκτες όσοι, λένε, ή αφήνουν να εννοηθεί ότι κατεβαίνει κάθε χρόνο κατά παραγγελίαν εκ του ουρανού. 
Γιατί τότε, δεν επιτρέπουν σε τηλεοπτικές κάμερες να είναι παρούσες σε ζωντανή παγκόσμια μετάδοση ώστε να το δούμε κι εμείς οι δύσπιστοι, το "θαύμα" και να πιστέψουμε; Και να το δει όλος ο κόσμος και να πιστέψει; Το θαύμα δεν φοβάται έρευνα.
Ανάβει από τον Ουρανό το Φως ή από κάποια κανδήλα, ή από κάποια άλλη πηγή;

Δεν έχει ανάγκη ο κόσμος από κατά παραγγελίαν θαύματα, δεν γίνονται τέτοια και εν γένει θαύματα από μια εποχή κι έπειτα που εδραιώθηκε η Εκκλησία του Χριστού.
Υπάρχει ΤΟ Αληθινό Θαύμα, η Ανάσταση του Χριστού, που επαναλαμβάνεται με την ανάσταση των αμαρτωλών.
Κι εγώ ήλπιζα φέτος με την Αριστερή Κυβέρνηση του Λαού να μην γίνουν τόσα έξοδα για αεροπορικές μεταφορές "φωτός" με τιμές Αρχηγού Κράτους (!!!) (τρελλαθήκαμε όλοι;) και τα χρήματα να δοθούν σε φτωχούς που πεινάνε, και η τεράστια εκκλησιαστική περιουσία να διατεθεί κατά κυριότητα στο Κράτος και στο Λαό, αλλά δυστυχώς.
Χριστός Ανέστη.
http://xairete.blogspot.gr/2015/04/blog-post_26.html


Δεν υπάρχουν σχόλια: