Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Διαβάζω: Η κρίση, «κάνει» τους νέους Έλληνες… παπάδες!

news247.gr
2 ώρες πριν
Πώς η κρίση οδηγεί όλο και περισσότερους νέους στην εκκλησία

Διαβάζω:
Η κρίση, «κάνει» τους νέους Έλληνες… παπάδες!
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της εκκλησίας ο αριθμός των αιτήσεων νέων που θέλουν να χειροτονηθούν ιερείς έχει υπερτριπλασιαστεί τα τελευταία τρία χρόνια
Από 15 πριν από τρία χρόνια, οι αιτήσεις για το Εργαστήριο Υποστήριξης Υποψήφιων Κληρικών της Αρχιεπισκοπής Αθηνών φέτος ξεπέρασαν τις 50, όπως αναφέρει σε άρθρο της η Καθημερινή της Κυριακής. Ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών πατέρας Συμεών Βολιώτης εκτιμά πως η σημαντική αύξηση αποδίδεται στον πολλαπλό ρόλο της εκκλησίας στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, αλλά και των προσωπικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πιστοί.
"Με ενδιαφέρει πολύ το κοινωνικό έργο της εκκλησίας. Θα ήθελα να γίνω κληρικός σε νοσοκομείο για να προσφέρω στήριξη στους ανθρώπους που τη χρειάζονται" αναφέρει ο 34χρονος Νικόλαος Σαμόλης, πτυχιούχος του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Αθήνας που αποφάσισε να ακολουθήσει το δρόμο του ιερέα.
Στην Ελλάδα υπάρχουν τέσσερις εκκλησιαστικές ακαδημίες που αποτελούν φυτώρια για μελλοντικούς ιερείς, όμως η φοίτηση σε αυτές δεν είναι προϋπόθεση. Ιερέας μπορεί να γίνει κάθε κάτοχος πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αρκεί να πληρούν ορισμένες ποιοτικές προϋποθέσεις. "Απαιτείται περίοδος γνωριμίας και δοκιμασίας του νέου υποψηφίου και η συμμαρτυρία- πρόταση του πνευματικού, τον οποίο επιλέγει ο ίδιος ο υποψήφιος από τις χιλιάδες που έχουν το λειτούργημα της πνευματικής πατρότητας" σημειώνει ο πατέρας Συμεών.
Ο 38χρονος Πελοπίδας Βουρνάς χειροτονήθηκε διάκονος πριν από μερικές μέρες. Απόφοιτος Ηλεκτρολογίας, σπουδάζει σήμερα στη Θεολογική Σχολή Αθηνών. "Από 12 χρόνων, όταν πρωτοπήγα κατηχητικό, μου άρεσε ο χώρος της εκκλησίας, η ενασχόληση με τα του Θεού, να βοηθάς συνανθρώπους" αναφέρει στο δημοσίευμα της Καθημερινής. Ο κ. Βουρνάς εξακολουθεί να εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, αφού λόγω δημοσιονομικής λιτότητας, δεν γίνονται προσλήψεις ιερέων. Όπως παρατηρεί το άρθρο, υπάρχουν 500 κενές εφημεριακές θέσεις και 10.000 εν ενεργεία κληρικοί σε όλη τη χώρα.
Πηγή: Καθημερινή

ΣΧΟΛΙΟ:
Dolet
Τα ίδια γίνονταν και στο Βυζάντιο, επί Νικηφόρου Φωκά ο μισός πληθυσμός της Κωνσταντινούπολης κατατασσόταν στις τάξεις των ιερέων /μοναχών γιατί μάντεψε μάντεψε! ο ιερωμένος δεν είχε υποχρέωση να πολεμήσει στο ρωμαϊκό στρατό! Και από πολέμους η αυτοκρατορία είχε δόξα το Θεώ άφθονους... 
Λέγεται ότι μια μέρα τα πήρε στο κρανίο ο πιστός εν Χριστώ Βασιλεύς και είπε στον Πατριάρχη "πάρτους όλους από δω γιατί θα τους σφάξω". Κάπως έτσι σιγά σιγά γέμισε και το όρος Άθως. 
Διαψεύστε με αν είναι αστικός μύθος (της Πόλης) το παραπάνω.
http://news247.gr/eidiseis/koinonia/h-krish-kanei-toys-neoys-ellhnes-papades.3383346.html


ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΑ:
Jimmy Teles
Λογικο...  Μηνας μπαινει, μηνας βγαινει...1-2 ωρες δουλεια τη μερα και "τυχερα" εξασφαλισμενα και "μαυρα".
Kostas Zavras

Πιο ΤΕΜΠΕΛΗΣ πεθαινεις! Ας ειναι καλα τα παγκαρια και τα ταματα...
Giannis Dimitiris Oiko

ta megalitera lamogia einai i papades telos
Stratos Kehagioglou

ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΜΕ !!!!..
Mixalis Tsoukalis

Ναι,,, αλλά υπάρχουν πολλά άλλα τυχερά,,,,,, οπότε, ο μισθός εξασφαλισμενος,,,,,, πολύ καλά κάνουν τα παιδιά,,,, δια βίου βόλεμα,,,, και εγώ το ίδιο θα έκανα,,,,,,,, αν.......
George Kasvikis

Επάγγελμα "Ιερέας"...
Spiros Kabasakalis

ας φάνε όσο τρέχει η κάνουλα ευρώ απο το κράτος.Αλλα πλησιάζει η μέρα που αυτη κάνουλα θα κλείσει.Πότε δε ξέρω. Ενα χριστιανορθόδοξο ταλιμπανικό καθεστώς εδραιωμένο εδω και δεκαετίες δε πεθαίνει εύκολα. Εχουμε όμως το πρώτο άθεο πρωθυπουργό που ΔΕΝ ορκίστηκε στο ευαγγέλιο. Είναι και αυτό μια αρχή. Και μετά να σας δω τράγοι.
Πέτρος Δελατόλλας

Το εύκολο επάγγελμα!
Errieta Pappas

konoma
θεοδωρος-νεκταριος σαλαμανης

οι μονοι με τις λιγοτερες εως καθολου μειωσεις ειναι επειδη πανω απ ολα εθνικοφρονες και παντα αγαπουσαν τη πατριδα αρκει μη πειραξεις τη τσεπουλα τους κοιτα κατι σουργελα που πληρωνουμε μεγαλη ευκαιρια τωρα η κυβερνηση να τους στειλει εκει που ανηκουν στο διαολο
Θεοκλητος Ζερβος

Διαχωρισμος απο το κράτος τερμα Δ/Υ το Παπαδαριό τα μαύρα φτάνουν καθ περισσεύουν
https://www.facebook.com/news247/posts/10152672630961481

4 σχόλια:

P. MICHALOPOULOS είπε...

παπάδες (1.025 αναρτήσεις) ΕΔΩ:

http://xairete.blogspot.gr/search/label/%CF%80%CE%B1%CF%80%CE%AC%CE%B4%CE%B5%CF%82

P. MICHALOPOULOS είπε...

EKKLHSIA-GWNIAKO-MAGAZI (41 ανάρτησης) ΕΔΩ:

http://xairete.blogspot.gr/search/label/EKKLHSIA-GWNIAKO-MAGAZI

P. MICHALOPOULOS είπε...

Τα τυχερά της παπαδικής Εκκλησίας
(141 αναρτήσεις) ΕΔΩ:

http://xairete.blogspot.gr/search/label/TYXERA-EKKLHSIAS

Ανώνυμος είπε...

Σχετικά με το σχόλιο που αναφέρεται στο Βυζάντιο και στο Νικηφόρο Φωκά, ότι δηλ. "πολλοί γινόταν μοναχοί για να αποφύγουν τη στράτευση": Ουδέν ανακριβέστερον παρά το ότι έχει επικρατήσει ως ιστορία.

Στο Βυζάντιο, δεν υπήρχε υποχρεωτική στρατιωτική θητεία.
Ο στρατός ήταν μισθοφορικός, οι θέσεις περιζήτητες (μην ξεχνάμε και τους "ακρίτες" στους οποίους παραχωρούντο και εκτάσεις γης) και μάλιστα προσλαβανόταν μαζικά και αλλοεθνείς σωματώδεις πολεμιστές.

Ο πολυπληθής στρατός του Νικηφόρου Φωκά, που αναφέρθηκε, όταν μεταφέρθηκε στην Κρήτη με 3307 Βυζαντινά πλοία (2000 πολεμικά με 250 πολεμιστές το καθένα, 1000 μεταγωγικά και 307 φορτηγά) εκτός από Έλληνες Βυζαντινούς, απαρτιζόταν κι από Ρώσους, Σλάβους, Αρμένιους, Βαράγγους κ.λπ.

Κριτική για το μοναχισμό γενικά, αν "προβλέπεται" ο διά βίου αναχωρητικός μοναχισμός στο Χριστιανισμό, και για τις επιπτώσεις του στο Βυζάντιο, στην Εκκλησία, στην κοινωνία, κατά εποχές, μπορεί να γίνει. Αλλά, με ακριβή στοιχεία.